Hyppää sisältöön

Kroatian upeimmat kansallispuistot – 5 luontokohdetta, joita ei kannata jättää väliin lomalla

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.03.2019
Vehreät metsät, turkoosit vedet ja upeat vesiputoukset ovat nostaneet kroatialaiset kansallispuistot koko maailman tietoisuuteen. Mikä näistä on suosikkisi?

Plitvice

Kroatian tunnetuin luontokohde on Plitvice-järvien ympärillä sijaitseva kansallispuisto, joka on esimerkiksi mainio päiväretkikohde maan pääkaupungista Zagrebista tai matkailijoiden rakastamasta Splitistä. Sisämaassa sijaitseva kansallispuisto tunnetaan erityisesti upeista vesiputouksista ja turkooseista järvistä.

ShutterstockKroatian kansallispuistot
Plitvicen kansallispuisto tunnetaan useiden vesiputousten koristamasta maisemasta.

Alue koostuu 16 järven ympärille rakennetuista kävelyreiteistä, jotka kattavat noin kahdeksan kilometrin matkan. Plitvice on näyttävä vierailukohde ympäri vuoden – siis myös talvella – mutta eniten kävijöitä on kesäkuukausina.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Kroatian satumaisin paikka? Katso kuvat Plitvicen vesiputouksilta ja järviltä

Paklenica

Pohjois-Dalmatian alueella sijaitseva Paklenican kansallispuisto sijaitsee noin 47 kilometrin päässä Zadarin kaupungista aivan Starigradin kaupungin vieressä. Kroatian suurimman vuoriston, Dinaarisiin alppeihin kuuluvan Velebitin, eteläosassa sijaitsevan kansallispuiston näkymät kattavat niin vuoristomaisemat, syvät rotkot kuin mäntymetsätkin.

ShutterstockKroatian kansallispuistot
Paklenican kansallispuiston vuoristomaisemat houkuttelevat erityisesti kiipeilijöitä.

Kansallispuisto tarjoaa erinomaiset puitteet kiipeilylle ja vaellusretkille. Tunnetuimmat kohteet ovat Velika Paklenica ja Mala Paklenica -kanjonit sekä kansallispuiston korkein huippu, 1 757 metriin kohoava Vaganski vrh.

Krka

Splitin pohjoispuolella sijaitseva, vuonna 1985 perustettu Krkan kansallispuisto on mieleenpainuva vierailukohde erityisesti, jos rakastat vesiputouksia sekä turkoosin ja smaragdinvihreän sävyistä vettä. Krka-jokea mukaileva kansallispuisto tarjoaa kilometrikaupalla vaellusreittejä sekä näyttäviä maisemia.

Inka KhanjiKroatian kansallispuistot
Näyttävät vesiputoukset ovat Krkan kansallispuiston valtti.

Alueen suosituin kohde on Skradinski Buk, joka on kansallispuiston suurin vesiputous. Muita kiinnostavia kohteita ovat muun muassa Roški Slap -vesiputous, fransiskaaniluostari, Krkan luostari sekä tunnelmallinen Skradinin pikkukaupunki.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue myös: Älä jätä tätä luontokohdetta väliin Kroatiassa – näyttävät vesiputoukset ovat kuin sadusta

Medvednica

Medvednican luonnonpuisto ei ole saanut Kroatiassa kansallispuiston statusta, mutta tarjoaa siitä huolimatta vaikuttavia maisemia ja on vierailun arvoinen kohde. Zagrebin pohjoispuolella sijaitsevan luonnonpuiston korkein kohta Sljeme kurottaa 1 035 metriin, ja huipulta avautuvat hyvin vaikuttavat näkymät.

ShutterstockKroatian kansallispuistot
Vehreän kasvillisuuden keskellä kohoavat keskiaikaiset rauniot tekevät luonnonpuistosta erityisen.

Luonnonpuisto on vehreä ja täynnä kasvillisuutta, ja alueella on myös erinomainen vaellusreittien verkosto. Se sopii erinomaisesti erityisesti Zagrebin päiväretkikohteeksi, sillä kaupunkitunnelma vaihtuu nopeasti vehreisiin maisemiin. Tiheän metsän keskellä sijaitsevat muun muassa keskiaikaisen Medvedgradin kaupungin rauniot.

Mljet

Dubrovnikin edustalla sijaitsevan Mljetin saaren luoteisosan kattava Mljetin kansallispuisto on täynnä elämyksiä. Kansallispuiston tunnetuimmat kohteet ovat saaren sisällä sijaitsevat kaksi suolaista järveä, joita kansallispuisto reunustaa. Toisen järven keskellä sijaitsee saari, jossa kohoaa näyttävä benediktiiniläisluostari.

ShutterstockKroatian kansallispuistot
Mljetin saarella olevassa kansallispuistossa on kaksi suurta järveä, jotka muokkaavat maisemaa merkittävästi.

Vehreän metsän peittämä kansallispuisto on tuonut Mljetin saarelle kehut koko Kroatian kauneimpana saarena. Tekemistä riittää, sillä esimerkiksi järvet ovat hyvin suosittuja uimapaikkoja niin paikallisten kuin matkailijoidenkin keskuudessa, koska järvivesi lämpenee merivettä huomattavasti nopeammin.

>> Lue myös: Vau, mikä Kroatia-kohde! Mljetin upea saari on helppo yhdistää Dubrovnikin-matkaan

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lokrum, Kroatia

Tälle suositulle saarelle pääset Dubrovnikista vartissa – joko tunnet Lokrumin?

Kroatian ilmasto ja sää

Kroatian ilmasto ja sää – koska on paras aika matkustaa?

Pakettimatka vai omatoimimatka Kroatiaan

Miten Kroatiaan kannattaa matkustaa? Pakettimatkat, äkkilähdöt, omatoimimatkat – katso mikä sopii sinulle

Galesnjak, Kroatia

Tiesitkö, että Kroatiassa on sydämen muotoinen saari? Tämän piilopaikan vain harvat ovat löytäneet

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja