Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Inka Khanji artikkelin kuva
Varusteet
Kyllästyttävätkö valokuvaamojen kalliit passikuvat, jotka epäonnistuvat lähes poikkeuksetta? Näillä vinkeillä otat itse onnistuneet passikuvan.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 18.10.2022
facebook   whatsapp

Tarkat ohjeet passikuvan ottoon

Passikuva on perinteisesti kuva, joka muistuttaa lähinnä vankilakuvaa, tai jossa esiintyy kuuluisa peura ajovaloissa -ilmiö. Tämä johtuu usein siitä, että kuvaamossa tai automaattikopissa ei ole kuin muutama mahdollisuus onnistuneeseen kuvaan, eikä kuvattavan mielestä parasta mahdollista kuvaa lähdetä ajan kanssa hakemaan. Riittää, kun kuva täyttää poliisin asettamat kriteerit.

Jos kuitenkin haluat hyvän passikuvan tai kuvaamojen kalliit hinnat hirvittävät, voi passikuvan ottaa myös itse. Silloin tulee seurata poliisin laatimia tarkkoja passikuvaohjeita, joissa määritetään muun muassa kuvattavan asento, kuvattavan asemointi kuvassa sekä kuvan tausta.

Passikuvan ottaminen onnistuu kotioloissa helposti, kunhan käytössä on kamera ja sopiva linssi. Paras objektiivivalinta on poliisin mukaan 90–130-millinen linssi, mutta myös 50 millimetrin objektiivilla saa käyttökelpoisen passikuvan. Kuvaa ei pääsääntöisesti kannata ottaa kännykkäkameralla, sillä älypuhelimissa on tavallisesti 17 millimetrin linssi, jolloin kuvaan tulee vääristymiä.

Inka KhanjiOhjeet passikuvan ottamiseen
Ottamalla passikuvan itse saat otettua kuvan, johon olet myös itse tyytyväinen.

Passikuvan taustan tulee olla yksivärinen, tasainen, vaalea ja neutraali, mistä syystä parhaiten taustana toimii valkoinen seinä, jossa ei ole epätasaisuuksia.

Huolehdi passikuvaa ottaessasi hyvästä valaistuksesta, sillä kasvoille tai taustaan ei passikuvassa saa tulla varjoja. Kasvojen ja muun vartalon on oltava suorassa keskellä kuvaa. Muista, että kuvasta ei saa muokkaamalla muuttaa pieniäkään ulkonäön yksityiskohtia, eli digitaalinen ehostaminen ei ole sallittua!

Yleisten ohjeiden mukaisesti ilmeen tulee olla neutraali ja kasvojen selvästi näkyvillä. Esimerkiksi silmälasit tulee asettaa niin, että ne eivät peitä silmiä tai aiheuta heijastuksia kuvaan. Myöskään hiukset eivät saa peittää kasvoja.

Lue lisäohjeet passikuvan ottamiseen!

Kuvan tekniset ominaisuudet

 1. Valokuva voi olla mustavalkoinen tai värillinen.
 2. Passikuvan koon on oltava tarkalleen 500 x 653 pikseliä.
 3. Kuvan tiedostopääte voi olla joko .jpg tai .jpeg, ja tiedoston maksimikoko on 250 kilotavua.
 4. Kuvan tulee olla tarkka ja terävä koko kasvojen alueelta, eikä kuvassa saa olla värivirheitä.
 5. Kuvassa ei saa olla kasvojen todellisista mittasuhteista poikkeavia vääristymiä.

Kasvojen asettelu kuvaan

 1. Päälaen yläpuolella tulee olla 56–84 pikseliä tilaa ja leuankärjen alla 96–124 pikseliä.
 2. Kasvojen tulee olla keskellä kuvaa niin, että kasvojen keskilinja poikkeaa kuvan keskilinjasta enintään 21 pikseliä.
 3. Pään koko mitataan päälaesta leuankärkeen niin, että hiuksia tai mahdollista partaa ei lasketa mukaan. Koon tulee olla 445–500 pikseliä.

Mihin passikuva lähetetään?

Itse otetun passikuvan voi toimittaa Poliisille sähköisessä muodossa lupakuvienvastaanotto.fi-sivustolla, missä kuva ladataan palvelimelle.

>> Lue tarkat passikuvaohjeet Poliisin sivuilta!

Lähde: Poliisi.fi ja Epassikuva
Kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

  Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.