Hyppää sisältöön

Kierrä pikkukylät ja jokilaaksot – vinkit autonvuokraukseen Portugalissa

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 18.06.2017
Tahdotko tutkia Portugalin perin pohjin ja kaukaisemmatkin kylät kiertäen? Vuokraa auto ja lähde tutkimaan Algarven kukkuloita, Atlantin rannikkoa ja Douro-joen laaksoa omia polkujasi seuraten.

Autonvuokraus Portugalissa on edullista

Autonvuokraus Portugalissa on niin edullista, että julkisilla liikkuen matkaliput tai parikin taksimatkaa tulisivat helposti saman hintaiseksi kuin autonvuokraus. Pienimmän kokoluokan auton voi saada halvimmillaan jopa 30 eurolla viikoksi ja isommankin 50–60 eurolla. Hinta riippuu tietenkin auton luokasta ja varustetasosta, joten erityistarpeet tai suurempi henkilömäärä voivat hinata hintaa korkeammalle. Suurempien perheautojen viikkohinnat nousevat noin 150–250 euroon.

Portugalin liikenne on oikeanpuoleista kuten Suomessakin ja liikennesäännöt ovat hyvin samanlaiset. Suurissa kaupungeissa liikenne voi olla ruuhkaista, mutta maaseudulla tilaa riittää hyvin. Nopeusrajoitukset ovat moottoritiellä 120 km/h, moottoriliikenneteillä 100 km/h, valtateillä 90 km/h ja taajamissa 50 km/h.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jollet karta pitkää automatkaa, voit saapua Portugaliin Suomesta saakka omalla autolla. Tyypillisempää on kuitenkin lentää ensimmäinen etappi ja napata alle vuokra-auto pääkaupungin Lissabonin tai etelän Algarvessa sijaitsevan Faron lentoasemalta. Molemmilla näistä on hyvä valikoima autovuokraamoja. Helpoimmin ja yleensä edullisimmin asia hoituu tekemällä varaus hyvissä ajoin etukäteen.

>> Vertaile ja varaa edullisimmat vuokra-autot Portugalissa

Tiet ovat pääosin hyvässä kunnossa

Portugalissa on kaikkiaan lähes 2 700 kilometriä moottoritietä. Lähes kaikki niistä ovat maksullisia. Maksut suoritetaan paikan päällä joko käteisellä, kortilla tai Via Verde -etälukulaitteella. Kaikilla teillä ei ole nykyisin mahdollista maksaa käteisellä, joten on suositeltavaa huolehtia, että mukana on toimiva luottokortti.

Teiden kunto vaihtelee. Valtatiet ovat pääosin hyväkuntoista ja helppoa ajettavaa, mutta maaseudulla tilanne voi olla toinen. Kaikkein pienimmät tiet saattavat olla päällystämättömiä ja etenkin maan vuoristoisessa pohjoisosassa vastassa voi olla haastavia olosuhteita.

Promilleraja on 0,5 ja uusille ajokortin haltijoille 0,2 %. Matalampaa rajaa sovelletaan, jos ajokortti on ollut hallussa alle kolme vuotta. Matalampi promilleraja koskee myös ammattikuljettajia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Visit PortugalPorto
Autoloma Portugalissa onnistuu melko edullisin kustannuksin. Vuokra-autojen hinnat ovat monia muita Euroopan maita edullisemmat.

Ole tarkkana autoa noutaessa

Vuokra-auton noudon yhteydessä kannattaa aina varmistaa, että auto vastaa tilattua ja että papereissa mainitut varusteet ja vakuutukset täsmäävät. Vakuutuksissa ei kannata säästää, sillä hieman kalliimpi viikkohinta kaikenkattavasta vakuutuksesta on pikkuraha verrattuna vahinkotilanteen kuluihin.

Muista myös ottaa ennen- ja jälkeen-kuvat autoa noudettaessa ja palautettaessa. Pidä ne tallessa ainakin muutama kuukausi matkan jälkeen, sillä kuvien avulla voit mahdollisessa korvausvaatimustilanteessa todistaa millaisessa kunnossa sait auton käyttöösi ja millaisessa palautit sen. Turisteja yritetään silloin tällöin huijata maksamaan laskuja lommoista, joita he eivät koskaan aiheuttaneet. Nämä vaateet saattavat ilmestyä postissa vasta puolikin vuotta matkan jälkeen.

Älä jätä arvoesineitä autoon

Autoilu Portugalissa on pääsääntöisesti turvallista, mutta tiettyä varovaisuutta on syytä noudattaa, sillä automurrot ovat harmillisen yleisiä. Kaikki arvoesineet kannattaa pitää poissa näkyviltä: vähintään takakontissa tai hansikaslokerossa ja mieluiten kokonaan poissa autosta. Jo merkkiaurinkolasit auton penkillä saattavat riittää ikkunan rikkomiseen.

Ulkoministeriö varoittaa myös huijauksista, joissa vuokra-auton renkaaseen viilletään huomaamaton viilto, joka tyhjentää renkaan vähitellen ja pakottaa pysähtymään pienen ajomatkan jälkeen. Autoa seuranneet ryöstäjät ilmestyvät paikalle avuntarjoajina, mutta vievätkin omaisuuden. Tuntemattomien viittilöintiin tien varressa ei kannata pysähtyä.

Mikäli joudut rikoksen tai onnettomuustilanteen osapuoleksi, kutsu poliisi aina paikalle ja huolehdi, että tilanteesta tehdään kaikki tarvittavat dokumentit. Poliisilla on oikeus määrätä sakot paikan päällä ja ulkomaalaisen on maksettava sakko käteisellä.

>> Suunnitteletko automatkaa Portugalissa? Löydä edullinen vuokra-auto Rantapallon palvelun avulla!

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Riikka Krenn ja Visit Portugal

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lissabon, Portugali

Päiväretket Lissabonista: nämä 5 paikkaa kannattaa kokea

Porto Santo, Portugali

Onko tässä Portugalin paras rantakohde? Pitkä hiekkaranta aivan Madeiran vieressä jää monilta kokematta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja