Hyppää sisältöön

Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Elina Venttola Päivitetty: 29.12.2023
Passin katoaminen kesken matkan tuo jännitystä lomareissulle, mutta kotimatkalle pääsee suurlähetystön avulla.

Hae apua suurlähetystöstä

Passin katoaminen kesken matkan tuo harmillista lisävaivaa, mutta kotimatkaa se ei kuitenkaan estä. Jos passi katoaa, se varastetaan tai se vanhenee matkan aikana, apua tulee hakea suurlähetystöstä.

Suomen kansalainen voi Suomen suurlähetystön mukaan palata takaisin kotimaahan, jos hän pystyy esittämään lentoyhtiölle kuvallisen henkilötodistuksen ja rikosilmoituksen passin katoamisesta. Lentoyhtiölle tulee ilmoittaa asiasta etukäteen, sillä jos lentoyhtiö vaatii väliaikaista passia, Suomen suurlähetystö voi myöntää sellaisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen edustustosta voi anoa tavallista tai väliaikaista passia kotimatkaa varten. Ellei matkakohteessa ole Suomen suurlähetystöä, muiden EU-maiden edustustot voivat myöntää suomalaismatkustajalle hätämatkustusasiakirjan paluumatkaa varten.

Katoamisen varalta matkalle on syytä ottaa mukaan kopio passin tietosivusta ja mahdollisista viisumeista sekä oleskelu- ja työluvista, tai vaihtoehtoisesti tallentaa kuva puhelimeen tai sähköpostiin. Jos mitään todistusta henkilöllisyydestä ei ole, edustusto voi tarvittaessa selvittää kotimaan viranomaisilta hakijan henkilötiedot.

Kadonneesta tai varastetusta passista on aina tehtävä ilmoitus paikalliselle poliisille. Myös edustusto tarvitsee tämän dokumentin ennen uuden passin tai hätämatkustusasiakirjan myöntämistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Tallinna, Viro

Älä tee tätä passimokaa Viron-matkalla – rangaistuksena jopa usean sadan euron sakot

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja