Hyppää sisältöön

Mystinen temppelialue täynnä Vietnamin sodan kuoppia – tältä näyttää My Son nykyisin

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 12.02.2016
Kiehtova My Sonin temppelialue sijaitsee alle kahden tunnin ajomatkan päässä Vietnamin itärannikon lomakeitaista. Temppelit ovat kärsineet vuosisatojen kolhut ja Vietnamin sodan pommit - tältä paikka näyttää nykyisin!

Muinaisen valtakunnan muistot elävät viidakossa

Vietnamilainen My Sonin temppelialue vehreän viidakon keskellä lepää hiljaisena kaukana rannikon hälystä ja melusta. My Son oli muinaisen Champa-valtakunnan tärkeä uskonnollinen keskus, jonka kukoistusajan loistosta nykykävijä näkee vain raunioituneen häivähdyksen.

Alueella on laskettu olleen kaikkiaan vähintään 68 rakennusta, mutta nykyisin niistä on nähtävillä vain parisenkymmentä. Paikka on silti vaikuttava: on huimaa ajatella, että valtavat rauniot rehevän luonnon keskellä ovat peräisin temppeleistä, jotka rakennettiin jo 300-luvun ja 1200-luvun välillä. Monet niistä ovat hallinneet viidakkoa yli tuhannen vuoden ajan – ja välillä viidakko on hallinnut niitä, sillä temppelit jäivät vuosisadoiksi lähes unohduksiin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Hyvä retkikohde rannikon rantakohteissa lomaileville

My Sonin restaurointityöt aloitettiin 1800-luvun lopulla, kun seutua tuolloin hallinneet ranskalaiset löysivät temppelit.

Suuri osa ranskalaisten arkeologien työstä meni kuitenkin hukkaan Vietnamin sodan aikana, sillä Vietkongin sissit pitivät aluetta tukikohtanaan eikä paikan kulttuurillinen arvo estänyt sitä joutumasta amerikkalaisten pommituksen kohteeksi. Tuhoaminen päättyi vasta, kun presidentti Nixon asiantuntijoiden painostuksesta erikseen määräsi sen lopetettavaksi. Pienemmät ja suuremmat pommien jättämät kuopat ovat edelleen muistona tästä historian vaiheesta.

Nykyisin Unescon maailmanperintökohteeksi julistettua aluetta kunnostetaan jälleen pikkuhiljaa ja yhä useammat matkailijat löytävät tiensä raunioille. Esimerkiksi Da Nangista ja Hoi Anista on helppo tehdä päiväretki My Soniin ja palata illaksi takaisin hotellille.

Tältä historialliset rauniot näyttävät nykyisin!

My Son
Vilkkaimman matkailusesongin aikana temppelialue täyttyy turisteista joka päivä. Lähde liikkeelle aikaisin aamulla, niin olet perillä juuri oikeaan aikaan ja ehdit kulkea alueen läpi ennen kuin väkeä on liikaa.
My Sonin temppelialue
Temppeliryhmien nimeämisessä ei ole käytetty suurta luovuutta: Group A, Group B, Group C ja Group D.
My Son
Rakennuksia restauroidaan pikkuhiljaa, mutta työ on hidasta.
My Son
Villit hahmot koristavat temppeleitä.
My Son
Osa rakennusten koristeista on kestänyt aikaa yllättävän hyvin, mutta osa on rapistunut pois tai hajonnut sodan jaloissa.
My Son
Alue on täynnä pieniä ja suuria Vietnamin sodan jälkiä. Tämäkin kuoppa on syntynyt amerikkalaisten pommituksessa.
My Sonin alue on periaatteessa raivattu räjähtämättömistä pommeista, mutta silti poluilta kauemmas poikkeamista ei suositella.
My Sonin alue on periaatteessa raivattu räjähtämättömistä pommeista, mutta silti poluilta kauemmas poikkeamista ei suositella.
My Son
Tuuhea kasvusto suojaa paahtavalta auringolta.
My Son
My Sonia kuulee joskus verrattavan Kambodžan Angkor Watiin. Tiettyjä yhtäläisyyksiä paikoilla onkin – mutta kuitenkin luonne ja mittakaava ovat täysin erilaiset.
My Son
Temppelialueen yhteydessä sijaitsee myös museo, jossa voi perehtyä cham-kulttuurin koristeellisen rakennustaiteen saloihin.
My Son
Luonto valtaa alaa ja ihmisen jäljet vaipuvat unohduksiin.
My Son
Osa rakennuksista on niin huonossa kunnossa, että niiden alkuperäistä ulkomuotoa ja käyttötarkoitusta voi vain arvailla. Aluetta kannattaa kiertää asiantuntevan oppaan kanssa.

Riikka Krenn

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vinkit syömäpuikkojen käyttämiseen

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Tee kotikeittiössä makumatka Vietnamiin – näin valmistat herkullisen pho-keiton

Nauti luksuksesta ilman valtavaa matkabudjettia – kolme ihanaa hotellivaihtoehtoa Vietnamissa

Kahdeksan hotellivaihtoehtoa Ho Chi Minh Cityyn – löydä sopiva majoitus matkabudjetillesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja