Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Tarkista ennen matkaa, miltä passisi näyttää.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 24.09.2019
facebook   whatsapp

Millainen on käyttökelvoton passi?

Lähes kaikki matkailijat muistavat tarkistaa, onko passi voimassa ennen reissua. Kannattaa kuitenkin kiinnittää huomiota myös siihen, missä kunnossa passi on.

Välillä esiin nousee kauhutarinoita vaurioituneista passeista, jotka saavat matkan tyssäämään jo lentokentälle. Esimerkiksi Balin suositulla lomasaarella on raportoitu tapauksia, joissa matkustajia ei ole päästetty maahan huonokuntoisen passin takia.

Kuinka tavallinen turisti sitten voi arvioida, millainen passi on käyttökelpoinen? Mikä katsotaan asiantuntijan mukaan vaurioksi ja mikä normaaliksi kulumaksi?

Poliisihallituksen ylitarkastaja Juhani Ruudun mukaan aihe on hankala, koska passin kunto on aina tulkinnanvarainen. Passista ei kuitenkaan ikinä saa puuttua sivuja, eikä niille saa tehdä omia merkintöjä. Sirun tulee olla kunnossa.

– Jos haluaa olla varma siitä, että passi hyväksytään, tulee sen olla moitteettomassa kunnossa. Sivuilla ei saa olla repeämiä eikä passissa selkeitä vaurioita, sanoo Ruutu.

Normaalina voidaan Ruudun mukaan pitää esimerkiksi reunojen ja kulmien kevyttä kulumista tai passin kevyttä käyristymistä. Ruutu kehottaa kaikkia matkailijoita tutustumaan passin mukana tulevaan saatekirjeeseen, joka antaa ohjeet oikeaoppiseen säilytykseen.

Toimi näin, jos passi ei kelpaa

Matkailijoiden keskuudessa saattaa kiertää huhuja maista, joissa passien kuntoon suhtaudutaan erityisen tiukasti tai hieman leväperäisemmin. Ruutu muistuttaa, ettei maakohtaisia yleistyksiä kannata lähteä tekemään.

– Saman maan yksittäisten virkailijoiden tarkkuustasossa saattaa olla suurempia poikkeavuuksia kuin eri maiden viranomaisten kesken. Huhuihin tiettyjen maiden löysemmästä linjasta ei kannata luottaa, vaan huolehtia aina siitä, että passi on kunnossa, sanoo Ruutu.

Mitä sitten tulisi tehdä, jos huonokuntoista passia ei hyväksytäkään lentokentällä?

– Kotimaassa ollessa kannattaa ottaa yhteyttä poliisiin uuden passin hankkimiseksi. Nopeimmillaan uusi passi on mahdollista saada erittäin pikaisesti, jopa samalle lennolle. Ulkomailla on otettava yhteyttä lähimpään Suomen edustustoon.

Nykyisin Suomessa myönnetään vain viiden vuoden passeja, mikä vähentää passien altistumista kulumiselle kymmenen vuoden passeihin verrattuna. Väärin säilytetty matkustusasiakirja voi kuitenkin saada esimerkiksi kosteusvaurioita.

Passia voi suojata matkalla sille tarkoitetuilla kuorilla. Passikotelon hankinnassa on hyvä käyttää harkintaa, sillä pahimmillaan PVC-muoviset kuoret voivat haurastuttaa passia.

Lue myös: Varo näitä passimokia – 5 yllättävää syytä, jotka voivat katkaista matkasi kokonaan

Teksti: Maria Hietala
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.