Hyppää sisältöön

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 18.08.2021
Indonesialainen keittiö ei ole Suomessa yhtä tunnettu kuin esimerkiksi thairuoka. Joko olet kokeillut näitä annoksia?

1. Nasi goreng

Yksi ensimmäisistä ruoista, jonka matkailija oppii tuntemaan Balilla, on todennäköisesti perinteinen indonesialainen nasi goreng. Kirjaimellisesti paistettua riisiä tarkoittavassa annoksessa riisin joukkoon lisätään vihanneksia ja lihaa kuten kanaa, porsasta tai nautaa. Annos viimeistellään paistetulla kananmunalla ja maustetaan soijakastikkeella ja katkaraputahnalla.

Nasi gorengia myydään Balilla jokaisessa paikallista ruokaa tarjoilevassa ravintolassa. Warung on yleisnimi indonesialaiselle katukeittiölle tai yksinkertaiselle ravintolalle, jossa hinnat ovat matalat ja esillepano vaatimaton. Lomalla kannattaa poiketa syömään warungissa ainakin kerran tai pari.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

2. Babi guling

Kokonaisena valmistettu maitoporsas on Balilla paikallinen klassikko. Babi gulingin tilaava matkailija voi saada lautaselleen annokseen paahdettua porsaanlihaa tai eteensä kokonaisen possun. Osalle turisteista näky kokonaisen eläimen muuttumisesta ateriaksi voi tuntua epämukavalta.

Balilla syödään muutenkin runsaasti porsaanlihaa, mikä saattaa hämmentää monia – Indonesiahan on muslimivaltio. Balilla suuri enemmistö paikallisista on kuitenkin hinduja.

Embed from Getty Images

3. Sate – suositut vartaat

Balilla erilaisia lihavartaita saa joka paikasta. Ravintoloista, katukeittiöistä, pienistä kojuista tien varressa. Saatat tuntea ne nimellä satay, mutta Balilla niihin viitataan yleensä sanalla sate. Puisen tikun päähän kiinnitetty varras voi olla tehty kanasta tai vaikka jauhelihasta, joka on maustettu yrteillä ja muotoiltu vartaaksi. Myös kalasta ja katkaravuista tehdään vartaita.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Vartaat tarjoillaan yleensä maapähkinäkastikkeen tai erilaisten chilikastikkeiden (sambal) kanssa. Sate voidaan syödä alkuruokana, kadulta napattuna välipalana tai pääruokana lisukkeiden kanssa. Joskus muihin annoksiin – kuten nasi gorengiin – saatetaan myös lisätä yksi varras lisukkeeksi.

Embed from Getty Images

4. Tuoretta kalaa syödään paljon

Kaikkien kalasta ja äyriäisistä nauttivien kannattaa maistaa Balilla tuoreita meren antimia. Kokonaisina grillattuja kaloja tai fileitä, katkarapuja, hummeria, mustekalaa – ravintolassa voi iskeä valinnan vaikeus. Balilla näet omin silmin, miten kalastajat tuovat päivän antimet rannalle.

Balilla tunnetuin paikka syödä kalaa on Jimbaran Bay, jossa ranta on täynnä kalaravintoloita. Pöydät ja tuolit on aseteltu suoraan rantahiekalle, ja asiakkaat voivat itse käydä valitsemassa tuotteet, jotka heitä varten grillataan. Hinnat ja ravintoloiden tyyli vaihtelevat.

Embed from Getty Images

5. Indonesialaiset salaatit

Balilla tunnetuin indonesialainen salaatti on gado-gado, jota pidetään myös yhtenä maan kansallisruoista. Nimi tarkoittaa kirjaimellisesti sekoitusta – siihen voikin helposti käyttää monet erilaiset raaka-aineet. Salaatti kootaan vihanneksista, perunasta, kananmunista ja tofusta. Annos viimeistellään maapähkinäkastikkeella ja se sopii myös kasvissyöjille.

Lawar ayam on toinen paikallinen resepti. Salaatin pääraaka-aineet ovat vihreät pavut, kana ja kookos. Makua tuovat muun muassa lime, chili, inkivääri ja katkaraputahna. Salaatti voidaan nauttia sellaisenaan tai lisukkeena esimerkiksi liharuokien kanssa. Balilla lawar on tyypillinen annos erilaisissa juhlissa ja isommissa kokoontumisissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Embed from Getty Images

Lue myös: Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock ja Getty Images

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Suomen parhaat ravintolat

Tässä ovat Suomen 50 parasta ravintolaa – onko oma suosikkisi listalla?

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Pad thai

Tässä helppo makumatka Thaimaahan – näin valmistat pad thain kotona

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja