Hyppää sisältöön

Älä jätä näitä nähtävyyksiä väliin Dublinissa! Kaupungin yhdeksän parasta kohdetta

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 01.11.2019
Dublin tunnetaan rennosta irlantilaisesta elämäntyylistään. Lue, mitkä yhdeksän kohdetta pitää nähdä lomalla Irlannin pääkaupungissa.

1. Guinness Storehouse

Guinness Storehouse on epäilemättä Irlannin pääkaupungin Dublinin kuuluisin nähtävyys, jossa valmistetaan irlantilaista mustaa kultaa: tummaa Guinness-olutta. Liffey-joen eteläpuolella sijaitseva olutpanimo tarjoaa kierroksia oluenvalmistuksen maailmaan, maisteluelämyksiä ja näköalabaarin, josta näkee ympäröivän kaupungin.

Viskien ystävät voivat vierailla Dublinissa myös esimerkiksi Jamesonin tai Teelingin viskitislaamoissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Pyhän Patrickin ja Kristuksenkirkon katedraalit

Irlanti ei ole Irlanti ilman katolilaisuutta, minkä vuoksi kaupunkilomaan kannattaa sisällyttää vierailu toisessa kaupungin komeista kirkoista. Tunnetun irlantilaisen suojelupyhimyksen mukaan nimetty Pyhän Patrickin katedraali on rakennettu 1220-luvulla, ja vierailulla kirkkoon voi ihailla 1800-luvun värikästä lasitaidetta.

Dublinissa on useita koristeellisia kirkkoja, ja niistä yksi kauneimpia on Kristuksenkirkko, jonka alla voi tutustua myös kryptoihin.

Noin kymmenen minuutin kävelymatkan päässä Pyhän Patrickin kirkosta sijaitsee Christ Church eli Kristuksenkirkon katedraali, joka on tunnettu pyhiinvaelluskohde. Kirkossa voi tutustua keskiaikaiseen kryptaan ja sydämenmuotoiseen reliikkiin, jonka sisään on suljettu pyhimys Laurence O’Toolen sydän.

3. Trinity College

Dublinin keskustassa sijaitseva Trinity College on alueen vaikutusvaltaisimpia opinahjoja, sillä sieltä ovat valmistuneet niin Bram Stocker, Oscar Wilde kuin Jonathan Swiftkin.

Parhaiten Trinity College tunnetaan näyttävästän kirjastostaan, jonne pääsee kierrokselle tutustumaan 200 000 vanhaan kirjaan. Kirjaston vaikuttavaan kokoelmaan kuuluu myös Kellsin kirja, joka on keskiaikainen kuvitettu evankelikäsikirjoitus.

Viihtyisä kampusalue on vierailun arvoinen kohde myös tiedegallerian ja taidenäyttelyiden ansiosta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Dublinin linna

Historiallinen Dublinin linna ei ole vain museo, vaan myös tapahtumapaikka, jossa järjestetään suuri osa valtiollisista tapahtumista kuten presidentin virkaanastujaiset. Alueella on mahdollista päästä opastetulle kierrokselle historiallisiin asuintiloihin, kryptaan ja kuninkaalliseen kappeliin.

Dublinin linna toimii vielä tänäkin päivänä valtiovierailujen tapahtumapaikkana.

Keskellä kaupunkia sijaitseva linna ei välttämättä tee vaikutusta mahtipontisuudellaan, mutta sen historia on kiinnostava: vuosien saatossa linna on toiminut oikeussalina, linnoituksena ja teloituspaikkana.

5. Kilmainham Gaol

Kilmainham Gaol on yksi Euroopan suurimmista autioituneista vankiloista, ja sen kylmäävään tarinaan voi tutustua matkalla Dubliniin. Vankila suljettiin vuonna 1924, ja siellä ovat istuneet tuomioitaan monet tunnetut irlantilaiset presidentistä pikkurikollisiin.

Kilmainham Gaolin vankilan synkkään historiaan voi tutustua opastetulla kierroksella.

Vankilakierros esittelee paikan karua historiaa, ja sen voi varata kuukautta etukäteen verkosta. Ilman opastettua kierrosta vankilaan ei pääse.

6. Grafton Street

Grafton Street on Dublinin suosittu ostoskatu, jonka varrella on kauppoja, ravintoloita, kahviloita ja pubeja. Ostoskatu alkaa St Stephen’s Green -puistosta ja johtaa Trinity Collegen nurkalle saakka.

7. St Stephen’s Green

Dublinissa on monia puistoja, joista keskeisin on St Stepen’s Greenin laaja puistoalue. Monien muiden Dublinin nähtävyyksien tapaan myös St Stephen’s Greenillä on synkkä historia entisenä mestauspaikkana.

St Stephen’s Park on Dublinin sydämessä sijaitseva puisto, jossa on muun muassa esiintymislava tapahtumia varten.

Nykyisin laajaan puistoon voi mennä piknikille tai kävelylle, ja siellä järjestetään toisinaan musiikkiesityksiä sekä tapahtumia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

8. The Little Museum of Dublin

Usein Dublinin parhaaksi museoksi siteerattu The Little Museum of Dublin varoittaa verkkosivuillaan, että useimmat noin puolituntisista opastetuista kierroksista myydään loppuun etukäteen. Suosituilla kierroksilla käydään tuhat vuotta Irlannin historiaa pikakelauksena.

Tavallisen kierroksen lisäksi museo esittelee myös muun muassa irlantilaisten naisten historiaa ja vie puistokävelylle St Stephen’s Greeniin.

9. Puolen pennin silta

Puolen pennin silta eli Ha’penny Bridge ylittää Dublinin halki virtaavan Liffey-joen. Koristeellisen sillan nimi on ajoilta, jolloin sen ylittämisestä piti maksaa puolen pennin maksu.

Puolen pennin silta on Dublinin kauneimpia siltoja myös iltavalaistuksessa.

Silta säilyi Dublinin ainoana jalankulkusiltana vuodeen 1999 saakka, jolloin kaupunkiin rakennettiin uudempi Millenium Bridge. Perinteikäs vanha silta on kuitenkin yhä useiden paikallisten ja matkailijoiden suosiossa.

>> Lue lisää vinkkejä Dubliniin!

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Suomen erikoiset nähtävyydet

Suomen eriskummalliset nähtävyydet – 33 kohteen lista, josta löydät tekemistä lomalle

Kyproksen nähtävyydet

Kyproksen parhaat nähtävyydet top 10 – yhdistä historia, hiekkarannat ja luonto yhdellä lomalla

Wienin parhaat nähtävyydet

Wienin tärkeimmät nähtävyydet – 11 kohdetta, joita ei kannata jättää väliin

Scaligeron linna Italiassa

Italialainen linna näyttää siltä, kuin se vajoaisi Gardajärven syvyyksiin – katso kuvat Scaligeron uppoavasta linnasta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja