Hyppää sisältöön

Näin pääset helposti ja nopeasti Lontoosta lentokentälle – vertaa vaihtoehdot

  • Krista Ahonen
Elina Venttola, Krista Ahonen Päivitetty: 17.11.2023
Suomesta on suorat lennot Heathrow'n, Gatwickin ja Stanstedin lentokentille. Mitkä ovat nopeimmat ja halvimmat tavat matkustaa lentokentiltä keskustaan ja takaisin?

Heathrow’n lentokentälle pääsee metrolla

Länsi-Lontoossa sijaitseva Heathrow on Lontoon päälentokenttä ja kentälle operoi Suomesta lentoja Finnair. Lentokenttä sijaitsee lähimpänä keskustaa, sillä se on parinkymmenen kilometrin päässä Lontoon keskeisistä nähtävyyksistä.

Heathrow’lle kulkee Lontoon keskustasta Piccadilly-metrolinja, joka pysähtyy kolmella lentokentän pysäkillä. Metro kulkee yleensä parin minuutin välein, ja matka kestää noin 45 minuuttia. Metron hinta on aikuiselta ruuhka-aikanakin vain kuutisen euroa. Metrossa voi maksaa joko lähimaksullisella pankkikortilla, paikallisliikenteen Oyster-matkakortilla tai ostamalla kertalipun automaatista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Elizabeth-metrolinja kulkee Lontoon keskustan ja Heathrow’n lentokentän välillä. Vuonna 2022 avattu metrolinja on Piccadilly-linjaa kalliimpi, mutta asemasta riippuen myös nopeampi. Matkustusmukavuus on Piccadilly-linjan vanhoja vaunuja parempi ja tilaa on enemmän myös matkatavaroille. Metrolinjat kulkevat eri asemien kautta keskusta-alueella, joten kannattaa katsoa, kumpi vie lähemmäs omaa pysäkkiä.

ShutterstockLontoo, Iso-Britannia
Metro on näppärä tapa liikkua Heathrow’n lentoasemalta keskustaan.

Jos haluat päästä nopeasti Heathrow’n lentokentältä keskustaan, lentokentän ja kaupungin väliä kulkee Heathrow Express- pikajuna, joka taittaa matkan Paddingtonin asemalle vain 15 minuutissa. Myös hitaammilla ja halvemmilla paikallisjunilla pääsee Paddingtonin asemalle 30–50 minuutissa. Halvimmillaan paikallisjunalla pääsee taittamaan matkan runsaalla 10 eurolla, kun taas nopea Heathrow Express -yhteys maksaa halvimmillaankin yli 20 euroa.

Halvin tapa matkustaa Heathrow’n lentokentältä Lontoon keskustaan on paikallisbussi, sillä paikallisliikenteen matkat maksavat joitakin euroja. Matkaan saattaa kuitenkin sisältyä useita linja-auton vaihtoja, ja siihen voi kulua useita tunteja, joten se on harvoin kätevä vaihtoehto. Erityisesti jos mukana on paljon matkatavaroita.

Taksikaan on harvoin järkevä vaihtoehto Lontoon lentoasemien ja kaupungin keskeisimpien kohteiden välillä, sillä taksit jumiutuvat helposti ruuhkiin, minkä vuoksi julkisilla matka lentokentälle taittuu usein nopeimmin. Lisäksi taksi on vaihtoehdoista kallein. Taksi voi olla hyvä valinta aikaiselle aamulennolle suunnatessa, sillä liikennettä on aamuyöstä vähemmän eivätkä julkiset yhteydet kulje yhtä usein.

Gatwickin lentokentältä helpoin on juna

Gatwickin lentokentälle lentää Suomesta suorin lennoin Norwegian. Lentokenttä sijaitsee selkeästi Lontoon ulkopuolella, ja sinne on matkaa noin 40 kilometriä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Nopein tapa matkustaa lentokentältä Lontooseen on nousta Gatwick Express -junaan, joka lähtee lentoasemalta 15 minuutin välein. Junalla pääsee puolessa tunnissa Lontoon Victoria-asemalle. Liput täytyy ostaa ennen junaan nousemista, ja ne maksavat aikuiselta runsaat parikymmentä euroa.

Tarjolla on kuitenkin myös halvempia paikallisjunia, jotka pysähtyvät Gatwickin lentokentällä. Southern-yhtiön junat kulkevat neljästi tunnissa Victorian asemalle, ja matka kestää 35 minuuttia. Jos haluaa Victorian aseman sijaan St Pancrasin kansainväliselle asemalle, lentokentällä kannattaa nousta Thameslinkin juniin. Matka kestää noin 45 minuuttia.

Lontoo, Iso-Britannia
Lontoo on laaja kaupunki, jossa karttaan kannattaa tutustua etukäteen.

Paikallisjunilla matka Gatwickille maksaa noin 15 euroa. Jos tietää lentonsa lähtö- tai saapumisajan, junalipun voi varata pari päivää aiemmin, mikä on hieman halvempaa. Junissa käy maksuvälineenä myös lähimaksukortti, jolla leimataan sisään samalla tavalla kuin metrossa.

Kiireettömälle budjettimatkailijalle hyvä vaihtoehto ovat bussit, joilla matka Lontoon keskustaan kestää noin 1,5–2 tuntia vuorokaudenajasta riippuen. Bussit saattavat juuttua kaupungin ruuhkiin, mutta ne ovat edullisin vaihtoehto: matka maksaa parhaimmillaan vain pari euroa. Gatwickiltä operoivat bussiyhtiöt National Express, Megabusin ja Easybus.

Stanstedille junalla tai bussilla

Stanstedin lentokentälle operoi lentoja Suomesta Ryanair.

Lentokenttä sijaitsee noin 50 kilometriä Lontoon keskustasta koilliseen. Heathrow’n ja Gatwickin jälkeen se on Lontoon vilkkain lentokenttä, jota käyttävät erityisesti halpalentoyhtiöt.

Nopeiten Stanstedin kentältä pääsee Lontoon keskusta-alueelle Stansted Express -junayhteydellä. Junamatka kentältä Liverpool Streetin asemalle kestää noin 50 minuuttia. Liverpool Streetin asemalta matkaa keskustan muihin kohteisiin voi jatkaa esimerkiksi Central-metrolinjan kyydissä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Shutterstock/Claudio DiviziaStanstedin lentoasema, Lontoo
Stanstedin lentoasema sijaitsee noin tunnin matkan päässä Lontoon keskustasta.

Ruuhka-aikaan junia Stanstedin ja Liverpool Streetin välillä kulkee neljä tunnissa ja ruuhka-aikojen ulkopuolella junat liikennöivät 30 minuutin välein. Lippu kannattaa ostaa hyvissä ajoin ennakkoon, jolloin sen saa edullisimmin. Halvimmillaan yhden suuntainen junamatka maksaa hieman reilut 10 euroa.

Myös bussilla pääsee Stanstedin lentokentältä keskustaan. National Express operoi jopa 100 päivittäistä yhteyttä Stanstedin sekä Victorian, Liverpool Streetin ja Stratfordin asemien välillä. Kaikilta näiltä asemilta on hyvät metroyhteydet keskustan muihin kohteisiin. Halvimmillaan bussimatkan saa yhteen suuntaan hieman alle 10 eurolla. Lippu kannattaa kuitenkin varata hyvissä ajoin, jos mielii napata edullisen hinnan.

Lutonin rautatieasema on bussimatkan päässä

Easyjetillä on talven sesonkireitti Rovaniemeltä Lutonin lentokentälle.

Lutonin lentokentälle kulkee sama Thameslinkin juna kuin Gatwickin lentokentälle – vain suunta vaihtuu, sillä Gatwick sijaitsee Lontoon eteläpuolella ja Luton vajaat 50 kilometriä kaupungin pohjoispuolella. Lentokentällä pysähtyvät myös East Midlands Railwayn junat.

Junat taittavat matkan lentokentältä St Pancrasin asemalle parhaimmillaan 30–40 minuutissa, ja matka maksaa vajaat parikymmentä euroa. Lippua ostaessa on kuitenkin oltava tarkkana: lipun määränpääksi pitää laittaa Luton Airport sen sijaan, että valitsisi lähimmän aseman eli Luton Airport Parkwayn. Jos pääteaseman valitsee väärin, lipun kanssa tulee maksettavaksi erillinen parin euron maksu, sillä siirtyminen asemalta lentokentälle vaatii bussikuljetuksen.

Lentokentältä kulkevat Lontoon keskustaan myös National Expressin ja Green Linen linja-autot, jotka molemmat ajavat Victorian linja-autoasemalle. Linja-autolipun saa tyypillisimmin runsaalla 10 eurolla, mutta nettitarjouksin hieman halvemmallakin. Matka kestää ruuhka-aikana pari tuntia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lue lisää: Rantapallon matkaopas Lontooseen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Bussilla Suomesta Keski-Eurooppaan

Bussijätti Flixbus avaa kolme uutta reittiä Suomesta – maata pitkin Keski-Eurooppaan asti

Halpalentoyhtiö Eurowings avaa uuden reitin Suomesta

Easyjetin lennot Suomesta

Halpalentoyhtiö Easyjet avaa kuusi uutta reittiä Suomesta

Miksi jet lag on pahempi itään matkustettaessa?

Oletko huomannut saman? Jet lag iskee pahemmin itään päin matkustettaessa – tässä syy

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja