Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö tätä passeista? Nämä 5 hyödyllistä faktaa helpottavat ja viihdyttävät matkalla

Inka Khanji artikkelin kuva
Matkavinkit
Passeihin liittyy lukuisia tarkasti säädeltyjä määräyksiä, mutta hätätapauksessa esimerkiksi kadonneen tai varastetun matkustusasiakirjan tilalle saa uuden vaikka maailman toisella puolella. Lue mielenkiintoiset faktat passeista!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 12.08.2022
facebook   whatsapp

Liian huonokuntoinen passi voi olla este matkalle

Matkustaessa ei aina riitä että passi on mukana ja voimassa, sillä sen täytyy olla myös hyvässä kunnossa. Rikkinäisen tai muuten huonokuntoisen passin kanssa matkustavaa voi odottaa lentoasemalla ikävä yllätys, sillä matka saattaa tyssätä passin kunnon vuoksi.

Virallisen määritelmän mukaan passia ei voida hyväksyä jos siinä on merkittäviä vaurioita. Passit kuitenkin arvioidaan tapauskohtaisesti, mistä syystä matkustajan mielestä varsin hyväkuntoisessa passissa voi olla lentokenttähenkilökunnan silmissä suuriakin vaurioita, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa torpata koko matkan.

>> Lue lisää: Matkailija, älä tee tätä virhettä passin kanssa – voit saada kalliin yllätyksen

Mitä tehdä, jos passi unohtuu kotiin?

Matkatavarat, lompakko ja kännykkä on helppo muistaa ottaa mukaan matkalle lähtiessä, mutta passin unohtuminen ei ole tavatonta. Se on itse asiassa niin tavallista, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla on oma poliisin toimipiste, missä voi anoa väliaikaista passia vain hetkeä ennen lennon lähtöä.

Lentoaseman poliisin toimipiste auttaa myös, jos passin voimassaoloaika ei riitä matkakohteeseen pääsemiseen. Joihinkin maihin, esimerkiksi Yhdysvaltoihin, ei kuitenkaan voi matkustaa väliaikaisella passilla.

>> Lue lisää: Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden lentokentältä

Miksi passit ovat tietyn värisiä?

Suomen passi on tuttu viininpunaisesta väristään, mutta maailmalla näkee myös monen muun värisiä passeja. Sävyjä on lähes loputtomasti, mutta maailmanlaajuisesti passeissa käytetään ainoastaan neljää eri väriä.

Passit ovat joko punaisia, vihreitä, sinisiä tai mustia. Maat voivat itse valita haluamansa värin, mutta Euroopassa yleisin väri on punainen.

>> Lue lisää: Tiesitkö? Tämän takia passit ovat tietyn värisiä

Vakava ilme passikuvassa helpottaa matkustajan tunnistamista

Monet matkustajat haluaisivat hymyillä passikuvassa mahdollisimman hyvän kuvan toivossa, mutta kuvissa on kuitenkin poseerattava kasvot vakavina. Tarkalle ohjeistukselle on järkevä syy, sillä ihminen on totisessa kuvassa mahdollisimman tunnistettava.

Vakavan ilmeen lisäksi passikuvaan on monia muita kriteerejä, jotka helpottavat matkustajan tunnistamista. Biometrisissä passeissa kasvotunnistus tehdään usein koneellisesti, mistä syystä mahdollisimman todenmukainen kuva on aiempaa tärkeämpi.

>> Lue lisää: Miksi passikuvassa ei saa hymyillä? Tässä selitys

Näin saat uuden passin kadonneen tilalle ulkomailla

Passi on matkailijan tärkein tavara, ja siitä pidetäänkin matkoilla hyvin tarkkaa huolta. Matkan aikana voi kuitenkin sattua kaikenlaista, ja passin katoaminen on yllättävän yleistä.

Mikäli passi katoaa kesken matkan ja kotimatkalle pääseminen on vaarassa, apua tulee hakea suurlähetystöstä. Ellei kohdemaassa ole Suomen lähetystöä, voi suomalaismatkailija anoa hätämatkustusasiakirjaa minkä tahansa EU-maan edustustosta.

>> Lue lisää: Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (4) Jätä kommentti

  1. Passien käyttöä helpottaisi sekin, että myös Suomessa saisi 10 v passin. 27 EU-maasta 18 myöntää aikuisille 10 vuoden passin (ja lapsille yleensä 5 vuoden passin). 9 maata, mukaan lukien Suomi, myöntää ainostaan 5 v passeja. Viiden vuoden passi ei ole siis mikään EU:n velvoittama pakko.


  2. Olisipa Suomi jatkanut passien värissä sinistä, sitä vanhaa perinteistä….?


  3. Bangkokin Suomen suurlähetystö on todella huono paikka jos tarvitsee uutta passia. Pahkasalo kumppaneineen ei auta tai edes yritä auttaa ketään vaan levittelee kaikille asioille käsiä ja julkaisee vain matkustus tiedotteita. Ikävä kirjoittaa näin mutta toivottavasti siellä asiat muuttuvat.


  4. Itselläni ei ole passi hävinnyt vielä Matkatöitä tehdessä oli muutama henkilö jolle usei kävi niin että passi hukkui.Esimiehenä ollessani otin valokopiot passeista niin asiakirjan uusinta nopeutui huomattavasti.

    Seppo


  5. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.