Hyppää sisältöön

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

  • Maria Hietala
Maria Hietala Päivitetty: 10.01.2024
Bali voi olla unelmien lomasaari – kunhan osaa välttää tyypillisimmät turistimokat.

1. Älä jämähdä Kuta Beachille

Sykkivä ja hieman nuhruinen Kuta Beach on monille matkailijoille ensimmäinen kosketus Baliin käytännön syistä: saaren lentokenttä sijaitsee vain muutaman kilometrin päässä vilkkaasta lomakohteesta.

Kuta Beach on erityisesti nuorten reppureissaajien suosiossa, sillä alueelta löytyy paljon edullisia majoitusvaihtoehtoja, yöelämää ja suosittuja surffauspaikkoja. Rauhallisia ja puhtaita paratiisirantoja sieltä on kuitenkin turha etsiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Balilla ei kannata jämähtää yhteen ja samaan kohteeseen, sillä parhaan käsityksen saaresta saa kiertämällä ainakin muutaman eri paikan. Paikallisten kuljettajien avulla päiväretket ja siirtymiset onnistuvat helposti ja edullisesti etukäteen sovitulla taksalla.

Balin-matkaa suunnitellessa tutustu rauhassa eri vaihtoehtoihin ja valitse itsellesi sopiva kohde. Suosituimpia tukikohtia majoitusta varten ovat esimerkiksi Seminyak, Canggu, Ubud ja Amed. Älä unohda myöskään lähisaaria kuten Lombokia, Nusa Lembongania tai Gili-saaria.

2. Pidä varasi rahanvaihdossa

Balilla matkailija tarvitsee maksukorttien lisäksi aina käteistä rahaa. Mieti ennen matkaa, haluatko vaihtaa paikallista valuuttaa jo kotimaassa, teetkö sen mieluummin paikan päällä vai suositko automaattinostoja.

Suomessa esimerkiksi Forex vaihtaa Indonesian rupioita tilauksesta. Matkailija saa viedä maahan korkeintaan 100 miljoonaa rupiaa käteisenä.

ShutterstockBali, Indonesia
Jos haluat taata mielenrauhan Balin-lomalla, vaihda rahaa vain luotettavissa paikoissa.

Balilla rahanvaihtopisteitä löytyy lähes joka kulmalta, mutta turistien vedättäminen on yleistä. Tarkasta aina vaihtokurssi ja laske rahat huolellisesti. Lisähämmennystä aiheuttavat usein Indonesian rupian isot luvut: esimerkiksi sata euroa on noin 1,7 miljoonaa Indonesian rupiaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Myös automaattinostoissa ja korttimaksuissa kannattaa noudattaa tervettä varovaisuutta. Luottokorttitietojen kopiointi on Balilla ikävän yleinen ongelma.

3. Älä kaahaile liikenteessä

Kaikki enemmän aikaa Balilla viettäneet ovat takuulla nähneet matkailijoita, jotka ovat loukkaantuneet saaren liikenteessä. Yleensä ongelmat liittyvät skoottereihin, jotka ovat suosittuja menopelejä turistien keskuudessa. Kaoottinen liikenne vie kuitenkin voiton monesta matkailijasta. Joskus selvitään ruhjeilla, mutta vakavammatkin onnettomuudet ovat yleisiä.

Jos vuokraat skootterin, muista aina käyttää kypärää, noudattaa erityistä varovaisuutta sekä unohtaa humalaiset ajelut. Virallisten sääntöjen mukaan matkailijalla tulee olla kansainvälinen ajokortti skootterilla ajamista varten.

ShutterstockBalin liikenne
Liikenne ruuhkautuu Balilla paikoin pahasti. Mopolla liikuttaessa kypärä on ehdoton varuste.

Paikallisten poliisien tiedetään pysäyttävän turisteja ja jakelevan sakkoja todenmukaisista ja kuvitteellisista rikkeistä, joihin matkailijoilla ei juuri ole sanomista. Onnettomuustilanteessa turisti voi olettaa joutuvansa syypääksi.

Monesti Balilla on kannattavinta palkata paikallinen kuski, joka vie autolla kohtuuhintaan esimerkiksi päiväretkelle seurueen toiveiden mukaan. Tällöin lomailijan tehtäväksi jää vain maisemien ihaileminen ikkunasta.

4. Älä juo epämääräistä alkoholia

Rantojen ja surffauksen lisäksi Balilta haetaan hyviä bileitä. Saarella on vilkas yöelämä ja se on erityisesti nuorten matkailijoiden suosiossa. Juhliessa kannattaa kuitenkin muistaa välttää kaikkia epämääräisiä alkoholijuomia, joiden alkuperästä ei ole tietoa.

Balilta raportoidaan vuodesta toiseen alkoholimyrkytystapauksia, jotka ovat pahimmillaan johtaneet jopa kuolemaan. Kohtalokkaissa tapauksissa juomista on yleensä löydetty metanolia, joka saattaa aiheuttaa esimerkiksi sokeutta tai sisäelinvaurioita tai viedä jopa hengen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Älä osta pimeitä pulloja tai ota vastaan valmiiksi sekoitettuja drinkkejä, joiden sisällöstä et voi olla varma. Usein myrkytysten takana on ollut arak, paikallinen balilainen alkoholijuoma.

5. Älä tule huijatuksi

Muiden suosittujen turistikohteiden tapaan myös Balilla voi törmätä klassisiin huijauksiin. Rahanvaihtoon ja liikennesakkoihin liittyvien vedätysten lisäksi yksi yleisimmistä rahankiskontakeinoista on turistihinta takseissa – tämän moni joutuu kokemaan jo lentokentällä. Väsyneet lentomatkustajat, jotka eivät tunne paikallista hintatasoa, ovat helppoja uhreja.

Selvitä taksimatkojen keskimääräinen hintataso jo ennen matkaa. Esimerkiksi Blue Bird Groupin takseja pidetään luotettavina Balilla.

ShutterstockBali, Indonesia
Balilla on syytä olla valppaana huijauksien varalta.

Jos liikut skootterilla, mieti kaksi kertaa millaista laukkua kuljetat olalla tai selässä. Laukkuvarkaudet vilkkaiden turistikohteiden liikenneruuhkissa ovat yleistyneet.

Joskus matkailijoiden palkkaamat paikalliset kuljettajat haluavat viedä asiakkaitaan erilaisiin liikkeisiin, joissa heille maksetaan komissiota. Turistille saattaa jäädä pulitettavaksi korkeampi hinta. On jokaisen oma päätös, haluaako poiketa putiikeissa vai kieltäytyykö vierailuista.

Nähtävyyksien liepeillä saatat törmätä epävirallisiin oppaisiin, jotka kauppaavat palvelujaan tai pyytävät korkeampaa hintaa juhlapäivän tai seremonian takia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

6. Älä mokaa apinoiden kanssa

Balilla on muutama paikka, joissa matkailijat pääsevät halutessaan lähikontaktiin apinoiden kanssa. Turisteihin tottuneet apinat eivät pelkää ihmisiä, vaan tulevat rohkeasti vaatimaan herkkuja ja voivat käyttäytyä jopa aggressiivisesti.

Yleisimpiä paikkoja apinoiden bongaukseen ovat Ubudin Monkey Forest sekä Uluwatun temppeli.

ShutterstockBalin apinat
Moni matkailija törmää Balilla apinoihin.

Usein matkailijat haluavat päästä kuvaan vapaana temmeltävien apinoiden kanssa, mutta monilta unohtuu kunnioitus villieläintä kohtaan. Apinat eivät ole turistien selfie-rekvisiittaa, vaan oikeita villieläimiä, jotka hyökkäävät, saalistavat, purevat ja puolustautuvat viidakon lakien mukaan.

Esimerkiksi Ubudin Monkey Forestissa vieraillessa mukana ei kannata kuljettaa mitään ylimääräistä. Eväät, juomat, aurinkolasit ja jopa arvotavarat voivat lähteä viekkaiden otusten matkaan.

>> Lue myös: Varo tätä turistiansaa Balilla – yllättävä “mafia” iskee ennen kuin huomaat

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Balilainen ruoka

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Suomalainen hotelli Thaimaassa

Tällaisia ovat suomalaiset hotellit tropiikissa – nimet herättävät huomion Thaimaassa, Balilla ja Meksikossa

Balin tyypilliset juomat

Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Balin vieressä sijaitsevalta paratiisisaarelta löytyy upea uimapaikka – lähde päiväretkelle suosikkikohteesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja