Hyppää sisältöön

Onko tässä Oslon kaunein nähtävyys? Viisi syytä, joiden vuoksi sinunkin kannattaa vierailla oopperatalossa

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.04.2022
Oslon oopperatalo nousee merestä kuin jäävuori. Vuonna 2008 valmistunut rakennus on lunasti nopeasti paikkansa kaupungin maamerkkinä ja matkailijoiden suosittuna käyntikohteena.

1. Teatteri ja ooppera

Norjan kansallisoopperaa ja -balettia isännöivä oopperatalo on palkittu arkkitehtuuristaan. Suoraan Oslonvuonon vesirajasta nousevan ja valkeana vasten taivasta hohtavan rakennuksen muotokielessä yhdistyvät pohjoinen luonto ja moderni design. Jäävuorista haetut vaikutteet jatkuvat ulkoisten muotojen lisäksi myös sisätiloissa, jotka ulottuvat syvälle merenpinnan alle – jäävuorestakin vain huippu näkyy pinnan yllä.

Oopperatalon kolmessa salissa on yhteensä lähes 2 000 yleisöpaikkaa. Baletin ja oopperan lisäksi ohjemassa on myös rock-konsertteja ja paljon vierailevia esiintyjiä. Ajantasaisen ohjelmiston löydät Oslon oopperatalon verkkosivuilta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

2. Korkeakulttuuria ja rentoa oleilua

Oslon oopperataloa ei ole tarkoitettu korkeakulttuuriseksi nenännyrpistelypaikaksi, vaan koko kansan kauniiksi taiteesta nauttimisen paikaksi.

Tasokas esitystarjonta toki kuuluu asiaan, mutta etenkin ulkoalueiden suunnittelussa on alusta saakka ollut ajatuksena tehdä kaupungin uudesta kulttuuri-instituutiosta paikka, jossa kaikki voivat tuntea viihtyvänsä. Norjalaisten muutenkin miellyttävä mutkattomuus heijastuu ajattelussa, jossa oopperatalo on nimenomaisesti haluttu suunnitella helposti lähestyttäväksi. Kuka vain voi käydä sen katolla kuljeskelemassa ja katselemassa merellisiä maisemia.

3. Oiva paikka evästauolle

Aivan Oslon päärautatieaseman tuntumassa sijaitsevalla Oopperatalolla on helppo piipahtaa, vaikka kaupungissa olisi vain lyhyellä visiitillä. Nappaa eväät mukaan ja nauti lounas tai välipala ravintolan sijaan oopperatalon portailla – tai pikemminkin luiskoilla, sillä rakennuksen huipulle kivutaan viistoja kattopintoja pitkin.

Veden päälle rakennettu Oopperatalo näyttää siltä, kuin se nousisi merestä aivan itsekseen. Kaiteita tai mitään reunuksia ei ole. Varomattomat skeittailijat saattavat saada kylmän kylvyn.

4. Herkkukohde valokuvaajille

Valokuvaharrastajalle oopperatalo on Oslon ehdoton must. Näkymät vuonolle ja viereen nopeaa tahtia kohoavalle Oslon uusimmalle bisneskaupunginosalle ovat hienot. Oopperatalo itsessään antaa loputtomat mahdollisuudet väri- ja varjoleikittelyihin rakennuksen erilaisten kivi-, lasi- ja puupintojen kohdatessa toisensa ja ympäröivän vuono- ja kaupunkimaiseman.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

5. Lasi viiniä oopperaravintolassa

Kävijän kannattaa kurkistaa myös sisään oopperatalon aulaan. Avara ja valoisa tila on näkemisen arvoinen, vaikket juuri olisikaan menossa oopperaa, teatteria tai muita esityksiä katsomaan. Oopperatalon ravintolassa voit istahtaa iltapäivän kahvikupposelle tai nauttia herkkuillallisen ja lasin viiniä fiineissä puitteissa.

>> Lue lisää vinkkejä Osloon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Norjan upeimmat luontokohteet

Norja on täynnä upeita luontokohteita – 5 parasta paikkaa

Oslo, Norja

SAS aloittaa lennot Helsingistä Osloon

Oslon parhaat nähtävyydet

Oslon kymmenen parasta nähtävyyttä – koe nämä kaupunkilomalla

Ljubljana, Slovenia

Finnairilta kolme uutta kohdetta kesälle 2023 – lisää lentoja Eurooppaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja