Hyppää sisältöön

Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 09.03.2020
Balilla kannattaa maistaa paikallisia juomia ja noudattaa varovaisuutta väkevän alkoholin kanssa.

1. Olut

Sekä matkailijoiden että paikallisten keskuudessa olut on yksi ehdottomista suosikkijuomista Balilla. Mikään olut ei ole Balilla yhtä kuuluisa kuin Bintang, jonka logo on painettu markkinakojuissa t-paitoihin ja muihin matkamuistoihin.

Vaikka Bintang onkin indonesialainen olut, sitä ei valmisteta Balilla vaan Jaavalla. Brändi syntyi vuonna 1929, kun Heineken perusti Jaavalle panimon Indonesian ollessa Alankomaiden siirtomaa. Siksi Bintangin etiketti näyttää hieman samalta kuin Heinekenin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haluat maistaa nimenomaan Balilla valmistettua olutta, valitse Stark Craft Beer tai Bali Hai.

2. Es Cincau

Yksi erikoisimmista juomista, joita näet Balilla, on es cincau. Saatat ihmetellä, mitä ovat jälkiruokana nautitun juoman seassa lilluvat tummat palat.

Kyseessä on monissa Aasian maissa nautittava hyytelö, englanniksi grass jelly, jota valmistetaan kiinalaisesta kasvista nimeltä mesona. Liivatemaiset palat sekoitetaan kookosmaitoon, tarjoillaan jäiden kanssa ja maustetaan sokeriliemellä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Verkkomedia Vicen mukaan juomaa käytettiin alun perin auringonpistosten ja lämpöhalvausten hoitamiseen pelloilla, joilla ihmiset työskentelivät helteessä.

Toinen vastaavanlainen juoma on es daluman, jonka tunnistaa vihreistä kuutioista. Miedon makuinen hyytelö valmistetaan samaan tapaan cincau, mutta eri kasvista.

3. Indonesialainen kahvi

Balilla ei ole vaikeaa löytää hyvää kahvia. Statistan mukaan Indonesia on maailman neljänneksi suurin kahvintuottaja. Kahvia tuotetaan muun muassa Sumatralla, Jaavalla ja Balilla.

Turistien suosimilla alueilla on paljon kahviloita, joissa myydään samanlaista kahvia kuin kansainvälisisissä ketjuissakin. Australialaiset vaikutteet näkyvät ulkomaalaisten omistamissa kahviloissa ja ravintoloissa tietyissä turistikohteissa kuten Canggussa, Ubudissa ja Seminyakissa.

Yksi Indonesian erikoisuuksista on sivettikahvi, josta käytetään nimeä kopi luwak. Kahvin kummallinen valmistustapa herätti aikoinaan turistien kiinnostuksen mutta nykyään se on usein epäeettisesti tuotettua, eikä sen ostamista suositella.

Sivettikahvi valmistetaan syöttämällä sivettikissoille kahvimarjoja, jotka kulkeutuvat eläinten ruoansulatuksen läpi. Pavut poimitaan kissojen ulosteesta ja valmistetaan kahviksi. Tuotteen kallis hinta on saanut paikallisia pitämään sivettikissoja häkeissä huonoissa oloissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

4. Virvoitusjuoma Sari Temulawak

Balilla voi unohtaa tutut kansainväliset virvoitusjuomat ja kokeilla indonesialaisia erikoisuuksia. Sari Temulawak on Hotels.comin mukaan Jaavalla 80-luvulla kehitelty hiilihapotettu juoma, jota myydään kaupoissa ja katukeittiöissä. Juomaa tehdään inkivääristä ja kurkumasta.

5. Kookosvesi

Tuoreiden hedelmämehujen lisäksi Balilla on aina saatavilla kookosvettä. Kookokseen tehdään reikä ja juoma on valmis nautittavaksi. Kookosvesi on Balilla sekä edullista että terveellistä, ja sitä myydään kaikkialla katukojuista allasklubeihin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Balilla saatat törmätä myös juomaan nimeltä es kelapa muda. Tällä tarkoitetaan vedestä, nuoren kookospähkinän hedelmälihasta ja sokerista sekoitettua juomaa.

6. Arak

Jos olet käynyt useamman kerran Balilla, et ole voinut olla kuulematta paikallisesta väkevästä alkoholijuomasta. Arak on Balilla yleensä sokeriruo’osta tai riisistä tislattua viinaa, ikään kuin paikallista pontikkaa.

Arak voi olla erittäin voimakasta, ja sitä juodessa kannattaa noudattaa varovaisuutta. Älä koskaan ota vastaan arakia, joka kaadetaan epävirallisesta pullosta ilman etikettiä. Balilla on tapahtunut jopa kuolemantapauksia, kun turistit ovat juoneet metanolia sisältävää arakia.

Hälytyskellojen tulee soida, jos cocktaileja myydään liian halvalta kuulostavalla hinnalla tai arakia kaupitellaan vesipullossa ilman etikettiä.

Lue myös: Balin upeimmat allasbaarit – nämä kuvat nostattavat välittömän matkakuumeen

Teksti: Maria Hietala
Kuvat: Shutterstock, Instagram

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Balilainen ruoka

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Suomalainen hotelli Thaimaassa

Tällaisia ovat suomalaiset hotellit tropiikissa – nimet herättävät huomion Thaimaassa, Balilla ja Meksikossa

Balin vieressä sijaitsevalta paratiisisaarelta löytyy upea uimapaikka – lähde päiväretkelle suosikkikohteesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja