Hyppää sisältöön

Varo helppoa mokaa ja varmista, että passisi on voimassa – kahdeksan kohdan muistilista passin hakemiseen

  • Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 16.05.2024
Hoida matkustusasiakirjat kuntoon hyvissä ajoin ennen matkaa - lue kahdeksan vinkkiä passiasioiden hoitamiseen.

1. Tarkista passin tai henkilökortin voimassaoloaika

Muista varmistaa passin tai henkilökortin voimassaoloaika jo matkan varaamisen yhteydessä. Matkustusasiakirjojen voimassaoloaikavaatimuksiin saattaa liittyä maakohtaisia eroja.

Useat maat edellyttävät, että passi on voimassa vielä kuusi kuukautta matkan päättymisen jälkeen. Siksi kannattaa tarkistaa maakohtaiset säännöt Ulkoministeriön julkaisemista matkustustiedotteista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Valmistaudu kesälomakauteen ajoissa

Kesä on ruuhkaisinta aikaa poliisin lupapalveluissa, joten kesälomamatkoihin kannattaa valmistautua jo kevään aikana. Mitä aiemmin lähetät passihakemuksen eteenpäin, sitä varmemmin saat passin matkaasi varten.

Poliisin verkkosivustolta löydät ohjeet passin hakemiseen.

3. Passia voi hakea verkossa

Passia voi hakea perinteisesti asioimalla poliisin lupapalvelupisteessä, mutta vaivattomin tapa hakea passia on poliisin sähköisen asiointipalvelun kautta. Passin uusiminen hoituu nopeiten, kun hoidat maksut ja muut paperiasiat verkossa.

Passin hakeminen verkon kautta onnistuu hankkimalla passikuva valokuvaamosta, joka lähettää kuvan sähköisesti eteenpäin poliisille. Passikuvan voi ottaa myös itse. Kuvan lisäksi poliisille tulee lähettää sähköinen hakemus, mutta joissain tapauksissa hakijan on käytävä lisäksi tunnistautumassa poliisin lupapalvelupisteessä.

Verkkopalvelun kautta haettuna passi on edullisempi kuin lupapalvelupisteestä haettuna.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Passin hinta

Passin hinta riippuu muun muassa hakemuksen jättötavasta ja passin käsittelyn nopeudesta, mutta tavallisen passin hinta sähköisesti haettuna vuonna 2024 on 44 euroa. Paikan päällä lupapalvelupisteessä haettuna hinta on hieman korkeampi, 50 euroa.

Kaikissa toimitusmuodoissa sähköisellä hakemuksella haettu passi on aina paikan päällä haettua edullisempi. Passi pikatoimituksella maksaa halvimmillaan 69 euroa, express-toimituksella 89 euroa ja väliaikainen passi 85 euroa.

5. Lapsi tarvitsee oman passin

Myös pienet vauvat tarvitsevat oman passin, ja alaikäisen hakemuksen täyttäminen onnistuu verkossa yhtä vaivattomasti kuin aikuisenkin. Tunnistuskäynti on kuitenkin alaikäisillä lähes aina pakollinen.

Alaikäisen passia varten tulee olla suostumus kaikilta huoltajilta. Alle 15-vuotiailla tulee lisäksi olla vähintään yksi huoltaja mukana poliisin lupapalvelun tarkastuskäynnillä. 15 vuotta täyttänyt alaikäinen voi asioida poliisilla ilman huoltajia, mutta mukana on oltava huoltajan kirjallinen suostumus ja alaikäisen henkilöllisyys on varmistettava.

Alle 18-vuotiaan henkilöllisyys voidaan todistaa henkilöllisyystodistuksen lisäksi myös huoltajan avulla.

6. Käynti poliisilla on joskus pakollinen

Sähköistä hakemusta jättäessä on vierailtava poliisin lupapalvelussa, jos hakijalta on otettu sormenjäljet passia varten yli kuusi vuotta aikaisemmin tai jos hakijan nimi on vaihtunut.

Sähköinen järjestelmä kertoo hakijalle, tuleeko tämän käydä paikan päällä lupapalvelussa hakemuksen lähettämisen varmistamiseksi.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

7. Passi noudetaan viikon sisällä

Valmiit passit noudetaan poliisin lupapalvelun sijaan lähimmältä Schenkerin tai sen alihankkijan toimipisteestä. Passi toimitetaan suljetussa kirjekuoressa ja valmista passia noudettaessa hakijan on todistettava henkilöllisyytensä Suomen viranomaisen myöntämällä passilla tai henkilökortilla. Ajokortti ei kelpaa henkilöllisyyden osoittamiseksi passia noudettaessa.

Uusi passi toimitetaan Matkahuollon toimipisteeseen 5–8 arkipäivässä.

8. Selvitä myös viisumiasiat ajoissa

Euroopan ulkopuolelle matkustaessa on hyvä varmistaa passin lisäksi myös viisumiasiat jo reilusti ennen matkaa. Käytännöt vaihtelevat maakohtaisesti. Joihinkin maihin viisumi on haettava jo ennen matkaa, mutta joihinkin sen saa vasta rajaa ylittäessä. Hinnat ja maksutavat vaihtelevat.

Tietoa viisumeista saat Ulkoministeriön matkustustiedotteista, matkatoimistoista sekä kunkin maan edustustoista.

Lähde: Poliisi

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Passien värit

Miksi passit ovat tietyn värisiä? Nämä syyt vaikuttavat siihen, miltä passisi näyttää

Digitaalinen matkustusasiakirja

Digitaalinen matkustusasiakirja testissä Helsinki-Vantaalla – 22 Finnairin kohteeseen voi matkustaa jo nyt ilman passia

Passi

Tässä ovat maailman parhaat passit: Suomen passi sijalla kolme

Varo vaurioita passissa

Kuinka hyvässä kunnossa passin pitää olla? Varo näitä vaurioita – voivat estää koko matkan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja