Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Ota kaikki irti lomasta Madeiralla – nämä ovat Funchalin parhaat nähtävyydet

Inka Khanji artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Madeiran lomasaaren pääkaupunki Funchal on mainio tukikohta saariseikkailulle, mutta kaupungissa itsessään on myös paljon nähtävää. Tässä ovat kaupungin mielenkiintoisimmat nähtävyydet!
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 27.12.2018
facebook   whatsapp

1. Mercado dos Lavradores -kauppahalli

Funchalin keskustassa sijaitseva Mercado dos Lavradores -kauppahalli on koko Madeiran komein, mistä syystä se on paitsi paikallisten myös matkailijoiden suosima ostospaikka. Paras päivä vierailla kauppahallissa on perjantai tai lauantai, jolloin tuotteiden valikoima on kaikkein laajin, mikä houkuttaa myös paikallisia ostoksille.

Kauppahallissa on runsas valikoima vihanneksia, hedelmiä, kalaa ja lihaa, minkä lisäksi hallin toisessa kerroksessa myydään runsaasti matkamuistoja ja ulkopuolella kukkia. Värikkäät tiskit houkuttavat ostoksille ja ovat miellyttävää katseltavaa.

Noin 90 prosenttia myytävistä tuotteista on peräisin Madeiralta, ja tarjonta vaihtelee sesonkien mukaisesti. Kauppahalli on loistava paikka maistella ja ostaa hedelmiä, joita ei myydä tavallisissa ruokakaupoissa – kotimaasta puhumattakaan.

Suuntaa kauppahalliin aikaisin aamusta, sillä paras hetki kaupantekoon on kello 9–13 välisenä aikana. Silloin valikoima on parhaimmillaan.

2. Funchalin tuomiokirkko Sé

Aivan Funchalin keskustassa sijaitseva tuomiokirkko Sé on saaren tärkein uskonnollinen nähtävyys ja näyttävä vierailukohde. Tuomiokirkossa vierailee runsaasti paikallista väkeä, mutta se on suosittu kohde myös matkailijoiden keskuudessa.

Vuonna 1514 valmistunut tuomiokirkko on avoinna matkailijoille kaikkina päivinä, mutta lauantaisin siellä pääsee vierailemaan ainoastaan ilta-aikaan.

3. Funchalin köysirata

Paras tapa katsella maisemia yläilmoista vuoriston täyttämällä Madeiran saarella on astua köysiradan vaunuun. Samalla se on myös näppärin keino nousta korkealla sijaitseviin vuoristokyliin. Ympäri Madeiraa on seitsemän köysirataa, joista yksi sijaitsee myös Funchalissa.

Matka Funchalin Campo Almirante Reis -asemalta vuoristossa sijaitsevaan Monteen kestää noin 15 minuuttia, ja pitää sisällään upeita maisemia: köysiradan vaunusta näkee paitsi rannikon ja lahden myös kaupungin rakennukset ja laakson.

Köysirata on suosittu kokemus Funchalissa, ja erityisesti risteilyalusten vierailupäivinä jonot ovat pitkät. Radalla liikennöi yhteensä 39 seitsemän hengen vaunua, joten tavallisina päivinä ruuhkaa ei pääse syntymään. Yhdensuuntainen lippu köysiradalle maksaa 10 euroa.

4. Carreiros Do Monte -kelkkaretki

Funchalin keskustan yläpuolella kohoavalta Monten kukkulalta on monta tapaa päästä alas, mutta matkailijoiden eniten suosima ja kaikkein hauskin tapa on laskeutua alas kelkan kyydissä.

Erikoiselta kuulostava tapa on sata vuotta vanha madeiralainen perinne, joka on nykyisin muokattu matkailijakäyttöön: alun perin kelkan kyydissä kuljetettiin kasviksia kukkulalta alas kaupunkiin myytäväksi, nyt kelkkojen kyytiin istahtavat Madeiralla vierailevat matkailijat.

Inka KhanjiFunchal, Madeira
Kelkan parissa työskentelevät miehet takaavat kovan kyydin alamäkeen.

Kelkkojen kuljettajina toimii kaksi miestä, jotka ovat tavallisesti pukeutuneet valkoisiin vaatteisiin. Taito siirtyy sukupolvelta toiselle, eikä työhön oteta naisia.

Kahden kilometrin mittainen matka alamäkeen sujuu nopeasti. Kuskit ohjaavat kelkan suuntaa samalla, kun potkivat lisää vauhtia. Reitistä näkee sen olleen kovassa käytössä, sillä asfaltti on kulunut sileäksi koko reitin mitalta.

Vauhdin hurman lisäksi kelkkakokemus tarjoaa mainion mahdollisuuden nähdä Funchal uudesta perspektiivistä.

5. Funchalin museot

Madeiran pääkaupungissa Funchalissa sijaitsee useita mielenkiintoisia museoita, mutta matkailijan on helppo valita niistä tärkeimmät.

Kaupungin suosituimmat museokohteet ovat saarella syntyneen jalkapalloilija Cristiano Ronaldon museo, Arte Sacre -taidemuseo sekä paikallisia kädentaitoja esittelevä Quinta das Cruzes -museo.

>> Lue lisää vinkkejä Madeiralle Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti ja kuvat: Inka Khanji

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.