Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Indonesia

Jakarta

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 05.02.2015
Jakartassa kohtaat liikenneruuhkia ja valtavasti ihmisiä, mutta myös monikulttuurista Indonesiaa parhaimmillaan.

Jakartassa hulppeat lasiseinäiset toimistorakennukset ja loistohotellit seisovat rinta rinnan luhistumaisillaan olevien hökkeliasumusten kanssa. Köyhyyden ja rikkauden yhteentörmäys ei voisi olla enää suurempi.
Hallitsemattomasti rakennetussa Jakartassa turistilla on tasan kaksi vaihtoehtoa: lähteä ensimmäisellä lennolla muualla tai hypätä rohkeasti kaupungin sykkeeseen.

JAKARTA MATKAKOHTEENA

Jakarta

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ruuhkaa ja kaaosta

Lähes kymmenen miljoonan asukkaan Jakarta on kaoottinen, ruuhkainen, meluisa ja sekava kaupunki, jossa liikkuminen paikasta toiseen vie valtavasti aikaa ja eksyminen on melkein väistämätöntä. Toisaalta se on myös kiehtova indonesialaisen kulttuurin ja maan eri osien sulatusuuni, jossa loisteliaat pilvenpiirtäjät seisovat sulassa sovussa vierekkäin slummimaisten hökkelien kanssa.

Leveät pääkadut ovat täynnä autojen seassa puikkelehtivia mopoja ja kostea kuumuus saa vaatteet liimaantumaan iholle. Ravintoloista leijailee sieraimiin houkutteleva indonesialaisherkkujen tuoksu ja huokeita ostosmahdollisuuksia löytyy jatkuvasti.

Useimmille Jakarta on vain välietappi matkalla kohti Indonesian muita osia, ja monet haluavat sieltä pois mahdollisimman nopeasti. Kaupungille kannattaa kuitenkin antaa mahdollisuus ja viettää siellä edes muutama päivä heittäytymällä mukaan jakartalaiseen elämänmenoon.

Ostoksia ja loistavaa ruokaa

Jakartassa ei juurikaan ole varsinaisia turistinähtävyyksiä, mutta hieman kaupungin ulkopuolelta löytyy esimerkiksi Tamar Minin teemapuisto, joka esittelee koko Indonesian pienoiskoossa. Jakartasta löytyy myös kiinnostavia museoita.

Jakarta on kuitenkin erinomainen, ja halpa, ostoskaupunki. Myös yöelämä on vilkasta. Indonesialainen ruoka on taivaallista ja Jakartasta löytyvätkin indonesialaisen ruokakulttuurin parhaat palat.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hintataso on kaiken kaikkiaan hyvin edullinen, mutta koska Indonesia on myös maailman suurin muslimivaltio, alkoholi on muuhun hintatasoon nähden kallista ja sitä ei saa jokaisesta ravintolasta.

Kuumaa ympäri vuoden

Jakartassa on aina kuuma ja lämpötila nousee usein +30 asteeseen tai sen yli. Sateita tulee ympäri vuoden, mutta sadekauden ulkopuolella yleensä vain kuuroittaisesti. Sadekausi alkaa noin lokakuussa ja loppuu toukokuussa. Kaupunki voikin olla kuumuudesta, kosteudesta ja savusumusta johtuen hyvinkin tukala.

Paras aika matkustaa Jakartaan, ja yleensäkin Indonesiaan on sadekauden ulkopuolella. Sadekaudella tiet voivat olla rankkasateista johtuen ajoittain poikki ja liikkuminen mahdotonta.

Normaali varovaisuus paikallaan suurissa ihmisjoukoissa

Indonesia on hyvin maallistunut valtio ja maassa on periaatteessa uskonnonvapaus. Valtauskonto on islam, mutta maassa on myös muun muassa kristittyjä, hinduja ja buddhalaisia. Indonesiassa on kuitenkin myös joitakin ääri-islamistisia ryhmiä, joten terrorismin mahdollisuus on olemassa, joskin melko pienenä. Balilla 2002 ja 2005 ja Jakartassa 2009 tapahtuneet pommi-iskut antavat kuitenkin syyn olla varuillaan. Myös väkivaltaisten mielenosoitusten mahdollisuus on olemassa.

Pääsääntöisesti Jakarta on kuitenkin suhteellisen turvallinen kaupunki matkustaa, kunhan noudattaa normaalia varovaisuutta muun muassa taskuvarkaiden ja huijareiden varalta.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN JAKARTASSA

Jakarta

Reittilennolla Euroopan kautta

Jakartaan ei ole Suomesta suoria lentoja, mutta Euroopan kautta pääsee perille useilla lentoyhtiöillä. Lentohinnat vaihtelevat keskimäärin noin 800-1200 euron välillä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Soekarno-Hattan kansainvälinen lentokenttä sijaitsee noin 35 kilometrin päässä keskustasta. Kentältä hotellille pääsee parhaiten taksilla, ja keskustan alueelle matka kestää noin tunnin, ruuhka-aikana enemmän.

Lentokentällä on lukuisia taksiyrittäjiä, mutta kannattaa käyttää vain mittarillisia takseja sekä ottaa taksi vasta terminaalin ulkopuoliselta taksialueelta, ei yksittäisiltä kuljettajilta. Luotettavimpia taksiyrittäjiä ovat Blue Bird ja Silver Bird. Taksilla matkustaminen on kohtuullisen edullista ja hintaan lisätään aina tietullimaksut.

Hyvätasoistakin majoitusta halvalla

Majoitusvaihtoehtoja Jakartasta löytyy runsaasti aina halvoista hostelleista loistohotelleihin. Jopa viiden tähden hotelleiden hinnat voivat olla varsin edulliset, huoneen saattaa saada noin 70-80 eurolla, joten pienemmälläkin budjetilla matkustava voi valita hyvätasoisen majoituksen.

Halpaa ja keskihintaista majoitusta löytyy etenkin Jalan Jaksan alueelta. Jakartan majoitusvaihtoehdot ovat kuitenkin usein melko persoonattomia ja taso vaihtelee suuresti.

Liikenne kaoottista ja ruuhkaista

Liikenneruuhkat ovat Jakartassa päivittäisiä ja liikkumiseen on hyvä varata runsaasti aikaa. Etenkin lentokentälle mennessä ylimääräinen tunti saattaa olla tarpeen.

Liikenne on kaoottista ja mopoja on valtavasti, joten autonvuokrausta ei kannata edes harkita. Paras tapa liikkua paikan päällä on taksi. Kannattaa kuitenkin käyttää vain luotettavia taksiyhtiöitä ja varmistaa, että mittari on päällä. Jakartassa kulkee myös busseja ja pääteiden ulkopuolella voi käyttää bajajeja eli riksoja, joiden kyytiin mahtuu kaksi ihmistä kerrallaan.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

JAKARTAN NÄHTÄVYYDET

Jakarta

Museoita ja monumentteja

Taiteista kiinnostuneen matkailijan kannattaa pistäytyä ainakin Indonesian kansallismuseossa Merdeka-aukion laidalla. Samalla voi katsastaa aukiolla seisovan kansallismonumentin Monasin. Merenkulun historiasta kiinnostuneiden kannattaa tutustua merimuseoon Sunda Kepalanin satamassa sekä alueelta löytyviin upeasti maalattuihin laivoihin.

Taman Mini – Indonesia pienoiskoossa

Indonesian eri alueisiin, niiden historiaan ja rakennustyyleihin voi tutustua Taman Minissä, valtavalla puistoalueella, jossa ovat esillä kaikki Indonesian provinssit niille ominaisine rakennustyyleineen, käsityöperinteineen sekä vaatteineen. Alueella järjestetään myös erilaisia esityksiä ja sieltä löytyy useita ravintoloita, uima-allas, puutarhoja, museoita, teatteri, akvaario sekä lintupuisto.

Taman Mini sijaitsee vajaa 20 kilometriä keskustan ulkopuolella Kampung Rambutanin lähellä ja sinne pääsee parhaiten taksilla tai vaihtoehtoisesti bussilla. Retkeen kannattaa varata koko päivä.

Jakartan matkailusivut

Suvi Huttunen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Turistien tyypilliset mokat Balilla

Varo näitä Balilla – 6 tyypillistä mokaa, joihin turistien on helppo sortua

Balilainen ruoka

Joko tiedät, millaista ruokaa Balilla syödään? 5 suosittua annosta

Balin tyypilliset juomat

Mitä Balilla juodaan? 6 paikallista suosikkia – katso kuinka montaa olet maistanut

Balin vieressä sijaitsevalta paratiisisaarelta löytyy upea uimapaikka – lähde päiväretkelle suosikkikohteesta

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja