Hyppää sisältöön

Tiesitkö tätä passeista? Nämä 5 hyödyllistä faktaa helpottavat ja viihdyttävät matkalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 12.08.2022
Passeihin liittyy lukuisia tarkasti säädeltyjä määräyksiä, mutta hätätapauksessa esimerkiksi kadonneen tai varastetun matkustusasiakirjan tilalle saa uuden vaikka maailman toisella puolella. Lue mielenkiintoiset faktat passeista!

Liian huonokuntoinen passi voi olla este matkalle

Matkustaessa ei aina riitä että passi on mukana ja voimassa, sillä sen täytyy olla myös hyvässä kunnossa. Rikkinäisen tai muuten huonokuntoisen passin kanssa matkustavaa voi odottaa lentoasemalla ikävä yllätys, sillä matka saattaa tyssätä passin kunnon vuoksi.

Virallisen määritelmän mukaan passia ei voida hyväksyä jos siinä on merkittäviä vaurioita. Passit kuitenkin arvioidaan tapauskohtaisesti, mistä syystä matkustajan mielestä varsin hyväkuntoisessa passissa voi olla lentokenttähenkilökunnan silmissä suuriakin vaurioita, jotka saattavat pahimmassa tapauksessa torpata koko matkan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Matkailija, älä tee tätä virhettä passin kanssa – voit saada kalliin yllätyksen

Mitä tehdä, jos passi unohtuu kotiin?

Matkatavarat, lompakko ja kännykkä on helppo muistaa ottaa mukaan matkalle lähtiessä, mutta passin unohtuminen ei ole tavatonta. Se on itse asiassa niin tavallista, että Helsinki-Vantaan lentoasemalla on oma poliisin toimipiste, missä voi anoa väliaikaista passia vain hetkeä ennen lennon lähtöä.

Lentoaseman poliisin toimipiste auttaa myös, jos passin voimassaoloaika ei riitä matkakohteeseen pääsemiseen. Joihinkin maihin, esimerkiksi Yhdysvaltoihin, ei kuitenkaan voi matkustaa väliaikaisella passilla.

>> Lue lisää: Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden lentokentältä

Miksi passit ovat tietyn värisiä?

Suomen passi on tuttu viininpunaisesta väristään, mutta maailmalla näkee myös monen muun värisiä passeja. Sävyjä on lähes loputtomasti, mutta maailmanlaajuisesti passeissa käytetään ainoastaan neljää eri väriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Passit ovat joko punaisia, vihreitä, sinisiä tai mustia. Maat voivat itse valita haluamansa värin, mutta Euroopassa yleisin väri on punainen.

>> Lue lisää: Tiesitkö? Tämän takia passit ovat tietyn värisiä

Vakava ilme passikuvassa helpottaa matkustajan tunnistamista

Monet matkustajat haluaisivat hymyillä passikuvassa mahdollisimman hyvän kuvan toivossa, mutta kuvissa on kuitenkin poseerattava kasvot vakavina. Tarkalle ohjeistukselle on järkevä syy, sillä ihminen on totisessa kuvassa mahdollisimman tunnistettava.

Vakavan ilmeen lisäksi passikuvaan on monia muita kriteerejä, jotka helpottavat matkustajan tunnistamista. Biometrisissä passeissa kasvotunnistus tehdään usein koneellisesti, mistä syystä mahdollisimman todenmukainen kuva on aiempaa tärkeämpi.

>> Lue lisää: Miksi passikuvassa ei saa hymyillä? Tässä selitys

Näin saat uuden passin kadonneen tilalle ulkomailla

Passi on matkailijan tärkein tavara, ja siitä pidetäänkin matkoilla hyvin tarkkaa huolta. Matkan aikana voi kuitenkin sattua kaikenlaista, ja passin katoaminen on yllättävän yleistä.

Mikäli passi katoaa kesken matkan ja kotimatkalle pääseminen on vaarassa, apua tulee hakea suurlähetystöstä. Ellei kohdemaassa ole Suomen lähetystöä, voi suomalaismatkailija anoa hätämatkustusasiakirjaa minkä tahansa EU-maan edustustosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Kuva: Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Varo helppoa mokaa ja varmista, että passisi on voimassa – kahdeksan kohdan muistilista passin hakemiseen

Passien värit

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja