hero taustakuva

Varo helppoa mokaa ja varmista, että passisi on varmasti voimassa – kahdeksan kohdan muistilista passin hakemiseen

Inka Khanji artikkelin kuva
Matkavinkit
Hoida matkustusasiakirjat kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa - lue kymmenen vinkkiä passiasioiden hoitamiseen.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 04.02.2019
facebook   whatsapp

1. Tarkista passin tai henkilökortin voimassaoloaika

Muista varmistaa passin tai henkilökortin voimassaoloaika jo matkan varaamisen yhteydessä. Matkustusasiakirjojen voimassaoloaikavaatimuksiin saattaa liittyä maakohtaisia eroja.

Useat maat edellyttävät, että passi on voimassa vielä kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Siksi kannattaa tarkistaa maakohtaiset säännöt Ulkoministeriön julkaisemista matkustustiedotteista.

2. Valmistaudu kesälomakauteen ajoissa

Kesä on ruuhkaisinta aikaa poliisin lupapalveluissa, joten kesälomamatkoihin kannattaa valmistautua jo kevään aikana. Mitä aiemmin lähetät passihakemuksen eteenpäin, sitä varmemmin saat passin matkaasi varten.

Poliisin verkkosivustolta löydät ohjeet passin hakemiseen.

3. Passia voi hakea verkossa

Passia voi hakea perinteisesti asioimalla poliisin lupapalvelupisteessä, mutta vaivattomin tapa hakea passia on poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta.

Passin hakeminen verkon kautta onnistuu hankkimalla passikuva valokuvaamosta, joka lähettää kuvan sähköisesti eteenpäin poliisille. Kuvan lisäksi poliisille tulee lähettää sähköinen hakemus, mutta joissain tapauksissa hakijan on käytävä lisäksi tunnistautumassa poliisin lupapalvelupisteessä.

Verkkopalvelun kautta haettuna passi on edullisempi kuin lupapalvelupisteestä haettuna.

4. Passin hinta

Passin hinta riippuu muun muassa hakemuksen jättötavasta ja passin käsittelyn nopeudesta, mutta tavallisen passin hinta sähköisesti haettuna vuonna 2019 on 49 euroa. Paikan päällä lupapalvelupisteessä haettuna hinta on hieman korkeampi, 53 euroa.

Kaikissa toimitusmuodoissa sähköisellä hakemuksella haettu passi on aina paikan päällä haettua edullisempi. Passi pikatoimituksella maksaa halvimmillaan 68 euroa, express-passi 88 euroa ja väliaikainen passi 88 euroa.

Jos passia ei syystä tai toisesta myönnetäkään, on hylkäävän päätöksen saaneesta passista maksettava kuitenkin 49 euron suuruinen maksu.

5. Lapsi tarvitsee oman passin

Myös pienet vauvat tarvitsevat oman passin, ja alaikäisen hakemuksen täyttäminen onnistuu verkossa yhtä vaivattomasti kuin aikuisenkin. Tunnistuskäynti on kuitenkin alaikäisillä lähes aina pakollinen.

Alaikäisen passia varten tulee olla suostumus kaikilta huoltajilta. Alle 15-vuotiailla tulee lisäksi olla vähintään yksi huoltaja mukana poliisin lupapalvelun tarkastuskäynnillä. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi asioida poliisilla ilman huoltajia, mutta mukana on oltava huoltajan kirjallinen suostumus ja alaikäisen henkilöllisyys on varmistettava.

Alle 18-vuotiaan henkilöllisyys voidaan todistaa henkilöllisyystodistuksen lisäksi myös huoltajan avulla.

6. Käynti poliisilla on joskus pakollinen

Sähköistä hakemusta jättäessä on vierailtava poliisin lupapalvelussa, jos hakijalta on otettu sormenjäljet passia varten yli kuusi vuotta aikaisemmin tai jos hakijan nimi on vaihtunut.

Sähköinen järjestelmä kertoo hakijalle, tuleeko tämän käydä paikan päällä lupapalvelussa hakemuksen lähettämisen varmistamiseksi.

7. Passi noudetaan viikon sisällä Matkahuollon toimipisteestä

Valmiit passit noudetaan poliisin lupapalvelun sijaan lähimmältä Matkahuollon tai sen alihankkijan toimipisteestä. Passi toimitetaan suljetussa kirjekuoressa ja valmista passia noudettaessa hakijan on todistettava henkilöllisyytensä Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Vuoden 2019 alusta lähtien ajokortti ei enää kelpaa henkilöllisyyden osoittamiseksi passia noudettaessa.

Passin toimitusaika on 5–8 arkipäivää.

8. Selvitä myös viisumiasiat ajoissa

Euroopan ulkopuolelle matkustaessa on hyvä varmistaa passin lisäksi myös viisumiasiat jo reilusti ennen matkaa. Käytännöt vaihtelevat maakohtaisesti. Joihinkin maihin viisumi on haettava jo ennen matkaa, mutta joihinkin sen saa vasta rajaa ylittäessä. Hinnat ja maksutavat vaihtelevat.

Tietoa viisumeista saat Ulkoministeriön matkustustiedotteista, matkatoimistoista sekä kunkin maan edustustoista.

Lähde: Poliisi
Kuva: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.