Hyppää sisältöön

Katosiko passi ulkomailla? Toimi näin ja pääset kotimatkalle

Elina Venttola Päivitetty: 29.12.2023
Passin katoaminen kesken matkan tuo jännitystä lomareissulle, mutta kotimatkalle pääsee suurlähetystön avulla.

Hae apua suurlähetystöstä

Passin katoaminen kesken matkan tuo harmillista lisävaivaa, mutta kotimatkaa se ei kuitenkaan estä. Jos passi katoaa, se varastetaan tai se vanhenee matkan aikana, apua tulee hakea suurlähetystöstä.

Suomen kansalainen voi Suomen suurlähetystön mukaan palata takaisin kotimaahan, jos hän pystyy esittämään lentoyhtiölle kuvallisen henkilötodistuksen ja rikosilmoituksen passin katoamisesta. Lentoyhtiölle tulee ilmoittaa asiasta etukäteen, sillä jos lentoyhtiö vaatii väliaikaista passia, Suomen suurlähetystö voi myöntää sellaisen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Suomen edustustosta voi anoa tavallista tai väliaikaista passia kotimatkaa varten. Ellei matkakohteessa ole Suomen suurlähetystöä, muiden EU-maiden edustustot voivat myöntää suomalaismatkustajalle hätämatkustusasiakirjan paluumatkaa varten.

Katoamisen varalta matkalle on syytä ottaa mukaan kopio passin tietosivusta ja mahdollisista viisumeista sekä oleskelu- ja työluvista, tai vaihtoehtoisesti tallentaa kuva puhelimeen tai sähköpostiin. Jos mitään todistusta henkilöllisyydestä ei ole, edustusto voi tarvittaessa selvittää kotimaan viranomaisilta hakijan henkilötiedot.

Kadonneesta tai varastetusta passista on aina tehtävä ilmoitus paikalliselle poliisille. Myös edustusto tarvitsee tämän dokumentin ennen uuden passin tai hätämatkustusasiakirjan myöntämistä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passi

Unohditko passin kotiin? Näin saat uuden matkaa varten

Passi

Varo helppoa mokaa ja varmista, että passisi on voimassa – kahdeksan kohdan muistilista passin hakemiseen

Passien värit

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja