Hyppää sisältöön

Hurtigruten Norjassa – viisi vinkkiä maailman kauneimmalle merimatkalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 05.03.2020
Haaveiletko Hurtigruten-risteilystä Norjan kauniilla rannikolla? Lue viisi käytännön vinkkiä ja ota matkastasi kaikki irti.

1. Vietä matkalla juuri niin kauan kuin sinulle sopii

Tiesitkö, että Hurtigruten-risteilyn voi tehdä vaikkapa viikonloppumatkana? Koko reitti pitkin Norjan kaunista rannikkoa on yli 2 000 kilometriä pitkä. Matka etelän Bergenistä pohjoisen Kirkkoniemeen vie 11 päivää, mutta etappeja voi matkustaa myös yksittäin. Jo pitkän viikonlopun aikana ehtii käydä useassa satamassa ja nauttia huikeista vuonomaisemista.

Hurtigruten on yli sadan vuoden ajan ollut monelle pikkupaikkakunnalle tärkeä yhteys ulkomaailmaan. Se ei siis ole pelkästään matkailijoiden suosima reitti, vaan myös osa Norjan normaalia liikenneverkkoa. Risteilymatkustajat voivat hypätä kyytiin mistä tahansa satamasta ja viettää laivalla itse valitsemansa ajan. Rannikolla risteilee kaikkiaan yli kymmenen alusta, joten aikataulu on helppo sovittaa osumaan oman lomasi ajankohtaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
ShutterstockHurtigruten-risteily
Hurtigrutenin kyytiin voi hypätä mistä tahansa satamasta matkan varrelta.

Lentoyhteyksien kannalta helpoin aloituspiste matkalle on etelän Bergen, mutta Oslon kautta on helppo lentää maan sisäisellä lennolla mille tahansa muullekin matkan varrelle osuvalle lentoasemalle, kuten Ålesundiin tai Trondheimiin.

2. Ota kaikki irti tarjolla olevista retkistä

Hurtigruten-alukset vierailevat joka päivä kiinnostavissa satamissa. Pysähdykset saattavat olla vain muutaman tunnin mittaisia, mutta joissakin kohteissa aikaa on enemmän. Valitse jo ennakkoon ohjelmatarjonnasta mieleisesi retket ja varaa ne hyvissä ajoin, jotta varmasti mahdut mukaan.

Tarjolla on perinteisten kaupunkikierrosten lisäksi esimerkiksi jäätikkövaelluksia, valassafareita, viikinki-illallisia ja vuonoretkiä. Hurtigruten liikennöi ympäri vuoden, joten retkimahdollisuudet vaihtelevat vuodenaikojen mukaisesti.

Valmiit retket ovat yksinkertaisin tapa tutustua eri kohteisiin matkan varrella, joskin kustannuksiltaan ne eivät aina ole edullisimpia ratkaisuja. Omatoiminen tutustuminen kohteisiin on yhtä lailla mahdollista – pidä kuitenkin huoli, että olet hyvissä ajoin taas laivalla. Iso alus ei odottele.

3. Varaa mukaan fiksu vaatetus sekä ajanvietettä

Tuulenpitävän vaatetuksen lisäksi kamera ja kiikarit ovat hyviä varusteita mukaan Hurtigrutenille.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hurtigruten-laivat eivät ole samanlaisia kelluvia viihdekeskuksia kuin Välimeren risteilijät. Merietapit kuluvat mukavasti huikeita maisemia katsellen, mutta jos kaipaat välillä muutakin tekemistä, kannattaa varata mukaan paitsi hyvää matkaseuraa myös lukemista tai muuta puuhaa vapaille hetkille.

ShutterstockHurtigruten-risteily
Laivat pysähtyvät lukuisissa kiinnostavissa kohteissa Norjan rannikolla.

Ravintolat, baarit ja pienet ostosmahdollisuudet kuuluvat toki Hurtigruten-alusten varustukseen, mutta yökerhoja tai tax free -kauppoja näillä laivoilla ei ole.

4. Valitse hytti harkiten

Erot eri hyttiluokkien välillä näkyvät hinnassa enemmän kuin varustuksessa. Mieti varausta tehdessäsi, kuinka tärkeää on pieni lisä lattiapinta-alassa tai se, millä kannella majoitut.

Kaikkein eniten kokemukseen vaikuttaa se, onko hytissäsi oma ikkuna. Lyhyellä matkalla tällä ei välttämättä ole väliä, jos aiot viettää aikaasi aurinkokannella tai yhteisissä tiloissa. Mutta jos matkaat Hurtigrutenilla pidempään, on majoituksen viihtyisyys entistä tärkeämpää ja tahdot todennäköisesti katsella maisemia välillä myös oman hytin rauhassa. Silloin hytin varustustasolla on enemmän merkitystä ja siihen kannattaa panostaa.

5. Seuraa reittiohjelmaa silmä tarkkana

Hurtigruten-alusten päivittäinen ohjelma sisältää suurempia ja pienempiä tapahtumia: tärkeät kohteet ja maiseman erikoisuudet ilmoitetaan kaikille jaettavassa ohjelmassa ja ne myös kuulutetaan matkan aikana.

ShutterstockHurtigruten-risteily
Matkan varrella pääset näkemään hulppeita vuonomaisemia.

Kannattaa seurata näitä tapahtumia, sillä reitin varrelle osuu monia huiketa maisemia, jotka muuten lipuvat nopeasti ohi ja saattavat jäädä kokematta. Ole valmiina kameran kanssa myös auringonlaskun aikaan, sillä hämärtyvä taivas vuonomaisemassa on erityisen tunnelmallinen elämys.

Toisen Hurtigruten-laivan kohtaaminen matkan varrella on paitsi näyttävä myös hauska tapahtuma, sillä molempien laivojen matkustajat kerääntyvät kannelle huiskuttamaan toisilleen. Osalla laivoista on erityinen suhde keskenään. Samaan aikaan rakennettujen sisaralusten kohtaaminen merellä on erityisen metelin ja äänekkäiden torvisoittojen arvoinen tapahtuma.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Shutterstock / Francesco Bonino ja Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Luulitko tätä kuvankäsittelyksi? Norjan vuonot ovat kesäisin trooppisen turkooseja – katso kuvat ja ylläty

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja