Hyppää sisältöön

Australian särmikkäin kaupunkiloma – viisi vinkkiä Melbourneen

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 23.03.2018
Australian Melbourne tarjoaa kaupunkilomailijalle unohtumattoman yhdistelmän kulttuuria, muotia ja kulinaristisia elämyksiä.

1. Raitiovaunulla tutkimusmatkalle

Australian kaakkoiskulmassa sijaitseva Melbourne on lähes neljän miljoonan asukkaan metropoli. Yarra-joen halkoma ja kahviloiden kansoittama kaupunki on värikäs kulttuurien sulatusuuni.

Melbournessa liikkuminen on tehty matkailijalle helpoksi. Keskustassa on vaivatonta liikkua joko jalan tai raitiovaunun avulla ja ruudukkomaisen asemakaavan ansiosta suunnistaminen paikasta toiseen sujuu mutkattomasti. Kaupunkikatselmuksen voi aloittaa esimerkiksi hyppäämällä ilmaisen City Circle -raitiovaunun kyytiin, jonka reitti kiertää Melbournen merkittävimpien nähtävyyksien kautta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Paras tapa tutustua kaupungin keskustaan on kuitenkin jalkaisin. Melbournen keskustan kapeat kadut ja kujat kutsuvat tutkimusmatkalle ja tarjoavat yllätyksiä jokaisen kulman takana – oli sitten kyseessä tunnelmallinen katukahvila, suklaapuoti tai vintageputiikki.

2. Hemmottelua herkkusuille

Vuosien saatossa Melbourneen virranneet siirtolaiset ovat jättänet lähtemättömän jäljen kaupungin ravintolakulttuuriin, joka tarjoaa makuelämyksiä maapallon jokaiselta kolkalta. Melbournessa kannattaa maistella myös paikallisia viinejä – kaupunkia ympäröivät viinialueet pitävät huolen siitä, että ravintoloiden viinilistojen valikoima pysyy monipuolisena ja laadukkaana.

Kulinaristin kannattaa ajoittaa reissunsa helmi–maaliskuulle, jolloin kaupungissa vietetään Melbourne Food & Wine Festival -tapahtumaa ruokamarkkinoineen, viinimaisteluineen ja kokkauskursseineen.

Viinin ja ruuan lisäksi melbournelaiset ovat erityisen ylpeitä kahvistaan ja parhaan kahvilan löytääkin usein seuraamalla aamuisin töihin matkaavia paikallisia – työpäivä alkaa usein katukahvilasta mukaan napatun cappucinon tai latten voimalla.

3. Korkeita korkoja ja ostoskatuja

Melbourne tarjoaa jotakin jokaisen shoppailijan makuun. Kaupungin keskustassa sijaitseva kapeiden kujien ja katujen verkosto kätkee sisuksiinsa niin paikallisten suunnittelijoiden luomuksia, kansainvälisiä brändejä kuin tyypillisiä matkamuistoliikkeitäkin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Erityisen näkyvän aseman ovat saaneet lukuisat kenkäliikkeet, eikä syyttä. Melbourne on kenkäfriikin paratiisi – tulvillaan huikeita korkoja, värejä ja muotoja.

ShutterstockMelbourne, Australia
Melbourne on vehreä kaupunki, missä riittää tekemistä.

Keskustan putiikeille vaihtoehdon tarjoavat lukuisat ostoskadut, joista tunnetuin lienee Chapel Street. Todellisia löytöjä etsivän kannattaa kuitenkin suunnistaa Richmondin asuinalueella sijaitsevalle Bridge Roadille, joka on Chapel Streetia boheemimpi ja myös edullisempi versio.

4. Puistoja ja rantoja suurkaupungissa

Lähes 480 hehtaaria kattava puistojen ja puutarhojen verkosto pehmentää pilvenpiirtäjien ja tiiviisti asutettujen alueiden ilmettä ja saa Melbournen tuntumaan paikoin jopa pikkukaupungilta.

Yksi tunnetuimmista puistoista on kasvitieteellinen puutarha Royal Botanic Gardens, jonka siimekseen on hyvä paeta keskipäivän kuumuutta. Samalla pääsee tutustumaan myös Australian moniin harvinaisiin ja valitettavasti uhanalaisiin kasvi- ja puulajikkeisiin.

Parlamenttitalon läheisyydessä taas sijaitsee historiallisesti merkittävä Fitzroy Gardens. Upea puisto kätkee sisuksiinsa muun muassa Kapteeni James Cookin mökin, joka siirrettiin Melbourneen vuonna 1934 tutkimusmatkailijan kotiseudulta Yorkshiresta.

Rantatunnelmaa löytyy vain noin puolen tunnin raitiovaunumatkan päästä Melbournen keskustasta. St. Kilda on viihtyisä rantakaupunginosa, jossa on paljon mielenkiintoisia ravintoloita, baareja ja putiikkeja. Alueen maamerkki on viehättävän vanhanaikainen huvipuisto Luna Park.

5. Hevosvoimista hevosurheiluun

Taiteen parissa viihtyville Melbourne on todellinen kultakaivos. Oli kyse sitten oopperasta, musikaaleista, teatterista tai konserteista, vuoden jokaiselle päivälle on tarjolla jotakin. LiveGuide-sivustolta löytyy ajantasaista tietoa siitä, mitä kaupungissa kulloinkin tapahtuu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kulttuurielämysten lisäksi Melbournessa riittää nähtävää myös urheilunnälkäisille. Suomalaisille tutuimpia tapahtumia ovat tammikuun loppupuolella järjestettävä Australian avoin tennisturnaus, sekä maaliskuun lopulla pidettävä F1:n Australian osakilpailu.

Tuttujen ja turvallisten lajien lisäksi Melbournessa voi päästä seuraamaan myös australialaista jalkapalloa, rugbya, krikettiä sekä marraskuulle sijoittuvaa Melbourne Cup -laukkakisaa, jossa hevosten lisäksi pääosaa näyttelee myös naisten muoti.

>> Lue lisää vinkkejä Melbourneen Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Johanna Nelson
Kuva: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Matkat Uuteen-Seelantiin Mainos

Haaveiletko Australiasta tai Uudesta-Seelannista? Suomalaiset asiantuntijat suunnittelevat unelmiesi matkan

Ensikertalaisen Australia

Ensikertalaisen Australia – 10 asiaa, jotka haluat tietää ennen ensimmäistä matkaa

Joulusaari

Joulusaarella on aina joulu – tunnetko jo tämän trooppisen kohteen?

Australian yllättävimmät asiat

Kymmenen asiaa, jotka saattavat yllättää ensikertalaisen Australiassa

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja