Hyppää sisältöön

Idän pikajuna on junamatkojen klassikko: luksusjuna on koettava kerran elämässä – jos siihen on varaa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 31.03.2023
Eleganssia ja menneen ajan luksusta tarjoava junamatkat on kiehtova tapa matkustaa Euroopassa. Idän pikajunan legendaariset junavaunut ovat täynnä mukavuuksia, eikä junamatkailu muutu tästä enää juuri mukavammaksi.

Houkuttelevan manner-Euroopan Idän Pikajuna

Euroopan läpi kulkeva luksusjuna Orient Express eli Idän Pikajuna tarjoaa mahdollisuuden matkustaa historiallisesti unohtumattomissa luksuspuitteissa. Belmond-junayhtiön Venice Simplon-Orient-Express -junalla voi nähdä lukuisia kohteita Euroopassa yhden tai useamman päivän mittaisilla matkoilla.

Nostalginen matka Idän Pikajunalla on kuin suoraan vanhojen klassikkokirjojen sivuilta, onhan juna näytellyt suurta roolia esimerkiksi Agatha Christien kuuluisassa Idän Pikajunan arvoitus -teoksessa. Romanttinen juna kuljettaa matkustajia eleganssin ympäröimänä halki Euroopan, esitellen manner-Euroopan kauniita maisemia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
BelmondIdän Pikajuna
Idän Pikajunan kyydissä ikkunoissa vilisevät Euroopan upeimmat maisemat.

Junavaunut on entisöity 1920-luvun loistokkaaseen art deco -tyyliin, eikä yksityiskohdissa tai luksuksessa ole säästelty. Makuuvaunujen lisäksi junassa on kolme ravintolavaunua sekä esimerkiksi baarivaunu perinteisine pianonsoittajineen. Junassa on omat, matkustajien toiveista huolehtivat vaununhoitajat, jotka ovat pukeutuneet Idän Pikajunan ikonisiin sinikultaisiin asuihin ja valkoisiin hansikkaisiin.

Historiaa henkivä Idän Pikajuna näyttää olevan suoraan 1900-luvun alusta, mutta todellisuudessa nykyisin liikennöivien junien historia ulottuu vuoteen 1977. Silloin Belmondin junayhtiön omistaja James Sherwood osti kaksi historiallista junavaunua. Niiden seuraksi hän keräsi ympäri maailmaa liudan muita saman tyyppisiä vaunuja, jotka restauroitiin historialliseen loistoon.

BelmondIdän Pikajuna
Venice Simplon-Orient-Express -junan sviiteistä ei puutu luksusta.

Syvänsiniset junavaunut olivat valmiit matkaan vuonna 1982 ja Belmondin Venice Simplon-Orient-Express -juna kuljetti ensimmäiset matkustajat Lontoosta Venetsiaan.

Useita reittivalintoja Euroopan kohteisiin

Klassisin reitti kuljettaa matkustajat Lontoosta Venetsiaan, Ranskan maalaiskylien ja Sveitsin Alppien läpi tai vaikkapa aina Istanbuliin saakka. Matkaan kannattaa varata aikaa, sillä esimerkiksi junamatka Pariisista Istanbuliin kestää kuusi päivää.

Luksusjunamatka voi olla myös tavallisen pakettimatkan pieni piristys: uutta tunnelmaa lomaan kuin lomaan tuo yhden yön mittainen matka Orient Express -junan kyydissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
BelmondIdän Pikajuna
Perinteisiin asuihin pukeutuneet vaununhoitajat pitävät matkustajista huolta.

Idän Pikajuna ei ole perinteinen reittijuna, vaan matkoja järjestetään aika ajoin eri reiteille. Tarjolla on esimerkiksi reittejä Veronasta Lontooseen, Venetsiasta Pariisiin, tai vaikkapa Prahasta Lontooseen. Saatavilla on matkoja joko yhdelle tai useammalle yölle. Yhden yön matka maksaa keskimäärin noin neljä tuhatta euroa matkustajaa kohden.

Matkan hintaan sisältyy paitsi majoitus omassa makuuhytissä myös vaununhoitajan palvelut, matkan aloitusajasta riippuen kolmen ruokalajin brunssi, iltapäiväkahvi, neljän ruokalajin illallinen, aamiainen omassa hytissä sekä kolmen ruokalajin lounas.

Jo perusluokka on kyllästetty mukavuuksilla, mutta tavallisten yhden ja kahden hengen hyttien lisäksi tarjolla on kahden kokoisia sviittejä.

BelmondIdän Pikajuna
Junamatkan hintalappu saattaa hirvittää, mutta kerran elämässä -kokemus on useimmille hinnan arvoinen.

Tumman puun, koristeellisten ja kullattujen yksityiskohtien sekä arvokkaiden materiaalien kyllästämät hytit tarjoavat junaelämyksen, jollaista harva pääsee nykyisin kokemaan. Maisemien vilistäessä ikkunoiden ohitse näkymiä on helppo ihailla samppanjalasi kädessä pehmeästä nojatuolista tai mukavalta sohvalta käsin.

Lähde ja kuvat: Belmond

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Näihin upeisiin paikkoihin pääset helposti Lontoosta – 10 kiinnostavaa päiväretkeä

Gondoliajelu Venetsiassa

Tätä asiaa jokainen pohtii Venetsiassa: onko kallis gondoliajelu hintansa arvoinen elämys?

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Käytännön vinkit Venetsiaan

Venetsia on kaupunki, jollaista et löydä muualta – uusi pääsymaksu ja 9 muuta käytännön vinkkiä

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja