Hyppää sisältöön

Sukelluskohteiden Top 10 – parhaat maisemat pinnan alla

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 06.11.2013
Tuttuunkin matkakohteeseen saa aivan uuden näkökulman, kun lähtee tutkailemaan pinnan alla avautuvaa maailmaa.

Aloita sukelluskurssilla

Sukeltaminen on aloittelijallekin turvallista, kun vain ensin suoritat tarvittavat sukelluskurssit. Kilroy Travelsin matka-asiantuntijat keräsivät esittelyyn kymmenen kokemisen arvoista sukelluskohdetta maailmalta reppumatkaajan kukkaroa ajatellen. Suuntaa reissusi itsellesi sopivaan paikkaan ja nauti suuren sinisen maisemista!

1. Fish Rock, Australia

Fish Rock, joka sijaitsee South West Rocksissa Australian itärannikolla, on eräs maailman hienoimmista sukelluskohteista ja yksi suurimmista merenalaisista luolista eteläisellä pallonpuoliskolla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Fish Rockissa voi nähdä uhanalaisia Grey Nurse Shark -haita, pullonokkadelfiinejä, kilpikonnia ja lukuisia muita värikkäitä eläimiä. Luolan ympäristön vedet sopivat myös aloittelijoille sääolosuhteiden salliessa. Itse luolaan pääsevät kuitenkin vain kokeneemmat sukeltajat.

2. Koh Tao, Thaimaa

Koh Tao sijaitsee muutaman tunnin merimatkan päässä Koh Samuin saarelta Thaimaan itäpuolella. Saari on oiva kohde budjettimatkaajalle, sillä sukelluskouluja on useita ja kurssien suorittaminen edullista. Sukellusharrastus onkin hyvä aloittaa Koh Taolta, sillä Thaimaan vedet ovat lämpimät ja tuurilla saattaa kohdata silmästä silmään majesteettisen valashain – jopa snorklatessa.

Koh Taolla, kuin myös muualla Thaimaassa, on useita suomalaisia sukelluskouluja.

3. Poor Knights, Uusi-Seelanti

Poor Knightsin saariryhmä lepää Uuden-Seelannin itäpuolella, runsaan kolmen tunnin päässä Aucklandista pohjoiseen. Jo tutkimusmatkailija Jacques Cousteau tiesi tämän paikan arvon: legendaarinen merikarhu listasi Poor Knightsin yhdeksi maailman huippusukelluskohteista.

Luonnonsuojelualue ja tuleva UNESCO:n maailmanperintökohde on jäännös miljoonia vuosia vanhasta tulivuoresta. Alueen merenalainen maasto koostuu syvistä pudotuksista, jyrkistä seinämistä, luolastoista ja tunneleista. Luolien joukossa on muun muassa Rikoriko, planeettamme suurin meriluolasto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Dahab, Egypti

Egypti tunnetaan erinomaisena sukelluskohteena. Dahabin pikkukylä löytyy Siinain niemimaan alueelta, aivan autiomaan tuntumasta. Erikoista Dahabin sukellusreissuissa on se, että lähes kaikkiin kohteisiin matkataan kamelilla – se on pätevin autiomaassa käytettävä menopeli ja monesti ainoa tapa päästä perille.

Siinain koko pohjoisrannikkoa reunustava koralliriutta tarjoaa runsaasti nähtävää kaikentasoisille sukeltajille. Olosuhteet ovat otolliset sukellusuransa aloittaville. Pidemmälle ehtineet voivat tutustua hylkysukelluskurssin tekniikoihin Thistelgorm-hylyllä. Muita Dahabin mahtinäkyjä ovat Canyon–rotko meren pohjassa ja Blue Hole, joka on satojen metrien syvyyteen pudottautuva jättimäinen onkalo.

5. Utila, Honduras

Utilan saari sijaitsee naapurinsa Roatanin kanssa Karibian rannikolla Hondurasissa. Aloittelevien kursseja ja pidemmälle tähtäävää koulutusta kaipaavalle saari on suositeltava sen edullisen hintatason ja alueella porskuttavien yli kymmenmetristen valashaiden vuoksi.

6. Perhentian-saaret, Malesia

Perhentian-saaret sijaitsevat Malesian koillisniemimaalla. Sukeltaminen on edullista ja nähtävää on paljon: vastaasi uiskentelee suurella todennäköisyydellä kilpikonnien lisäksi hiekkarauskuja ja bambuhaita. Saarten vedet ovat kirkkaat, korallit ehjiä ja rannat puhtaita. Lisäksi lähistön vesissä makaa muutamia mielenkiintoisia ja elämää täynnä olevia laivahylkyjä tutkittaviksi.

