Hyppää sisältöön

Luulitko tätä kuvankäsittelyksi? Norjan vuonot ovat kesäisin trooppisen turkooseja – katso kuvat ja ylläty

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 22.07.2022
Luulitko, että turkoosi vesi on trooppisten kohteiden yksinoikeus? Kauniit turkoosit rannat löytää myös aivan naapurista: Norjasta.

Väri vaihtuu vuodenajan mukaan

Lomakuvissa tropiikin vesi loistaa kauniin turkoosina, mutta sama ilmiö voi yllättää matkailijan niinkin lähellä kuin naapurimaassa Norjassa. Esimerkiksi Norjan Sognevuono ja Geirangerinvuono saavat keväisin ja kesäisin kauniin turkoosin sävyn, joka muistuttaa palmurantojen turkoosia vettä.

Jos vuonon veden kaataa lasiin, se on lähes väritöntä. Se saa värinsä ympäristöstään, ja sekä tropiikissa että vuonossa vesi saa kauniin turkoosin sävynsä veden syvyydestä ja pohjan koostumuksesta. Osittain väri syntyy myös taivaan heijastuksesta, sillä pilvettömällä säällä turkoosi väri hehkuu kirkkaampana. Esimerkiksi Kreikassa vesi on kauniin turkoosia, koska merenpohja on valkoista hiekkaa tai valkoisia kiviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös Norjan vuonon vihreä vesi sisältää hietaa ja savea, jotka rikkovat valoa niin, että vuono saa vihreän värityksen. Hienojakoinen maa-aines kulkeutuu jäätiköiltä puroina ja jokina talven aikana, ja maa-aines asettuu vuonon pohjalle. Talvella vuono on sininen, kun taas keväällä ja kesällä se vaihtuu jälleen turkoosinsävyiseksi tai jopa vihreäksi.

Samasta syystä norjalaisten jokien vesi voi olla valkoista, harmaata tai harmahtavan vihreää, sillä jos vesi sisältää paljon hiukkasia, ne värjäävät veden vaaleaksi. Vettä kutsutaan myös nimellä glacial milk eli jäätikkömaidoksi valkoisen värinsä mukaan.

Katso kuvat upeista maisemista!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Miksi vesi on turkoosia tropiikin lomakohteissa? Tämän takia meret ovat eri värisiä

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lähde: The Norwegian Glacier Museum
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Oslon oopperatalo

Budjettimatkailijan Oslo – poimi säästövinkit kaupunkilomalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja