Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Tiesitkö tämän Madeirasta? 10 erikoista faktaa lomakohteesta

Inka Khanji artikkelin kuva
Aktiivilomat
Kinkkinen kiitorata, ennätysmäiset ilotulitukset sekä kalavaleen veroiset eväkkäät. Tiesitkö nämä asiat Madeirasta?
Teksti: Anna Mäkelä
Päivitetty: 17.10.2018
facebook   whatsapp

1. Madeiraviinillä on pitkät perinteet

Makea ja väkevä madeiraviini on Madeiran tunnetuimpia vientituotteita ja tuliaisia. Madeiraviini valmistetaan lisäämällä viinin käymisvaiheessa brandya ja varastoimalla viiniä tämän jälkeen lämpimässä.

Madeiraviini on ollut myös osa maailmanhistoriaa. Santa Helenan saarelle karkotetulle Napoleonille annettiin matkaan tynnyrillinen madeiraa. Viini jäi Napoleonilta myrkyn pelossa juomatta, joten hänen kuoltuaan tynnyrillinen viiniä pullotettiin ja myytiin keräilijöille.

Inka KhanjiMadeira, Portugali
Madeira-viini on suosittu tuliainen saarelta.

Myös Yhdysvaltojen itsenäistyessä kohotettiin lasillinen madeiraa. Suomalainen voi terästää joulun alla glögiään tällä väkevällä viinillä.

2. Madeiran lentokenttä – ei lentopelkoisille

Madeiraa pidetään rauhallisena lomakohteena, ja suurimmat sydämentykytykset matkailija saattaakin kokea lentokoneessa. Madeiran pääkaupungin Funchalin lentokentän kiitorata on nimittäin poikkeuksellisen lyhyt, ja saaren sijainti vuorten ja valtameren välissä altistaa lentokoneen turbulenssille ja kovalle tuulelle.

Madeira, Portugali
Funchalin lentokentälle laskeutuminen on haastavaa.

Lentokentän haasteet on tunnustettu esimerkiksi British Airwaysilla, ja kenttä kuuluu kategoriaan C. Tämä tarkoittaa sitä, että kohteeseen lentäminen vaatii lentäjiltä lisäkoulutusta.

Vuonna 1977 kentällä tapahtui Portugalin historian vakavin lento-onnettomuus, jossa menehtyi 131 ihmistä. Sittemmin kiitorataa on pidennetty 1 600 metristä 2 777 metriin.

3. Kukkaloistoa keväällä

Madeiraa ei syyttä kutsuta kelluvaksi puutarhaksi. Madeiralla sanotaan kasvavan jopa 156 kukkakasvilajia, joita ei tavata missään muualla maailmassa. Onkin siis luonnollista, että madeiralaiset juhlivat kevään alkamista monipäiväisillä kukkafestivaaleilla.

Festivaaliin kuuluu perinteisesti lasten kukista rakentama “toivon muuri” sekä koristeltujen ajoneuvojen paraati pitkin kukilla koristeltuja katuja. Festivaalit sisältävät myös upeita asuja, tanssia ja musiikkia.

4. Ennätykselliset ilotulitukset

Madeiralla voi uudenvuodenaattona todistaa yhtä maailman komeimmista ilotulituksista. Näyttävä ilotulitusesitys on kirjattu Guinnesin ennätystenkirjaan maailman suurimpana vuonna 2006. Legendaarinen ilotulitus pitää huolen siitä, että jokainen saarella oleva tietää vuoden vaihtuneen.

5. Lähempänä Afrikkaa kuin Eurooppaa

Madeira on portugalilainen saari, mutta se sijaitsee itse asiassa lähempänä Afrikan kuin Euroopan mannerta. Atlantilla sijaitsevalta Madeiralta on linnuntietä noin 520 kilometriä matkaa Afrikkaan ja 1 000 kilometriä Eurooppaan. Saari on kuitenkin virallisesti osa Eurooppaa ja Euroopan unionia.

