Kuva: Shutterstock
Oslo, Norja

Onko tässä Oslon kaunein nähtävyys? Viisi syytä, joiden vuoksi sinunkin kannattaa vierailla oopperatalossa

Oslon oopperatalo nousee merestä kuin jäävuori. Vuonna 2008 valmistunut rakennus on lunasti nopeasti paikkansa kaupungin maamerkkinä ja matkailijoiden suosittuna käyntikohteena.

1. Teatteri ja ooppera

Norjan kansallisoopperaa ja -balettia isännöivä oopperatalo on palkittu arkkitehtuuristaan. Suoraan Oslonvuonon vesirajasta nousevan ja valkeana vasten taivasta hohtavan rakennuksen muotokielessä yhdistyvät pohjoinen luonto ja moderni design. Jäävuorista haetut vaikutteet jatkuvat ulkoisten muotojen lisäksi myös sisätiloissa, jotka ulottuvat syvälle merenpinnan alle – jäävuorestakin vain huippu näkyy pinnan yllä.

Oopperatalon kolmessa salissa on yhteensä lähes 2 000 yleisöpaikkaa. Baletin ja oopperan lisäksi ohjemassa on myös rock-konsertteja ja paljon vierailevia esiintyjiä. Ajantasaisen ohjelmiston löydät Oslon oopperatalon verkkosivuilta.

2. Korkeakulttuuria ja rentoa oleilua

Oslon oopperataloa ei ole tarkoitettu korkeakulttuuriseksi nenännyrpistelypaikaksi, vaan koko kansan kauniiksi taiteesta nauttimisen paikaksi.

Tasokas esitystarjonta toki kuuluu asiaan, mutta etenkin ulkoalueiden suunnittelussa on alusta saakka ollut ajatuksena tehdä kaupungin uudesta kulttuuri-instituutiosta paikka, jossa kaikki voivat tuntea viihtyvänsä. Norjalaisten muutenkin miellyttävä mutkattomuus heijastuu ajattelussa, jossa oopperatalo on nimenomaisesti haluttu suunnitella helposti lähestyttäväksi. Kuka vain voi käydä sen katolla kuljeskelemassa ja katselemassa merellisiä maisemia.

3. Oiva paikka evästauolle

Aivan Oslon päärautatieaseman tuntumassa sijaitsevalla Oopperatalolla on helppo piipahtaa, vaikka kaupungissa olisi vain lyhyellä visiitillä. Nappaa eväät mukaan ja nauti lounas tai välipala ravintolan sijaan oopperatalon portailla – tai pikemminkin liuskoilla, sillä rakennuksen huipulle kivutaan viistoja kattopintoja pitkin.

Veden päälle rakennettu Oopperatalo näyttää siltä, kuin se nousisi merestä aivan itsekseen. Kaiteita tai mitään reunuksia ei ole. Varomattomat skeittailijat saattavat saada kylmän kylvyn.

4. Herkkukohde valokuvaajille

Valokuvaharrastajalle oopperatalo on Oslon ehdoton must. Näkymät vuonolle ja viereen nopeaa tahtia kohoavalle Oslon uusimmalle bisneskaupunginosalle ovat hienot. Oopperatalo itsessään antaa loputtomat mahdollisuudet väri- ja varjoleikittelyihin rakennuksen erilaisten kivi-, lasi- ja puupintojen kohdatessa toisensa ja ympäröivän vuono- ja kaupunkimaiseman.

5. Lasi viiniä oopperaravintolassa

Kävijän kannattaa kurkistaa myös sisään oopperatalon aulaan. Avara ja valoisa tila on näkemisen arvoinen, vaikket juuri olisikaan menossa oopperaa, teatteria tai muita esityksiä katsomaan. Oopperatalon ravintolassa voit istahtaa iltapäivän kahvikupposelle tai nauttia herkkuillallisen ja lasin viiniä fiineissä puitteissa.

>> Lue lisää vinkkejä Osloon Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Riikka Krenn
Kuva: Shutterstock

Päivitetty: 6.2.2019

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (5 votes, average: 4,80 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia