hero taustakuva

Tiesitkö? Tästä yllättävästä paikasta löytyy venäläinen aavekaupunki – panostaa nyt turismiin

Flickr / Kitty Terwolbeck artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Hylätty neuvostokylä yllättää erikoisissa olosuhteissa.
Teksti: Maria Hietala
Päivitetty: 24.02.2016
facebook   whatsapp

Pyramiden on hylätty kylä Norjan Huippuvuorilla

Norjan Huippuvuorilta löytyy yllättävä kohde, joka saa kävijän hieraisemaan silmiään. Pyramiden on hylätty neuvostokylä, jossa venäläiset harjoittivat aikoinaan hiilikaivostoimintaa.

Neuvostotyyli on Pyramidenissa nähtävissä kaikkialla laatikkomaisista rakennuksista maailman pohjoisimpaan Lenin-patsaaseen. Neuvostoliittolainen hiiliyhtiö Trust Arktikugol osti hiilikaivoksen Ruotsilta ja aloitti kaivostyöt vuonna 1956.

Pohjoisnavan ja Norjan välisen saariston arktiset olot pitävät huolen siitä, että hylätty kylä on kirjaimellisesti jäätynyt menneeseen aikaan. Tänä päivänä on vaikea uskoa, että parhaimmillaan 1980-luvulla Pyramidenissa asui jopa 1 200 asukasta.

Kaivostoiminta ajautui vaikeuksiin 90-luvun alussa Neuvostoliiton kaaduttua. Jo entisestään ongelmallinen tilanne kärsi viimeisen iskun vuonna 1996, jolloin Arktikugolin tilauslento putosi vaatien kaikkien 141 matkustajan hengen.

Lopullisesti kaivostoiminta lopetettiin vuonna 1998, jolloin Pyramiden tyhjentyi kokonaan.

Hiilikaivoksesta turistikohteeksi

Viime vuosina Pyramidenia on yritetty muuttaa turistikohteeksi, ja vuonna 2013 hotelli Tulpan avattiin kävijöille. Kesällä 2015 aavekaupunkiin palkattiin yhteensä kymmenen uutta työntekijää pitämään huolta rakennuksista ja toimimaan turistioppaina.

Helppona turistikohteena Pyramidenia ei voida pitää. Kylä sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Longyearbyenistä, josta liikennöidään Pyramideniin joko veneillä tai moottorikelkoilla vuodenajasta riippuen. Hotelli on avoinna maaliskuusta lokakuuhun.

Aavekaupungin rappioromantiikan lisäksi Pyramiden vetää houkuttelee kävijöitä dramaattisten maisemiensa ansiosta. Kohteessa voi bongata esimerkiksi poroja, kettuja, hylkeitä ja jopa jääkarhuja.

Katso alta kuvat Pyramidenista!

Lähde: News.com.au, Smithsonian.com
Kuvat: Flickr / Kitty Terwolbeck, Getty Images

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.