Inka KhanjiMadeira, Portugali
Madeiran vehreistä maisemista ei välttämättä heti arvaisi, että saari sijaitsee hyvin lähellä Afrikkaa.

6. Ei tarvetta kalavaleille

Urheilukalastajat kutsuvat Madeiran vesiä Jurassic Parkiksi, sillä kalat ovat isoja ja vanhoja kuin dinosaurukset. Urheilukalastuksesta innostunut voikin yrittää napata ennätyskokoisen saaliin Madeiralla. Satakiloiset vonkaleet eivät ole harvinaisuuksia.

Kalastusretkiä järjestävän Palheiro Estate -hotellin periaatteena on, että kalat päästetään pyydystämisen jälkeen takaisin vapauteen, mutta mikäli kalalle käy jahdissa köpelösti, lahjoitetaan sen lihat orpokodille.

7. Laurisilva on madeiralaisten elinehto

Madeiran laurisilva- eli laakerimetsät on luokiteltu Unescon maailmanperintökohteiksi vuonna 1999, eikä suotta. Ennen jääkautta Välimeren aluetta peittänyttä laakerimetsää löytyy enää Azoreilta, Kanarian saarilta sekä Madeiralta. Madeiran laurisilva on näistä parhaiten säilynyt.

Inka KhanjiMadeira, Portugali
Historiallisten kastelukanavia eli levadoja mukailevat vaellusreitit vievät laurisilva-metsän sydämeen.

Metsä tarjoaa kauniiden maisemien ja harvinaisen kasvistonsa lisäksi myös välttämättömän vedensaannin saaren kotikulutukseen, maanviljelyn kasteluun sekä sähkövoiman tuotantoon.

8. Vaikuttavien korkeuserojen saari

Madeiran huimat korkeuserot tekevät saaresta kiehtovan kohteen. Saaren korkein vuori Pico Ruivo kohoaa 1 862 metrin korkeuteen, kun taas vain muutaman kymmenen kilometrin päässä saaren rannikosta löytyy 2500–4000 metrin syvänteitä.

Inka KhanjiMadeira, Portugali
Madeiran kolmanneksi korkeimmalla huipulla Pico Do Areeirolla sijaitsee suosittu auringonnousun katselupaikka.

Saaren etelärannikolta löytyy myös maailman toiseksi korkein suoraan merestä nouseva kalliojyrkänne Cabo Girão. Jyrkänteen korkeus on huikeat 580 metriä merenpinnasta. Jyrkänteen ulommainen osa on myös näköalapaikka, josta avautuvat upeat näkymät Atlantille. Korkeanpaikankammoiselle lasilattiaista näköalatasannetta ei voi suositella.

9. Euroopan harvinaisimman linnun koti

Linnut ovat Madeiran tyypillisimpiä eläimiä, ja saari onkin ihanteellinen kohde lintubongarille. Todellinen onnenpotku bongarille olisi nähdä elävänä Euroopan harvinaisin lintu, madeiranviistäjä.

Näitä pieniä tummanharmaita merilintuja on jäljellä enää muutamia kymmeniä pariskuntia. Erityisen harvinaiseksi lajin tekee se, että ne munivat vain yhden munan vuodessa.

10. Luonnon omat uima-altaat

Porto Moniz on entinen valaanpyytäjien kylä Madeiralla. Nykyään se on tunnettu laava-kallioiden suojaamista luonnon muovaamista uima-altaistaan.

ShutterstockMadeira, Portugali
Porto Monizissa luonto on muovannut upeita uima-altaita.

Madeiralaiset pitävät Porto Monizin laava-altaita maailman kauneimpina uima-altaina. Altaiden vesi on kirkasta turkoosia merivettä, ja altaisiin iskee aaltoja merestä, joten etenkin voimakkaan merenkäynnin aikana on syytä olla sopivasti varuillaan.

>> Lue lisää vinkkejä Madeiralle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Anna Mäkelä
Kuvat: Inka Khanji ja Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.