Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Indonesia

Jaava – maailman väkirikkain saari

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Täyteen ahdettu indonesialaissaari tarjoaa matkailijalle suurkaupunkien vilskeen lisäksi ainutlaatuisia luonnonihmeitä ja unohtumattomia kokemuksia.

Yli sadan miljoonan asukkaan saari

Jaavalla asuu enemmän ihmisiä kuin millään muulla saarella maan päällä. Noin Lapin läänin kokoisella alueella on arvioiden mukaan yli 120 miljoonaa asukasta. Yhdellä neliökilometrillä asuu keskimäärin lähes tuhat asukasta.

Indonesiaan kuuluvasta saaresta noin puolet on varsin vuoristoista, kun taas riisinviljelijät ovat ottaneet käyttöönsä toisen puoliskon. Matkailijalle tutuin maisema lienee silti vilkas ihmisvilinä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jaava

Suurkaupunkeja ja luonnonihmeitä

Suuri ja monella mittapuulla monimuotoinen Jaava voidaan jakaa karkeasti kolmeen osaan: läntiseen, keskiseen ja itäiseen.

Länttä hallitsee Jakarta, Indonesian pääkaupunki ja yli 10 miljoonan asukkaan koti. Urbaanille vilskeelle vastapainoa tuovat kansallsipuistot luoteisosan kosteine sademetsineen sekä keskiosan vuoristoineen.

Keskisen Jaavan keskus on puolestaan entinen pääkaupunki ja kulttuurin keskus Yogyakarta. Lähistöltä löytyvät myös maailmankuulut Borobudurin ja Prambananin pyhäkköalueet.

Idässä siintää teollisuuskaupunki Surabaya, Indonesian toiseksi suurin asutuskeskus. Itä-Jaavan turistimagneetteihin lukeutuvat monet tulivuoret, joista Bromo lienee tunnetuin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Turvallisuus Jaavalla

Matkailija pärjää suuressa osassa Indonesiaa perinteistä maalaisjärkeä käyttämällä, mutta mielessä on silti hyvä pitää, että tilanteet voivat maassa muuttua nopeastikin.

Julkisuudessa huomiota ovat saaneet erityisesti maassa tehdyt terrori-iskut, joiden uhka on syytä ottaa huomioon. Myöskään maanjäristykset ja tulivuorenpurkaukset eivät Tyynenmeren tulirenkaassa sijaitsevassa Indonesiassa ole tavattomia.

Etenkin suurten kaupunkien ulkopuolella matkustaessa kannattaa pukeutua ja käyttäytyä varsin konservatiivisesti, sillä suurin osa Jaavan saaren asukkaista harjoittaa islaminuskoa.

Tarkista matkustustiedote ennen lähtöä. http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=70746&nodeid=15735&contentlan=1&culture=fi-FI

Vältä sadekautta

Jaavalla ei juuri vuodenaikojen vaihtelusta nautita, sillä saari sijaitsee melkeinpä päiväntasaajalla. Lämpötilat ovat ympäri vuoden hellelukemissa ja ilmankosteus pysyttelee korkealla.

Jaavalle suunnatessa kannattaa välttää sadekautta, joka ajoittuu noin loka- ja huhtikuun välille.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JAAVALLA

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuorenhuiput pilvien lomassa

Pitkä matka Jaavalle

Suomesta ei pääse Indonesiaan suoralla lennolla, vaan koneen vaihtaminen on välttämätöntä. Yleensä se on kätevintä tehdä Euroopan puolella.

Matkojen hinnat vaihtelevat ajankohdan mukaan. Jakartaan pääsee useimmiten noin 800-1200 eurolla.

Kohtuuhintaista asumista

Yöpyminen, monen muun menoerän lisäksi, on koko Indonesiassa pääosin halpaa. Suuremmista asutuskeskuksista löytyy tarjontaa aina mitättömistä majataloista viiden tähden luksuslukaaleihin.

Hulppeammatkaan hotellihuoneet eivät usein yli sataa euroa maksa. Halvimmillaan katon saa päänsä päälle taas alle viidellä eurolla.

Liikkuminen vie aikaa

Indonesiassa ja erityisesti Jaavan saarella matkaavan kannattaa lentää vähänkin pidemmät välimatkat. Vaikka paikallisilla lentoyhtiöillä ei maailmanlaajuisesti ole kovin hyvä maine, vienee ainakin Garuda-lentoyhtiö perille bussia tai junaa kätevämmin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vuoristoisten maisemien, jatkuvien ruuhkien ja huonokuntoisten teiden vuoksi liikkuminen paikasta toiseen saatta viedä aikaa käsittämättömän paljon.

Suuremmissa kaupungeissa kätevin kulkupeli on taksi. Huijareiden varalta on kuitenkin aina syytä olla varuillaan ja käyttää vain luotettavia taksifirmoja. Tällaisia ovat esimerkiksi Blue Bird ja Silver Bird.

JAAVAN MATKAKOHTEET

Jaava

Jakarta – valtava pääkaupunki

Jakarta on läkähdyttävän kuuma, tukahduttavan kostea ja miltei ympärivuorokautisen liikenneruuhkan vallassa. Kaaosmaisessa, yli kymmenen miljoonan asukkaan kaupungissa on silti mahdollista myös nauttia olostaan.

Jakarta on paras paikka tutustua paikkalliseen keittiöön, halpoja ja valtavia ostoskeskuksia on lukuisia ja yöelämä on hyvinkin vauhdikasta – etenkin, kun ottaa huomioon, että kyseessä on muslimivaltainen kaupunki.

Bromo – pysäyttävä tulivuori

Jaavan itäosassa, reilun sadan kilometrin päässä Surabayan kaupungista sijaitseva Bromo on yli kahden kilometrin korkeuteen nouseva, yhä toimiva tulivuori, jota ympäröivä kansallispuisto on matkailijoiden suosiossa.

Erityisesti tulivuoren lähistölle kannattaa suunnata auringonnousun aikaan. Punertavasta oranssin kautta keltaiseen värjäytyvät auringonsäteet paljastavat upeat, usvan peittämät laaksot sekä mahtavan vuoren.

Monet paikalliset matkatoimistot järjestävät lähistöltä matkoja tulivuorelle. Mukaan kannattaa varata lämmintä vaatetta, sillä yläilmoissa lämpötila on huomattavasti viileämpi kuin alavilla seuduilla.

Borobudur – massiivinen pyhäkkö

Yogyakartan lähistöllä sijaitseva Borodbur on maailman suurin temppeli, Uneson maailmanperintökohde ja yksi Indonesian suosituimmista nähtävyyksistä.

Yli tuhannen vuoden ikäistä monumenttia rakennettiin aikanaan lähestulkoon sadan vuoden ajan. Materiaalina käytetiin yli kahta miljoonaa kivilohkaretta.

Lopputulos on vaikuttava: monumentin pohjan muodostaa valtava pyramidi, jota koristavat lukemattomat patsaat, hautapaadet ja muistomerkit.

JAAVAN PARHAAT

Jaava, Boroburum

Parhaat nähtävyydet

  1. Bromo-tulivuori
  2. Borobudurin buddhalaispyhäkkö
  3. Prambananin hindupyhäkkö
  4. Yogyakartan kulttuuri
  5. Jakartan kaaos

Lisätietoa

Indonesian virallinen matkailusivusto http://www.indonesia.travel/en/

Teksti: Kalle Jokinen
Kuvat: Flickr / Johan Wieland, michaeljesusday, null0, soham_pablo, win.s.