7. The Great Blue Hole, Belize

Syvänsininen Blue Hole on Belizen mahtavin nähtävyys ja lisäksi yksi koko maailman näyttävimmistä sukelluskohteista. Blue Hole sijaitsee noin sadan kilometrin päässä Belize Citystä. Se on osa Belizen rantariuttojen suojelualuetta ja kuuluu lisäksi UNESCO:n maailmanperintöluettelon suojelukohteisiin. Lähes geometrisen pyöreä, jyrkkäreunainen onkalo on yli 300 metriä leveä ja lähes 140 metriä syvä – mistä johtuu veden taianomaisen tummansininen väri.

Onkaloon sukeltaessa voi ihailla seinämien stalaktiitteja ja kalkkikivimuodostelmia, jotka muuttuvat sitä muhkeammiksi, mitä syvemmälle laskeutuu. Aikoinaan itse Jacques Cousteau seilasi Calypso-aluksensa Blue Holen suulle tutkiakseen sen uumenia. Cousteau totesi paikan ainutlaatuisuuden ja julisti sen yhdeksi kymmenestä maailman parhaasta sukelluskohteesta. Belize on hieman hinnakkaampi sukelluspaikka, mutta vedenalaiset maisemat taatusti sen arvoiset.

8. Bunaken, Indonesia

Trooppinen Bunakenin saari sijaitsee Manadonlahdella, noin kolmen kilometrin päässä Pohjois-Sulawesilla, Bunakenin kansallispuiston alueella. Jättimäinen kansallispuisto Indonesiassa kattaa kymmeniä tuhansia hehtaareja ja siellä on yli 40 maailmankuulua sukelluskohdetta. Puiston kohtisuorien seinämien merielämä on runsainta maailmassa. Alueen vesistöissä elää tuhansia eri kalalajeja, satoja korallilajeja ja jättisimpukoita. Kalojen ja korallien värikkyys ja määrä saavatkin helposti sukeltajan pään pyörälle.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Bunakenilla sukelletaan ”Wall” ja ”Drift Dive” -tyyppisiä sukelluksia, mikä tarkoittaa, että seinämien vierellä edetään rauhallisesti virran mukana. Tämä mahdollistaa sen, että vasta-alkajakin uskaltaa mennä suhteellisen lähelle seinämiä ihmettelemään merietanoita ja keltaisia ”Nemoja”. Bunakenissa, kansallispuiston ytimessä, toimii suomalainen Living Colours Dive Resort -sukelluskeskus, jonka kursseista vastaavat suomalaiset PADI-kouluttajat sekä paikalliset kokeneet sukellusoppaat.

9. Protea Banks, Etelä-Afrikka

Protea Banksin huikea riuttakokonaisuus myötäilee Kwa-Zulu Natalin rannikkoa Etelä-Afrikassa. Riutta-aluetta pidetään yhtenä maailman parhaista haisukelluskohteista. Sitä suositellaan kokeneemmille sukeltajille, sillä merivirrat ovat melko voimakkaita.

Haiden ystävien kannattaa suunnata Protea Banksiin, sillä kokemus on takuulla aito ja mieleenpainuva. Ennakkoluulot merten hurjia hirmuja kohtaan karisevat näihin mielenkiintoisiin eläimiin tutustuessa – asiansa osaavien sukellusoppaiden huomassa tietenkin.

Protea Banks on seikkailusukelluksia ja adrenaliinisäväyksiä kaipaavan must-see. Sen vesissä uiskentelevat muun muassa härkähait, vasarahait, tiikerihait – ja ajankohdasta riippuen myös valkohai. Muista eväkkäistä vastaan saattaa tulla delfiinejä ja valaita.

10. Malediivien atollit

Malediivien useita satoja kilometrejä pitkä saaristo sijaitsee Intian eteläkärjen alapuolella päiväntasaajan korkeudella. Se koostuu yli tuhannesta pienestä korallisaaresta. Niistä erityisesti Ari Atoll, yksi alueen suurimmista atolleista, tarjoaa maailmanluokan sukelluskokemuksia.

Ympäröivien värien kaleidoskooppi on todella kirjava ja vedenalainen elämä runsas. Ohitsesi saattaa lipua isoja merieläviä, kuten valashaita, vasarahaita, mustekaloja ja kotkarauskuja sekä suuria barracudaparvia. Parhaimmat sukelluskohteet Malediiveilla ovat Ari Atollin lisäksi Baa Atoll, North Male Atoll, South Male Atoll ja North Nilandhe Atoll.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: KILROY travels / Venla Sandgren
Kuva: Flickr / Vidar A

Lue lisää: Thaimaan suomalaiset sukelluskoulut

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Malediivit

Seitsemän maailmanluokan rantakohdetta talvilomallesi – joko tunnet nämä kaikki?

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja