Hyppää sisältöön

Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 28.02.2019
Passin katoaminen kesken matkan tuo jännitystä lomareissulle, mutta kotimatkalle pääsee suurlähetystön avulla.

Hae apua suurlähetystöstä

Passin katoaminen kesken matkan tuo harmillista lisävaivaa, mutta kotimatkaa se ei kuitenkaan estä. Jos passi katoaa, se varastetaan tai se vanhenee matkan aikana, apua tulee hakea suurlähetystöstä.

Suomen kansalainen voi Suomen suurlähetystön mukaan palata takaisin kotimaahan, jos hän pystyy esittämään lentoyhtiölle kuvallisen henkilötodistuksen ja rikosilmoituksen passin katoamisesta. Lentoyhtiölle tulee ilmoittaa asiasta etukäteen, sillä jos lentoyhtiö vaatii väliaikaista passia, Suomen suurlähetystö voi myöntää sellaisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen edustustosta voi anoa tavallista tai väliaikaista passia kotimatkaa varten. Ellei matkakohteessa ole Suomen suurlähetystöä, muiden EU-maiden edustustot voivat myöntää suomalaismatkustajalle hätämatkustusasiakirjan paluumatkaa varten.

Katoamisen varalta matkalle on syytä ottaa mukaan kopio passin tietosivusta ja mahdollisista viisumeista sekä oleskelu- ja työluvista, tai vaihtoehtoisesti tallentaa kuva puhelimeen tai sähköpostiin. Jos mitään todistusta henkilöllisyydestä ei ole, edustusto voi tarvittaessa selvittää kotimaan viranomaisilta hakijan henkilötiedot.

Kadonneesta tai varastetusta passista on aina tehtävä ilmoitus paikalliselle poliisille. Myös edustusto tarvitsee tämän dokumentin ennen uuden passin tai hätämatkustusasiakirjan myöntämistä.

Passin katoaminen on yllättävän yleistä, sillä passiasiat ovat kaikkein yleisin syy sille, miksi matkailijat ovat yhteydessä Suomen suurlähetystöön. Vuonna 2016 passiasioissa haettiin apua suurlähetystöistä 17 000 kertaa.

Teksti ja kuva: Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Henkilöllisyyden todistaminen hotellissa

Nämä tiedot sinusta kerätään kaikissa Suomen hotelleissa – taustalla monta painavaa syytä

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Passi

Tiesitkö tätä passeista? Nämä 5 hyödyllistä faktaa helpottavat ja viihdyttävät matkalla

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja