Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Iso-Britannia

Edinburgh on silta Skotlantiin

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.03.2020
Ison-Britannian suurimpiin pohjoisiin kaupunkeihin lukeutuva Edinburgh sopii historiannälkäisille, viskinjanoisille ja niille, jotka kaipaavat erilaista kaupunkilomaa.

Ensimmäinen Skotlanti-kohde

Ison-Britannian pohjoisosissa sijaitseva Edinburgh on monille ensimmäinen kohde Skotlannissa, sillä sinne on helpoimmin tarjolla suora lentoyhteys Suomesta. Edinburgh on noin puolen miljoonan asukkaan kaupunki, joka tarjoaa mahdollisuudet nähtävyyksien katseluun, ostoksiin ja ravintolaelämyksiin. Se on pienempi kuin Skotlannin länsirannikolla sijaitseva Glasgow, mutta suurempi kuin useimmat Skotlannin kaupungit.

Skotlanti on erityisen suosittu kohde kesäisin, jolloin matkailijat etsivät paikallistunnelmaa kilttien, säkkipillien ja paikallisia viskejä tarjoavien pubien joukosta. Edinburghilla on vaiherikas historia Skotlannin ja Englannin rajalla, minkä vuoksi siellä voi tutustua muun muassa Edinburghin linnan monivaiheiseen historiaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Edinburgh on oiva pyhiinvaelluskohde myös populaarikulttuurin ystäville: kaupungissa on kuvattu muun muassa monia elokuvia ja sarjoja kuten Da Vinci -koodia, HBO:n Outlander-sarjaa ja Avengers: Infinity Waria. Kaupunki on toiminut myös Harry Potter -kirjasarjan innoittajana.

Edinburgh, Iso-Britannia
Edinburghin maisema on karu mutta kaunis. Arthur’s Seat -kukkulalta avautuvat upeat näkymät kaupunkiin.

Viileät kesät, leudot talvet

Skotlantilainen sanonta kuuluu: ”Ei ole olemassa huonoa säätä, on vain vääriä vaatteita.” Sanonta kertoo paljon skotlantilaisesta säästä, joka tunnetaan usein koleana ja sateisena. Edinburgh on kuitenkin mainettaan parempi, jos kaupungissa ei ajattele voivansa viettää rantalomaa.

Paras ja suosituin aika matkustaa Edinburghiin ovat kesäkuukaudet, sillä ilmasto suosii matkailijoita parhaiten kesällä. Ylimmillään kesälämpötilat voivat nousta jopa hellelukemiin. Enimmäkseen säätila on kuitenkin hieman alle 20 asteen tienoilla, mikä on miellyttävä sää nähtävyyksien kiertelyyn.

Edinburghiin voi matkustaa myös muina vuodenaikoina, sillä merenrantakaupungissa talvet ovat leutoja ja lämpötilat pysyttelevät nollan ja viiden asteen välillä. Kylmimmät kuukaudet ovat joulu-, tammi- ja helmikuu.

Edinburghissa kannattaa myös muistaa, että sää vaihtuu nopeasti, ja yhden päivän sadekuuro ei tarkoita sadetta koko loman kestävää rankkasadetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN EDINBURGHISSA

Edinburgh, Iso-Britannia
Edinburghiin pääsee suorin Finnairin lennoin Suomesta.

Perille suorin lennoin tai pakettimatkalla

Edinburghiin pääsee Finnairin suorin lennoin ympäri vuoden. Myös KLM, Norwegian ja SAS lentävät yhden vaihdon kautta ja tarjoavat usein halpoja lentoja. Suorien lentojen hinnat ovat halvimmillaan noin 150–200 euroa, mutta hyvällä tuurilla yhden vaihdon lennot voi saada jopa alle 100 eurolla.

Edinburghiin järjestetään myös pakettimatkoja, joihin sisältyvät sekä edestakaiset lennot että majoitus. Halvimmillaan muutaman päivän loman Edinburghissa voi saada runsaalla 300 eurolla.

Edinburghin lentokenttä sijaitsee lähellä kaupungin keskustaa, ja runsaan 10 kilometrin matkan voi taittaa niin linja-autolla, junalla, taksilla kuin raitiovaunullakin.

>> Vertaa halvimmat hinnat Rantapallon lentohaun avulla

Varaudu hintavaan majoitukseen

Edinburghissa on tarjolla monenlaista ja monentasoista majoitusta edullisista hostelleista tasokkaisiin hotelleihin.

Hostelliyön voi saada makuusalista jopa kymmenen euron hintaan, kun taas hotelleista kannattaa varautua maksamaan Suomen hintatasoa vastaava hinta.

Majoitusta varatessa kannattaa huomioida majapaikan sijainti, sillä hotelleja on mukavasti tarjolla Edinburghin keskeisimpien kohteiden läheisyydessä. Keskeisimmillä kohteilla on mahdollista käydä kävellen, jos majoitus on hyvällä sijainnilla. Myös julkinen liikenne toimii hyvin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Valitse raitiovaunu tai bussi

Edinburghissa kätevimmin pääsee liikkumaan jalkaisin, linja-autoilla tai raitiovaunuilla. Bussit kulkevat ympäri vuorokauden, ja kertalippu maksaa alle kaksi puntaa eli noin pari euroa. Jos suunnittelee matkustavansa paljon julkisilla kulkuvälineillä päivän aikana, kannattaa harkita edullista päivälippua, joka käy sekä raitiovaunuihin että linja-autoihin.

Jos majapaikka on syrjässä, liikkumaan pääsee myös junilla. Taksit ovat Suomen tapaan melko kalliita myös Skotlannissa.

EDINBURGHIN NÄHTÄVYYDET

Edinburgh, Iso-Britannia
Holyroodhousen palatsi on Ison-Britannian kuningattaren virallinen asunto tämän vieraillessa Skotlannissa.

Vanhakaupunki

Edinburghin vanhakaupunki on labyrintti, jonka mukulakivikaduilla kannattaa käydä kävelyllä. Kapeat kadut, kauniit pienet pihat ja viihtyisät puodit houkuttelevat kävelijää sateisellakin säällä.

Vanhankaupungin halki kulkee Royal Mile -katu, joka vie Edinburghin linnalta aina Holyroodhousen palatsille asti. Royal Milen varrelta löytyvät niin tuliaiset kuin tunnetut viskitkin.

Edinburghin linna

Edinburghin maamerkki on kalliolle rakennettu linna. Sen mahtavia muureja on piiritetty niin monta kertaa, että se on Ison-Britannian piiritetyin linna. Linnassa ovat vuosien saatossa asuneet monet Skotlannin kuninkaalliset.

1300-luvulla linna oli englantilaisten hallussa, ja yksi linnan historian uhkarohkeimpia käännekohtia oli, kun Skotlannin joukot tunkeutuivat linnaan yöllä ja valtasivat sen takaisin. Myös 1600-luku jäi historiankirjoihin, kun linna vallattiin vain 30 minuutissa. Linnassa voi tutustua Skotlannin vaiherikkaaseen historiaan opastetuilla kierroksilla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Holyroodhousen palatsi

Holyroodhousen palatsi on Ison-Britannian kuningattaren virallinen asunto Skotlannissa. Palatsissa voi ihailla upeita huoneita ja romanttista kuninkaallista puutarhaa, minkä lisäksi siellä järjestetään näyttelyitä, jotka kertovat tärkeistä historiallisista tapahtumista.

Holyroodhousessa järjestetään opastettuja kierroksia, ja tiloihin pääsee tutustumaan myös itsenäisesti audio-oppaan avulla.

Arthur’s Seat

Holyroodhousen läheisyydessä on Holyrood-puisto, jonka korkein kohta kohoaa 250 metrin korkeuteen. Korkeinta kohtaa sanotaan Arthurin istuimeksi. Huippu on suosittu näköalapaikka kaupungissa.

Arthur’s Seatille noustessa on noudatettava varoivaisuutta onnettomuuksien välttämiseksi, sillä ylös johtava polku on haastavan kivikkoinen. Arthur’s Seatin maisemat ovat kauneimmillaan auringonnousun aikaan ja varhain aamulla.

>> Lue myös: Skotlannin muinainen tulivuori houkuttelee matkailijoita hengenvaarasta huolimatta – syynä ylhäältä aukeavat upeat maisemat

Skotlannin kansallismuseo

Edinburghin keskustassa sijaitseva Skotlannin kansallismuseo on yksi Ison-Britannian suosituimpia museoita. Se vie kävijänsä historian, tieteen ja taiteen pariin ilmaiseksi, sillä sisäänpääsy on monien brittiläismuseoiden tapaan maksuton.

Näyttelyiden ohessa kannattaa vierailla myös museon kattoterassilla, josta avautuvat hienot näkymät kaupunkiin.

EDINBURGHIN PARHAAT

Edinburgh, Iso-Britannia
Edinburghiin pääsee suorin Finnairin lennoin Suomesta.

Parhaat nähtävyydet

  1. Vanhakaupunki
  2. Edinburghin linna
  3. Holyroodhousen palatsi
  4. Arthur’s Seat
  5. Skotlannin kansallismuseo

Lisätietoa

Edinburghin virallinen matkailusivu
Visit Scotland

Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Krista Ahonen ja Elina Venttola

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää