Hyppää sisältöön

Kuka vain voi tehdä helpon virheen, jolla on kohtalokkaat seuraukset – älä tue eläinten kaltoinkohtelua lomallasi

Elina Venttola Päivitetty: 26.07.2019
Ikimuistoisen lomakuvan nappaaminen nukkuvan tiikerin tai söpön apinan kanssa sekä suositulle norsusafarille osallistuminen tukee eläimiä kiduttavaa sekä alistavaa, järjestäytynyttä toimintaa.

Älä tue eläinten hyväksikäyttöä

Miten sinä toimisit, jos eksoottisessa lomakohteessa eteesi tuotaisiin suloinen apina tai komea tiikeri, jonka kanssa voisit napata taatusti tykkäyksiä keräävän lomakuvan? Tai jos saisit mahdollisuuden kiivetä valtavan norsun selkään ja lähteä unohtumattomalle ratsastusretkelle?

Yhä useampi matkailija ymmärtää nykyisin jo kieltäytyä näistä nopeasti eteen tulevista tilanteista. Eläintä sylissä pitelevän paikallisen vakuutellessa suloisen eläimen nauttivan matkailijoilta saadusta huomiosta tilanteeseen on helppo lähteä mukaan, mutta siitä on myös helppo kieltäytyä. Täysin viattomalta vaikuttava hauska elämys on kuitenkin yleensä todellisuudessa julma ja kaltoin kohteleva kidutus, jonka kohteeksi eläin on joutunut.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tyypillisimpiä esimerkkejä ovatkin juuri elefanttiratsastukset ja muut norsuesitykset sekä yhteiskuvat tiikereiden ja erilaisten apinoiden kanssa.

Kuinka tunnistaa eläinten kaltoinkohtelu?

Vastuu jää usein matkailijan harteille, sillä paikalliset yrittäjät koettavat kaikin keinoin houkutella asiakkaita myös eläinten hyvinvoinnin kustannuksella. Edes viranomaiset eivät voi kitkeä toimintaa ilman matkailijoiden apua, sillä niin kauan kuin matkailijat tukevat tällaista toimintaa, löytyy yrittäjiä aina.

Kaltoinkohtelua ei kuitenkaan tapahdu matkailijoiden silmien edessä, mistä syystä sitä voi olla hankala tunnistaa. Lomailija saattaa miettiä tilanteeseen liittyvän eläimen kaltoinkohtelua, mutta ajatus on helppo unohtaa kateutta herättävää lomakuvaa napatessa.

ShutterstockEläinten kaltoinkohtelu
Gibbonit voivat parhaiten vapaudessa, kaukana suurkaupungin vilskeestä.

Usein matkailijoille myös vakuutellaan, että eläinten kanssa tehtävää työtä tukemalla ulkomaalaiset turistit edesauttavat eläinten, esimerkiksi norsujen tai tiikereiden suojelutyötä. Todellisuus on kuitenkin hyvin toisenlainen, sillä antamalla rahaa tämänkaltaiseen eläinturismiin matkailija tukee kyseenalaista ja eläimiä alistavaa toimintaa, minkä lisäksi mahdollistaa sen jatkuvan matkakohteessa myös tulevaisuudessa.

Kyseessä ei ole mikään pienimuotoinen, vain muutamia eläimiä koskeva asia: Oxfordin yliopistossa julkaistun tutkimuksen mukaan matkailijat rahoittavat noin puolen miljoonan eläimen kaltoinkohtelua eri turistikohteissa ympäri maailmaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Jos epäilet matkallasi eläinten hyväksikäyttöä, kidutusta tai muunlaista kaltoinkohtelua matkailijoilta saatavien palkkioiden vuoksi, uskalla olla kriittinen. Hyvä nyrkkisääntö on muistaa, että jos villieläintä voi halata, sen kanssa on mahdollista ottaa yhteiskuva tai jos sillä pääsee ratsastamaan, liittyy toimintaan usein kidutusta, väkivaltaa tai muunlaista eläimeen kohdistuvaa huonoa kohtelua.

>> Lue myös: Eläimet matkailussa – näin tuet vastuullista toimintaa

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Istokcphoto ja Shutterstock

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Thaimaan Songkran

Varo näitä asioita, jos matkustat Thaimaahan huhtikuussa – 10 faktaa Songkranista

Thaimaan kalenteri

Miksi Thaimaassa eletään aivan eri vuotta kuin Suomessa? Vilkaisu kalenteriin lyö ällikällä

Thaimaa

Seitsemän asiaa, jotka yllättävät ensikertalaisen Thaimaan Phuketissa

Thaimaan sääilmiöt

Thaimaan sääilmiöt selitettyinä – nämä voivat osua lomallesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja