Hyppää sisältöön

Haluatko ymmärtää aitoa Vietnamia? Tässä kolme must-kohdetta

Krista Ahonen
Krista Ahonen Päivitetty: 10.10.2017
Vietnam on värien, tuoksujen ja huikean historian täyttämä matkakohde, jossa vieraillessa kannattaa tutustua muuhunkin kuin hotellin allasalueeseen. Tässä kolme upeaa Unescon maailmanperintölistalle kuuluvaa kohdetta, joita ei kannata jättää väliin!

1. Hoi An – kurkistus entisajan Vietnamiin

Hoi Anin värit ja vehreys täyttävät kaikki aistit. Tämä pikkukaupunki liitettiin Unescon maailmanperintölistalle vuonna 1999. Hoi An on ollut sijaintinsa ansiosta tärkeä satamakaupunki kautta historiansa. Nykyisin se kuuluu Vietnamin vauraimpiin alueisiin.

Matkailu on noussut merkittäväksi tulonlähteeksi ja Unesco-status vain lisää kävijöiden kiinnostusta. Matkailijamäärään nähden Hoi An on onnistunut säilyttämään entisajan henkensä yllättävän hyvin. Vaikka kävijöitä on paljon, katukuvaa leimaa edelleen ensisijaisesti paikallinen elämäntyyli makuineen, väreineen ja tuoksuineen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Riikka KrennHoi An, Vietnam
Keltainen, punainen ja vihreä ovat Hoi Anin kaupunkimaisemaa leimaavat värit.

Hoi Anin vanhankaupungin suojeltuun alueeseen kuuluu kaikkiaan yli 800 rakennusta, joista vanhimmat ovat peräisin 1400-luvulta. Vanhassakaupungissa on katuruokakojuja, putiikkeja, museoita ja gallerioita vieri vieressä.

Hoi An on hyvä ostoskohde, josta voi löytää esimerkiksi edullisia vaatteita, käsitöitä ja astioita tuliaislaukkuun. Myös ravintolavalikoima on erinomainen, joten kulinaarimatkailijoille Hoi An tarjoaa mahdollisuuden tutustua vietnamilaiseen keittiöön parhaimmillaan.

>> Lue lisää Hoi Anista: Tämä on nähtävä omin silmin – katso kuvat Vietnamin idyllisimmästä kaupungista

2. My Son – pommien moukaroima temppelialue

My Sonin temppelialue kantaa sisällään paitsi muinaisen Champa-valtakunnan muistoja myös Vietnamin sodan pommien jälkiä.

My Son oli aikoinaan tärkeä uskonnollinen keskus, jonka koristeelliset temppelit kuitenkin vaipuivat unholaan viidakon keskelle. Nykyisin alue on raunioina, ja alkuperäisistä 68 rakennuksesta nähtävillä on parisenkymmentä. Temppelit rakennettiin 300- ja 1200-lukujen välisten vuosisatojen aikana ja välillä ne jäivät vuosisadoiksi täysin unohduksiin. Restaurointityöt aloitettiin 1800-luvun lopulla tuolloisten ranskalaisten siirtomaaherrojen löydettyä rauniot. Paljon tätä myöhemmin, Vietnamin sodan aikana, suuri osa ranskalaisten työstä tuhoutui, sillä Vietkongin sissit pitivät temppelialuetta tukikohtanaan. Amerikkalaisten pommit moukaroivat My Sonin kuopille, joita ei tähän päivään saakka on päätetty jättää täyttämättä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Riikka KrennMy Son, Vietnam
My Sonin temppelialuetta on alettu restauroida uudelleen. Suuri osa rakennuksista on täysin raunioina, mutta osa palautuu vähitellen vanhaan loistoonsa.

My Sonia on joskus verrattu Kambodžan Angkor Watiin. Häivähdyt samankaltaisuutta paikoissa onkin, mutta My Son jää mittakaavassa selvästi pienemmäksi. Unesco-listauksensa se on kuitenkin ehdottomasti ansainnut ja My Son on must-kohde Vietnamin rannikon rantakaupungeissa, kuten Da Nangissa, lomaileville. Päivä My Sonissa tarjoaa vaihtelua rantaelämään ja hienon mahdollisuuden tutustua paikallishistoriaan pintaa syvemmältä.

>> Lue lisää My Sonista: Mystinen temppelialue täynnä Vietnamin sodan kuoppia – tältä näyttää My Son nykyisin

3. Halonginlahti – Vietnamin valokuvatuin maisema?

Halonginlahden saarimaisema on varmasti monelle tuttu mainoskuvista, Instagramista tai matkaesitteistä. Paikka on kuitenkin muutakin kuin turistien täyttämä massakohde. Halonginlahti on ainutlaatuinen luonnonympäristö, jossa elää noin kuusikymmentä kotoperäistä eläinlajia ja ainakin 14 kotoperäistä kasvilajia. Alueella on kaikkiaan yli tuhat merestä kohoavaa kivistä saarta, jotka ovat saaneet erikoisen muotonsa eroosion seurauksena.

Flickr / Boris GHalonginlahti
Halonginlahden maisemasta pääsee harvoin nauttimaan näin tyhjänä muista matkailijoista.

Halonginlahti sijaitsee noin 150 kilometrin päässä Vietnamin pääkaupungista Hanoista. Paikka lisättiin Unescon maailmanperintökohteisiin jo vuonna 1994. Nykyisin Halonginlahdesta on kasvanut hyvin suosittu turistikohde, ja täydellistä luonnonrauhaa täältä on enää vaikea löytää. Kaikesta huolimatta paikka on kokemisen arvoinen – voit myös vuokrata yksityisveneen jos et tahdo jakaa tätä elämystä turistiristeilyllä tuikituntemattomien kanssa.

>> Lue lisää Halonginlahdesta: Yli tuhat merestä nousevaa kivistä saarta – tämä kohde on nähtävä

Teksti: Riikka Krenn
Kuvat: Riikka Krenn ja Flickr/Boris G

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vältä mokat syömäpuikoilla – 10 virhettä, joihin on helppo sortua

Tee kotikeittiössä makumatka Vietnamiin – näin valmistat herkullisen pho-keiton

Nauti luksuksesta ilman valtavaa matkabudjettia – kolme ihanaa hotellivaihtoehtoa Vietnamissa

Kahdeksan hotellivaihtoehtoa Ho Chi Minh Cityyn – löydä sopiva majoitus matkabudjetillesi

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja