Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Oletko kuullut tästä oudosta laista? Norjasta löytyy paikka, jossa kuoleminen on kielletty – taustalla järkisyyt

Copyright: Innovation Norway Kuva: Renato Granieri / Visitnorway.com artikkelin kuva
Aktiivilomat
Kuinka kuolemisen voi kieltää lailla? On olemassa yksi paikka, jossa säännölle on hyvät perusteet.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 13.09.2019
facebook   whatsapp

Kuoleminen kielletty – Huippuvuorilta on lähdettävä mantereelle

Yksi asia on elämässä varmaa, ja se on kuolema. Mutta mitä jos kuoleminen olisikin lailla kielletty omassa kotikaupungissasi? Vitsiltä kuulostava sääntö on totta Norjan Huippuvuorilla sijaitsevassa Longyearbyenissa.

Kuolemisen kieltävä laki on ollut voimassa jo vuodesta 1950 saakka. Taustat ovat järkiperäiset. Huippuvuorten maaperän ikirouta estää haudattujen ruumiiden maatumisen, mikä voi tarkoittaa tautien leviämistä vielä kuoleman jälkeenkin.

Longyearbyenin hautausmaalle on aikoinaan haudattu muun muassa tuhoisaan espanjantautiin menehtyneitä henkilöitä. Vuonna 1918 iskeneen viruksen arvioidaan vaatineen jopa 100 miljoonan ihmisen hengen maailmanlaajuisesti. Longyearbyenin maan alla saattaakin piillä jäämiä taudista.

Miten kieltoa sitten noudatetaan käytännössä? Vakavasti sairaat asukkaat kuljetetaan sairaalaan Norjan mantereelle. Monet iäkkäämmät asukkaat myös suuntaavat mantereelle paremman terveydenhuollon ja vanhuksille suunnattujen palvelujen perässä.

Yllättäviäkin kuolemia Huippuvuorilla tietysti tapahtuu – esimerkiksi lumivyöryt muodostavat riskejä saarilla. Kuolleen henkilön ruumis viedään tällöin mantereelle. Erityislupaa anomalla asukkaat voivat saada oikeuden haudata menehtyneen henkilön tuhkat Huippuvuorten maaperään.

Huippuvuoret on seikkailijan matkakohde

Euroopan pohjoisin kolkka Huippuvuoret on yksi syrjäisimpiä ja eksoottisimpia matkakohteita. Suurin osa kolmesta saaresta koostuvan Huippuvuorten saariston väestöstä asuu pääkaupunki Longyearbyenissa.

Finnairin oli määrä aloittaa suorat lennot Helsingistä Longyearbyeniin kesällä 2016, mutta yhtiö joutui perumaan koko reitin vanhan ilmailusopimuksen tultua esille. Sopimus esti liikennöintiluvan Huippuvuorille.

Longyearbyen ei ole ainoa paikka, jossa kuoleminen on virallisesti kielletty. Brittilehti The Guardianin mukaan kuolemisen ovat kieltäneet myös muutamat muut kylät kuten Italian Sellia ja Falciano del Massico, Ranskan Cugnaux ja Sarpourenx, Espanjan Lanjaron sekä Brasilian Biritiba Mirim.

Pikkukaupunkien omituiset lainsäädännöt eivät kuitenkaan liity varsinaiseen tarpeeseen, vaan ovat enemmänkin huomionhakuisuutta. Syynä on voinut olla esimerkiksi halu saada kylään uusi hautausmaa tai nostaa asukaslukua.

Katso alta video Longyearbyenin erikoisesta laista!

Lue myös: Tästä yllättävästä paikasta löytyy venäläinen aavekaupunki – panostaa nyt turismiin

Lähde: Daily Mail, The Guardian
Kuva: Renato Granieri / Visitnorway.com
Video: YouTube / Half as Interesting

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.