Kuva: Riikka Krenn
My Son

Mystinen temppelialue täynnä Vietnamin sodan kuoppia – tältä näyttää My Son nykyisin

Kiehtova My Sonin temppelialue sijaitsee alle kahden tunnin ajomatkan päässä Vietnamin itärannikon lomakeitaista. Temppelit ovat kärsineet vuosisatojen kolhut ja Vietnamin sodan pommit – tältä paikka näyttää nykyisin!

Muinaisen valtakunnan muistot elävät viidakossa

Vietnamilainen My Sonin temppelialue vehreän viidakon keskellä lepää hiljaisena kaukana rannikon hälystä ja melusta. My Son oli muinaisen Champa-valtakunnan tärkeä uskonnollinen keskus, jonka kukoistusajan loistosta nykykävijä näkee vain raunioituneen häivähdyksen.

Alueella on laskettu olleen kaikkiaan vähintään 68 rakennusta, mutta nykyisin niistä on nähtävillä vain parisenkymmentä. Paikka on silti vaikuttava: on huimaa ajatella, että valtavat rauniot rehevän luonnon keskellä ovat peräisin temppeleistä, jotka rakennettiin jo 300-luvun ja 1200-luvun välillä. Monet niistä ovat hallinneet viidakkoa yli tuhannen vuoden ajan – ja välillä viidakko on hallinnut niitä, sillä temppelit jäivät vuosisadoiksi lähes unohduksiin.

Hyvä retkikohde rannikon rantakohteissa lomaileville

My Sonin restaurointityöt aloitettiin 1800-luvun lopulla, kun seutua tuolloin hallinneet ranskalaiset löysivät temppelit.

Suuri osa ranskalaisten arkeologien työstä meni kuitenkin hukkaan Vietnamin sodan aikana, sillä Vietkongin sissit pitivät aluetta tukikohtanaan eikä paikan kulttuurillinen arvo estänyt sitä joutumasta amerikkalaisten pommituksen kohteeksi. Tuhoaminen päättyi vasta, kun presidentti Nixon asiantuntijoiden painostuksesta erikseen määräsi sen lopetettavaksi. Pienemmät ja suuremmat pommien jättämät kuopat ovat edelleen muistona tästä historian vaiheesta.

Nykyisin Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua aluetta kunnostetaan jälleen pikkuhiljaa ja yhä useammat matkailijat löytävät tiensä raunioille. Esimerkiksi Da Nangista ja Hoi Anista on helppo tehdä päiväretki My Soniin ja palata illaksi takaisin hotellille.

Tältä historialliset rauniot näyttävät nykyisin!

Kuva: Riikka KrennMy Son
Vilkkaimman matkailusesongin aikana temppelialue täyttyy turisteista joka päivä. Lähde liikkeelle aikaisin aamulla, niin olet perillä juuri oikeaan aikaan ja ehdit kulkea alueen läpi ennen kuin väkeä on liikaa.
Kuva: Riikka KrennMy Sonin temppelialue
Temppeliryhmien nimeämisessä ei ole käytetty suurta luovuutta: Group A, Group B, Group C ja Group D.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Rakennuksia restauroidaan pikkuhiljaa, mutta työ on hidasta.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Villit hahmot koristavat temppeleitä.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Osa rakennusten koristeista on kestänyt aikaa yllättävän hyvin, mutta osa on rapistunut pois tai hajonnut sodan jaloissa.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Alue on täynnä pieniä ja suuria Vietnamin sodan jälkiä. Tämäkin kuoppa on syntynyt amerikkalaisten pommituksessa.
Kuva: Riikka KrennMy Sonin alue on periaatteessa raivattu räjähtämättömistä pommeista, mutta silti poluilta kauemmas poikkeamista ei suositella.
My Sonin alue on periaatteessa raivattu räjähtämättömistä pommeista, mutta silti poluilta kauemmas poikkeamista ei suositella.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Tuuhea kasvusto suojaa paahtavalta auringolta.
Kuva: Riikka KrennMy Son
My Sonia kuulee joskus verrattavan Kambodžan Angkor Watiin. Tiettyjä yhtäläisyyksiä paikoilla onkin – mutta kuitenkin luonne ja mittakaava ovat täysin erilaiset.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Temppelialueen yhteydessä sijaitsee myös museo, jossa voi perehtyä cham-kulttuurin koristeellisen rakennustaiteen saloihin.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Luonto valtaa alaa ja ihmisen jäljet vaipuvat unohduksiin.
Kuva: Riikka KrennMy Son
Osa rakennuksista on niin huonossa kunnossa, että niiden alkuperäistä ulkomuotoa ja käyttötarkoitusta voi vain arvailla. Aluetta kannattaa kiertää asiantuntevan oppaan kanssa.

Riikka Krenn

Päivitetty: 12.2.2016

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (3 votes, average: 5,00 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia