Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Hengenvaarallinen norjalaiskohde kiinnostaa riskeistä huolimatta – edes onnettomuudet eivät pidä matkailijoita loitolla

Shutterstock artikkelin kuva
Aktiivilomat
Norjassa sijaitseva Trolltunga on suosittu kohde, vaikka kaikki vierailijat eivät ole selvinneet hengissä vierailulta vaarallisella kielekkeellä.
Teksti: Inka Khanji
Päivitetty: 18.03.2022
facebook   whatsapp

Upeat mutta kohtalokkaat maisemat

Trolltunga on norjalainen luontokohde, joka on samaan aikaan paitsi häkellyttävän kaunis myös hyvin hengenvaarallinen. Kielekkeellä vierailevat matkailijat ovat valmiita ottamaan riskin ja uhraamaan jopa henkensä mahtavien näkymien sekä ikimuistoisten lomakuvien vuoksi.

Erikoinen kivimuodostelma on Norjan näyttävimpiä paikkoja, sillä trolltunga, “peikon kieli”, on näyttävä kieleke, joka erottuu kauas.

Noin 1 100 metriä merenpinnan yläpuolella kohoavaan kohteeseen ei ole helppo päästä, sillä vierailu Trolltungalla edellyttää 10–12 tunnin vaeltamista. Matkaa kertyy haastavalla reitillä yhteensä 23 kilometriä, ja vaelluksen aikana nousua on jopa 900 metriä. Reitti ei sovi jokaiselle, sillä se edellyttää erinomaista kuntoa ja kylmäpäistä asennetta.

Perillä kielekkeellä maisema avautuu 700 metriä Ringeldalsvatnet-järven yläpuolelta, ja näkymä on henkeäsalpaava. Haasteista ja vaaroista huolimatta Trolltunga on hyvin suosittu kohde, sillä lyhyen sesongin aikana kielekkeellä vierailee noin 40 000 ihmistä. Olosuhteiden puolesta sopiva vierailukausi kestää kesäkuun puolivälistä vain syyskuun puoliväliin.

Trolltungan viehätys perustuu näyttäviin maisemiin ja kohteen kuvauksellisuuteen. Hyvin monet ovatkin valmiita riskeeraamaan henkensä unohtumattomien lomakuvien vuoksi. Kohde ei ole missään nimessä täysin turvallinen eikä kielekkeen reunalla istumista voi suositella. Esimerkiksi vuonna 2015 Trolltungalla vieraillut australialaismatkailija liukastui astuessaan kielekkeelle ja kuoli pudotessaan alas jyrkänteeltä. Hulppeissa maisemissa vierailu edellyttääkin huolellista varovaisuutta.

Vaelluksen Trolltungalle voi tehdä joko itsenäisesti tai ryhmissä, sillä reitille järjestetään myös ohjattuja kierroksia. Matkan lähtöpaikka sijaitsee Oddassa, noin kolmen tunnin ajomatkan päässä Bergenistä.

Katso kuvat henkeäsalpaavasta ja hengenvaarallisesta norjalaiskohteesta!

>> Lue lisää vinkkejä Norjaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Instagram

Lue kommentit (6) Jätä kommentti

 1. Trolltunga-juttuun voisi lisätä sen että ainoa vaarallinen asia ei oli itse kiellekkeellä pelleily ja putoaminen vaan myöskin yht. yli 20 kilsan patikkamatka tunturissa, jonne lähdetään aivan liian heppoisin varustein. Norjassa vapaaehtoiset pelastavat sieltä reitin varrelta näitä kylmettyneitä ja nälkäisiä IG-kuvan perään lähteneitä toopeja, jotka ei enää jaksakaa kävellä takasin tai eksyvät kun yhtäkkiä keliolosuhteet muuttuvat täysin. Vesi ja lumisadetta tai sankka sumu täysin puskista. Myöskin se että saat tollasen hienon kuvan on muutaman tunnin jonotuksen tulos. Jes. Ihmiset myös roskaavat reittiä, saisivat hävetä.


 2. Espanjassa Caminito del Reyn reitti huikea!


 3. Trolltunga? Ensimmäiset 2-3 kilometriä puhdasta nousua siksakkimaista tietä pitkin, jonka laelta näet sen retkikeskuksen suoraan alapuolella muutaman sadan metrin päästä. Merkattua reittiä pitkin turistiryysiksessä, jonka reitti ja etenkin suosituimmat lepopaikat ovat ulosteessa, banaaninkuorien, tampoonien, terveyssiteiden, tölkkien, erilaisten pussien ja pakkausten täyttämät. Reitti on todellisuudessa 14 kilometriä yhteen suuntaan, jonka loppumetreillä törmäät graffiteilla sotkettuun tekoaltaan sementtiseinään. Perillä on noin 3 tunnin jono kielekkeelle, jonka saat kokea paskan ja kusen hajussa, tuolla kun ei vessoja ole. Kielekkeellä poseerataan seuraavasti; kädet levällään joko kasvot tai selkä kameraan päin, kielekkeen reunalla istuen ja luonnollisesti pakollinen selfie sinne vuonon suuntaan, jonka rannasta olet itse asiassa aloittanut patikoinnin kiekekkeelle. Siis se valkoinen ranta vuonon päässä, jossa on nykyään joku erittäin esteettinen kivilouhos tai muu vastaava.

  Jonossa on paljon ryhmiä, ja luonnollisesti jokainen haluaa kuvat itsestään kielekkeellä yksin, sitten kaverinsa/kumppaninsa kanssa ja lopuksi vielä koko ryhmästä otetaan useampi kuva eri variaatioilla. Osa tekee kärrynpyörän tai voltin kielekkeellä.

  Lopulta pääset itse kielekkeelle tuijotettavaksi, toteuttamaan ne miljoonaan kertaan nähdyt poseeraukset, ja voitkin aloittaa matkan takaisin.

  Menomatkalla ihmettelit varmasti miksi niin moni tuli alamäkiä vastaan takaperin kävellen, ja melko varmasti tämä alkaa olla viimeisellä viidellä kilometrillä sinulle selvä, kun kaikki patikointi, kiipeily ja laskeutuminen on kirjaimellisesti saanut sinun selän ja jalat helvetillisen väsymyksen ja tuskan partaalle.

  Yhden päivän aikana kielekkeellä käy noin 2000-3000 patikoijaa. Tuolle “ainutlaatuiselle” retkelle kannattaa lähteä oikeasti linnunlaulun aikaan, koska se parkkeerausalue täyttyy heti aamusta, ja ilman erillistä kuljetusta matkan aloitus on jo tuskan ja työn takana.


 4. Kertokaas nyt vielä mikä tuossa oli se hengenvaarallinen juttu. Aitaamaton kallionkieleke? Jos tuolta putoaa, ja kuolee, niin se ei vielä tee paikasta mitenkään hengenvaarallista, se todistaa vain, että Darwin oli oikeassa.

  Ja kyllä, olen itsekin istuskellut kielellä noiden kuvien kaltaisesti.


  • Jep. Norjassa (ja Suomessa) on tuhansia teknisesti ihan yhtä vaarallisia paikkoja, mutta koska ne eivät ole kokemattomien tumpeloturistien suosimia vaelluskohteita, ei niissä juurikaan tapahdu onnettomuuksia eikä niistä ehkä siksi ole tarpeen myöskään varoitella.


 5. Kyseinen reitti on elämys, joskin haastava päiväretki tiedossa. Kävin vaeltamassa sen viimevuonna teinipoikien kanssa ja oli kyllä sen arvoinen! Tässä omat kokemukseni koko reitistä ja itse Trolltungan kielekkeestä: http://kohteenamaailma.fi/eurooppa/trolltunga/

  Itse asiassa kieleke on huomattavasti hurjemman näköinen kuvissa kuin paikan päällä. Mikäli aivan reunalle ei mene, niin on täysin turvallinen reilusta ylämäestä johtuen, mitä kuvissa ei näy. Jos oikeasti puhutaan uhkarohkeasta kohteesta Norjassa, niin se on Kjeragbolten muutaman tunnin etelämpänä. Siihen ei antanut luonto periksi edes yrittää kokeilla astua :-)

  Vinkki: Troltultunga olisi parhaimmillaan kahden päivän reissuna siten, että nukkuisi yön teltassa lähellä kielekkeen paikkaa.


 6. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.