hero taustakuva

Älä mokaa Santorinilla – tässä viisi yleisintä virhettä, joita matkailijat tekevät

Shutterstock artikkelin kuva
Rantalomat
Suunnitteletko lomaa Santorinilla? Näin vältät matkailijan sudenkuopat!
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 31.05.2018
facebook   whatsapp

1. Älä jää jumiin turistipaikkoihin

Santorinin tunnetuin ja valokuvatuin kohde on näyttävissä väreissä hehkuva Oian kylä. Paikka on hyvin kaunis etenkin auringonlaskun aikaan, ja Oian maine onkin kiirinyt kauas. Pieneen kylään virtaa kävijöitä tuhatmäärin joka päivä. Etenkin kesän vilkkaimmalla kaudella kadut käyvät jo ahtaiksi.

Oian maisemiin kannattaa valmistautua henkisesti: vierailu kylässä on juuri niin hieno kokemus kuin valokuvat antavat ymmärtää, mutta älä kuvittele voivasi nauttia siitä yksin. Rehellinen totuus on, että autioita rantoja ja pelkästään paikallisten kansoittamia kyliä kannattaa etsiä muualta.

2. Kierrä koko saari

Älä jää lomallasi pelkästään Oiaan. Tyypillinen matkailijan virhe on jäädä koko viikoksi samaan kylään samoja katuja kulkemaan ja samoihin ravintoloihin syömään.

Santorini on paljon muutakin kuin Oia ja sen auringonlasku. Ota matkaohjelmaasi ainakin Fira, Kamari ja Akrotirin arkeologiset kaivaukset. Kylästä toiseen voi liikkua bussilla tai taksilla, mutta helpoimmin ja joustavimmin se onnistuu tietenkin vuokra-autolla.

Rannikolta toiselle siirryttäessä maisema muuttuu yllättävän paljon ja turistikohteiden lisäksi pääset kurkistamaan myös todelliseen santorinilaiseen arkeen.

Inka KhanjiSantorini, Kreikka
Santorinilla on paljon muutakin nähtävää kuin ikoninen maisemapaikka Oia.

Kiinnostavia käyntikohteita ovat myös saaren viinitilat. Esimerkiksi Boutarin viinitilalla pääset maistelemaan tulisen maan omia viinejä.

3. Maltti mukaan autoillessa

Santorinin liikenne on rauhallista verrattuna Kreikan suurempiin saariin, mutta siitä huolimatta tiet ovat kapeita ja osin huonokuntoisia. Tiukat mutkat sekä jyrkät mäet kuuluvat tulivuorisaaren maisemaan.

Santorinin pinta-ala on vain noin 90 neliökilometriä. Välimatkat ovat siis lyhyitä, ja lomalaisella harvoin kiire mihinkään. Silti Santorinin teillä kohtaa jos jonkinlaista hurjastelijaa – välillä huolettomia paikallisia ja välillä vielä huolettomampia turisteja. Fiksu autoilija pitää omat hermonsa hallussa ja kaasujalan hillittynä. Kreikassa promilleraja on sama kuin Suomessa eli 0,5.

Auton koolla on väliä, sillä Santorinin kapeilla teillä pieni vuokra-auto on huomattavasti isoa ja järeää kulkupeliä käytännöllisempi valinta.

4. Muista kypärä

Moottoripyörät ja skootterit ovat suosittuja ja käytännöllisiä kulkuvälineitä Kreikan saarilla ja moni valitsee vuokra-auton sijaan kaksipyöräisen kulkuvälineen. Tieliikenteessä näkyy usein myös mönkijöitä.

Kypärä on tarpeen millä tahansa muulla kuin autolla liikkuessa, ja vastuullisista vuokraamoista kypärän saa aina mukaan. Hämmästyttävän moni jättää sen kuitenkin lomahuumassa käyttämättä ja toimii täysin eri tavoin kuin tekisi vastaavassa tilanteessa kotimaan arjessa.

Santorinin jyrkänteisille teille lähdetään pahimmillaan varustuksena vain uimahousut ja rantasandaalit. Kukaan ei ole niin erinomainen kuljettaja, että tämä olisi turvallista. Älä mokaa lomaasi pahimmalla mahdollisella tavalla – omaa turvallisuuttasi vaarantamalla. Muista myös kattava matkavakuutus!

5. Älä luota äkkilähtöihin

Suuren suosionsa vuoksi Santorinin hintataso on monia Kreikan muita saaria korkeampi. Parhaat majapaikat varataan täyteen jo kauan ennen kauden alkamista ja toisin kuin Kreikan muille lomasaarille, Santorinille ei ole helppo löytää edullisia äkkilähtöjä enää viime hetkellä. Pahin ja perustavanlaatuisin virhe Santorinin-matkan suunnittelussa saattaakin olla varauksen jättäminen liian viime tippaan.

Inka KhanjiSantorini, Kreikka
Jos haluat varmistaa pääseväsi lomalle Santorinille, varaa matka etukäteen.

Loman suunnittelu kannattaa aloittaa hyvissä ajoin – etenkin jos kyse on häämatkasta tai muusta tärkeästä tilanteesta, jota varten tahdot löytää tarkasti valitun hotellin.

Varaudu muita Kreikan saaria korkeampaan hintatasoon myös Santorinin ravintoloissa. Reppureissubudjetillakin saarella voi toki lomailla, mutta silloin täytyy olla valmis näkemään hieman vaivaa edullisten vaihtoehtojen löytämiseksi. Korkeahkosta hintatasosta huolimatta Santorini on useimpien matkailijoiden mielestä kuitenkin jokaisen euron arvoinen lomakohde.

>> Lue lisää vinkkejä Santorinille Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. Olemme käyneet Kreetalla jo useamman vuoden ja Kreeta on täysin vienyt meidät mukanaan. Ihmiset ovat erittäin ystävällisiä ja ruoka on ihanaa, mutta sen verran täytyy mainita että Rethymnonin Lidl:n eräs pulska kassa, nais henkilö on ainut kokemani epäkohtelias henkilö mihin olemme vuosi toisensa jälkeen törmänneet. Luulenpa että muillakin on hänestä kokemuksia tullut, sillä on se vuodesta toiseen aina sama tarina kun siellä käy ostoksilla :( Muuten koemme koko saaren positiivisena.
    Parhaat rannat ovat mielestäni Elafonissi, tosin melko täynnä turisteja, meidän suosikki etelä puolella saarta on Frangokastello, viime reissulla vietimme siellä useamman päivän ja jos haluaa rauhallista lomailua Frangokastellossa elämä on juuri sitä. Kreetalla kannattaa vuokrata auto sillä saarella on paljon nähtävää. Seikkailu mielelläkin on syytä olla kuitenkin varovainen, sillä eräällä reissulla vuokrasimme pienen auton mieheni kanssa ja suuntasimme kohti Paleohoraa, joka on saaren länsi-etelässä. Paleohoraan menee tie läpi vuoriston ja valitsimme tietämättään pienemmän tien joka muuttui hiekkatieksi. Loppu kaudesta saarella saattaa joskus tulla vettä, ja sekin usein vuoristossa ei välttämättä muualla, niin jouduimme vesi sateeseen ja vettä tuli yhtä äkkiä aivan kaatamalla. Ennen kuin huomasimmekaan olimme vaara tilanteessa, olimme menossa jyrkkää hiekkatietä ylös vuoren rinnettä ja rotko oli toisella puolella, vesi alkio tulla purona alas tietä pitkin tuoden isoja pääkallon kokoisia kiviä mukanaan ja meidän pieni vuokra-auto alkoi täristä ja heilua kun vesi sen alla irrotti sitä tiestä. Silloin luulin että se on nyt loppu, ei tästä voi selvitä mitenkään. Mieheni ajoi sitkeästi vuoren rinnettä ylös ja pysäytimme automme tasanteelle. Emme nähneet ulos kunnolla automme ikkunasta kun auton pyyhkijät eivät ehtineet pyyhkiä tarpeeksi nopeasti. Sitä sadetta kesti vain muutaman kymmenen minuuttia ja sitten se loppui. Pääsimme turvallisesti päämääräämme, mutta jälkeen päin ajatellen niin tilanne oli todellakin vaarallinen. Voin lämpimästi suositella Kreetaa kenelle vaan, vuosien ihanat loma kokemukset ja muistot jaksaa lämmittää ajatuksissa läpi pitkän pimeän talven. Marjut


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.