Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Iso-Britannia

Bath

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Bath on romanttinen pikkukaupunki Englannin idyllisellä maaseudulla.

Bath lukeutuu vuodesta toiseen Englannin suosituimpiin turistikohteisiin. Pikkukaupunkiin väkeä vetävät historiallinen miljöö sekä kaunis ja miellyttävä ympäristö.

BATH MATKAKOHTEENA

Bath on kylpyläkaupunki

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ikivanha kylpyläkaupunki

Bath tunnetaan jo muinaisen Rooman ajoilta, jolloin se perustettiin nimensä mukaisesti kylpyläpaikaksi. Kaupungin alueella sijaitsee kolme kuumaa lähdettä, joista suurimman eli Pyhän lähteen ympärille roomalaiset rakensivat yhä olemassa olevan kylpylän ja temppelin. Kaupunkiin virtaava lähdevesikin on samaa vuorten kalkkikivikerrosten läpi saapuvaa vettä kuin muinaisten roomalaisten aikaan.

Bath on myös pohjoisen Euroopan tärkeimpiä arkeologisia kaivausalueita, ja Bathin roomalaiset kylpylät ovat Britannian merkittävimmät jäänteet roomalaisajalta yhdessä Hadrianuksen muurin kanssa, joka rajasi Rooman valtakuntaa Pohjois-Englannissa.

Muinaisen roomalaisen kylpylänsä ohella Unescon maailmanperintölistalle lukeutuva Bath on kuuluisa keskiaikaisesta sekä myöhemmästä uusklassisesta arkkitehtuuristaan. Myös Bathin idyllinen ja mäkinen ympäristö on kuulu maisemistaan, joihin voi tutustua Bathin Skyline -kävelyreiteillä.

Kehittynyt turismikeskus

Roomalaisten jätettyä Bathin 400-luvulla kylpylä rappeutui, mutta keskiajalla kaupungin kehitys pääsi jälleen vauhtiin. Etenkin 1600–1800-luvuilla kaupunki nousi uuteen kukoistukseen yläluokan suosimina rentoutumiskohteena. Noihin aikoihin Bathiin myös rakennettiin paljon hienoa uusklassista arkkitehtuuria. Tuon ajan tunnetuin rakennus on Royal Crescent, puolikuun muotoon rakennettu 30 talon rivistö, jonka edessä loistaa valtava nurmikenttä.

Toinen kuuluisa arkkitehtoninen nähtävyys on Rooman Colosseum esikuvanaan rakennettu The Circus, joka koostuu kolmesta suuresta talokaaresta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bath on yksi Englannin vanhimmista turistikohteista: kaupunki on houkutellut lomalaisia jo usean sadan vuoden ajan. Vuosisataiset perinteet näkyvät laajana majoitus- ja ravintolatarjontana, joka on Bathin kokoon suhteutettuna varsin laaja. Bathin eläväisyydestä pitää huolen myös kahden yliopiston runsas opiskelijamäärä.

Oivallinen päiväretkikohde Lontoosta

Bathin rentouttavassa ilmapiirissä viihtyy pitkään, mutta kaupunki on erinomainen päivä- tai viikonloppuretki Lontoon-kävijälle. Lontoosta Bathiin vain lyhyt junamatka. Junat lähtevät Paddingtonin asemalta ja ajavat Bath Spa -nimiselle asemalle. Vaihtoehtoisesti Bathin voi tavoittaa monien matkanjärjestäjien valmiilla retkillä, joiden ohjelmaan yhdistyy usein myös muita lähialueiden kohteita, kuten Stonehenge.

Bath on ilmojensa puolesta parhaimmillaan kesällä, mutta kesäisin kaupungissa myös kuhisee valtavasti turisteja. Bathin-retki voikin hyvä olla ajoittaa joko kevääseen ja tai alkusyksyyn, jolloin ilmat ovat kohtuullisen lämpimät, mutta turisteja on pienessä kaupungissa vähemmän.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN BATHISSA

Bathin maalaisympäristöä

Lennä Lontooseen ja jatka junalla Bathiin

Bathissa ei ole lentokenttää, mutta kaupunki sijaitsee vain lyhyen junamatkan päässä Lontoosta.

Lähtöasema Lontoossa on Paddington ja määränpää Bath Spa. Junia menee puolen tunnin välein. Matka kestää puolitoista tuntia.

Majoitus Bathissa

Bathissa majoitusta on runsaasti tarjolla kaupungin kokoon nähden. Etenkin ylemmän keskitason ja luksusluokan majoitusta on mukavasti, mutta myös keskitason paikat ovat hyvin edustettuina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edullista majoitusta budjettimatkaajalle taas tarjoavat monet bed and breakfast -paikat. Bathin valtavan suosion vuoksi majoituksen varaaminen ennakkoon kesäkuukausina on lähes välttämätöntä.

Liikkuminen Bathissa

Bath on niin pieni, että kaupungissa pääsee lähes kaikkialle kävellen. Kaupungissa ei kuitenkaan kannata pitää liian kiirettä, vaan käydä nähtävyyksiä läpi rauhallisesti ja pysähtyä välillä rentouttavalle tauolle pubeihin tai kahviloihin.

Bathin keskustan ulkopuolelle pääsee matkustamaan hyvin toimivalla bussiverkostolla.

BATHIN NÄHTÄVYYDET

Lentokoneella Lontooseen ja junalla Bathille

Bathin roomalainen kylpylä

Bathin ikivanha roomalainen kylpylä on edelleen olemassa. Roman Bathsin sijainti on niin keskeinen, että sitä voi pitää Bath Abbey -kirkon ohella kaupungin sydämenä.

Roman Baths -kylpylä ei ole enää käytössä kylpyläpaikkana, vaan neljä eri osaa käsittävä rakennuskompleksi toimii museona. Esillä on muun muassa roomalaisten temppelien raunioita, muinaisesineitä, erilaisia patsaita ja uhrialttareita sekä kylmä- ja kuumavesialtaita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kylve Thermae Bath Spassa

Roomalaisen kylpylän kylpyläosastot suljettiin 1970-luvulla. Hiljattain Bathin keskustaan on kuitenkin uusi, moderni kylpylä, joka sijaitsee aivan Roman Bathsia vastapäätä.

Thermae Bath Spa on Britannian ainoa luonnonmukainen kuumavesikylpylä. Tarjolla on erilaisia altaita ja hoitaja, ja kylpylän ulkoilma-altaasta avautuu hieno maisema kohti historiallista Bathia.

Bath Abbey -kirkko hallitsee keskustaa

Bathin keskustaa hallitsee suuri goottilainen kirkkorakennus Bath Abbey, joka on Britannian nuorin keskiaikainen suurkirkko. Bath Abbeyn rakennustyöt aloitettiin vuonna 1499, mutta aiemmin paikalla oli sijainnut muita kirkkorakennuksia.

Bath Abbey vetää 1200 vierasta ja on edelleen käytössä jumalanpalveluskirkkona. Kirkko on vaikuttava sekä sisätiloiltaan että goottilaiselta arkkitehtuuriltaan. Kirkon torniin voi kiivetä ylös 212 askelmaa.

BATHIN PARHAAT

Bathin nähtävyys

Koe nämä Bathissa

  1. Näe Roman Baths -museokylpylä
  2. Lähde patikoimaan Bathin ympäristöön Bath Skyline -reiteille
  3. Kokeile käsintehtyjä suklaamakeisia San Francisco Fudge Factory –suklaatehtaalla, Church Street 6
  4. Käy syömässä Sally Lunnin ravintolamuseossa, joka toimii yhdessä Bathin vanhimmista taloista, North Parade Passage 4
  5. Kiipeä Bath Abbey -kirkon torniin

Lisätietoa

Bathin viralliset matkailusivut

Teksti: Panu Lempiäinen
Kuvat: Flickr / Buffy.tws , Karen Roe , andreadg , Elin B , 3dpete