Hyppää sisältöön

Ota kaikki ilo irti ruotsinlaivasta – näin klassikkomatka sujuu mukavasti

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 20.05.2019
Tukholma on suomalaisille rakas risteilykohde ja varsinkin lyhyillä lomilla se sopii mainiosti niin lapsiperheille, pariskunnille kuin kaveriporukoillekin. Lue vinkit klassisista klassisimmalle Ruotsin risteilylle!

Matkusta Ruotsiin rennosti laivalla

Tukholman-risteily on matka, jonka useimmat suomalaiset ovat kokeneet vähintään kerran. Kun vapaata on pari–kolme päivää, sujuvat ne mukavasti risteilyllä. Itämeren tunnelmaan pääsee virittäytymään jo terminaalissa, ja kun laiva irtoaa satamasta, valtaa laivan ohjelma ja ilmapiiri stressaantuneimmankin mielen.

Ruotsinlaivat ovat nykyisin varsinaisia viihdekeskuksia, ja 90-luvun kokemuksiin perustuvat nuhjuiset mielikuvat on aika heittää romukoppaan. Laivat ovat nimittäin nykyisin pääosin tyylikkäitä ja avaria matkailualuksia, joissa riittää tekemistä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Inka KhanjiRisteily ruotsinlaivalla
Ruotsinlaivan palvelut kattavat nykyisin monipuolisen valikoiman tasokkaista baareista ja ravintoloista vaatekauppoihin ja kylpylään.

Laivoilla järjestetään esimerkiksi erilaisia teemaviikkoja, joiden aikana voi virittäytyä vaikkapa Italian tai Espanjan tunnelmiin musiikkiohjelmia ja ruokailuja myöten. Ohjelma vaihtelee laivayhtiöstä, aluksesta ja matkan ajankohdasta riippuen, joten tarkista risteilyn pääesiintyjät ennen matkan varaamista – pienellä päivämääräkikkailulla voit kokea itsellesi mieluisia elämyksiä.

Itämerellä risteilevät Silja Line ja Viking Line tarjoavat matkoja Tukholmaan Helsingistä ja Turusta. Risteilyt ovat edullinen tapa matkustaa, sillä tarjousmatkoja myydään häkellyttävän halvalla: risteilylle voi päästä jopa alle kymmenellä eurolla.

Monipuolinen hyttivalikoima

Luulitko, että ruotsinlaivalla on majoituttava ahtaassa hytissä ja nukuttava taitettavassa kerrossängyssä? Tämä mielikuva on auttamatta vanhentunut, sillä vaikka taitettavilla kerrossängyillä varusteltuja hyttejä laivoista toki löytyy edelleen, on valikoima mielikuvia huomattavasti monipuolisempi.

Inka KhanjiRisteily ruotsinlaivalla
Erilaiset hyttiluokat tuovat vaihtelua. Kuvassa Silja Serenaden deluxe-luokan hytti.

Laivojen hyttivalikoima riippuu tietysti laivasta, mutta kattaa kaiken kaikkieen lähes kymmenen vaihtoehtoa, joten budjettiin ja mieltymyksiin sopivan hyvin löytyminen ei jää valikoimasta kiinni.

Saatavilla on hyttejä aina 75 neliön luksussviiteistä 14 neliön deluxe-hytteihin sekä tunnelmallisiin perhehytteihin ja edullisiin ikkunattomiin neljän hengen hytteihin. Useimmissa laivoissa on myös allergiahyttejä sekä esteettömiä hyttejä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tasokkaat ravintolat

Useimmilla matkailijoilla tulee ruotsinlaivan ruokailuista mieleen ensimmäisenä buffet. Tämä klassikkovaihtoehto on toki edelleen tarjolla laivoilla, mutta ravintolavalikoima on monipuolistunut niin, että buffetin voi halutessaan jättää risteilyllä vaikka kokonaan välistä.

Inka KhanjiRisteily ruotsinlaivalla
Laivojen teemaviikot maistuvat erityisesti ravintoloissa.

Samalla myös buffetit ovat kokeneet muodonmuutoksen, ja vaikka tiskit notkuvatkin valikoimaa, on ruoan laatu noussut paitsi à la carte -ravintoloissa myös buffeteissa kohisten. Buffetien klassikkoruoat kuten katkaravut, graavikala, mädit ja savulohi ovat kestosuosikkeja, joista ei ruotsinlaivan buffetissa luovuta.

Ravintolavalikoima riippuu laivasta, mutta kattaa tavallisesti useita erikoisravintoloita esimerkiksi mereneläviin tai pihveihin erikoistuneista ravintoloista hyvin tasokkaisiin fine dining -ravintoloihin. Laivoilla voi olla myös erikoismenuja, jotka ovat esimerkiksi nimekkäiden huippukokkien suunnittelemia.

Inka KhanjiRisteily ruotsinlaivalla
Buffetin kohokohta on edelleen jälkiruoka, joka tarkoittaa nykyisin paljon muutakin kuin muutaman maun jäätelövalikoimaa.

Perinteisen buffet-aamiaisen lisäksi laivoilla on tarjolla myös erikoisaamiaista. Tavalliseen buffetiin verrattuna erikoisaamiaisen valikoima on pienempi mutta laadukkaampi, tila rauhallinen ja aamiaisen hintaan sisältyy myös kuohuviini.

Rentoudu ja nauti palveluista

Laivamatka sujuu nopeasti ottamalla kaikki irti laivan monipuolisesta palveluvalikoimasta: shoppaile, rentoudu ja nauti viihdetarjonnasta.

Alusten shoppailuvalikoima paranee jatkuvasti, joten kauppojen tarjonta kannattaa katsastaa läpi laivamatkan aikana. Suuret tax free -myymälät tarjoavat verrattoman valikoiman alkoholia, makeisia ja kosmetiikkaa, joten useimmat matkustajat täydentävät varastojaan risteilyllä. Nuuskaa myydään ruotsinlaivalla silloin, kun alus on Ruotsin aluevesillä, mutta tax free -myymälöiden aukioloaikojen puitteissa.

Inka KhanjiRisteily ruotsinlaivalla
Hyttiaulat ovat valoisia ja tunnelmallisia, minkä lisäksi niistä löytyy myös suosittuja sohvia, joista käsin on helppo nauttia merimaisemasta.

Shoppailun jälkeen paras paikka rentoutua on aluksen kylpyläosasto. Poreammeista ja saunoista koostuva alue on rauhallisimmillaan keskellä viikkoa, mutta lämpimissä altaissa viihtyy myös kiireisimpien tuntien aikana. Lapsille on usein tarjolla lastenallas. Jos haluat taata hyvät yöunet merellä, on rentouttava sauna pienen lisämaksun arvoinen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Laivat ovat tunnettuja kattavasta viihdetarjonnasta, ja osui risteily mille ajankohdalle tahansa, pääsee laivalla takuuvarmasti nauttimaan elävästä musiikista. Kausittain vaihtuvat vauhdikkaat tanssiesitykset saavat jalan vipattamaan itse kullakin, minkä lisäksi laivoilla pääsee näkemään myös kotimaisia tähtiartisteja. Keikkojen jälkeen tunnelma jatkuu yökerhoissa aamun pikkutunneille asti, päivästä riippumatta.

Päivä Tukholmassa on klassikko

Matkaan ruotsinlaivalla ei välttämättä sisälly pysähdystä maissa, ja ennen varauksen tekemistä kannattaakin miettiä, haluatko vierailla Tukholmassa matkan aikana, vai onko pelkkä laivakokemus riittävä. Päivä Tukholmassa -risteilyillä aikaa Tukholmaan jää tavallisesti kuudesta seitsemään tuntia.

Sekä Silja Linen että Viking Linen käyttämistä satamista on lyhyt matka Tukholman keskeisimpiin kohteisiin. Silja Line saapuu Tukholmassa Värtahamnen-satamaan, josta on noin puolen tunnin bussimatka Tukholman keskustaan. Viking Line taas liikennöi Stadsgårdenin satamasta, mistä kävelee vanhaankaupunkiin noin 20 minuutissa.

Inka KhanjiRisteily ruotsinlaivalla
Ruotsissa jaksaa, kun takana on monipuolinen aamiainen. Laivojen erikoisaamiainen sopii sinulle, jos arvostat tarkkaan valittua valikoimaa ja rauhallista tunnelmaa.

Päivän aikana ehtii monenlaista, sillä Tukholman hyvä julkisen liikenteen verkosto ja monipuoliset nähtävyydet takaavat tekemistä moneen makuun. Shoppailija viihtyy kaupungin keskeisimmillä alueilla Norrmalmilla ja Södermalmilla, Djurgårdenin monipuoliset palvelut houkuttavat lapsiperheitä ja vanhankaupungin ihanat kahvilat sekä ravintolat taas sopivat nautiskelijoille.

Koska risteilyn tarjoama vierailuaika Tukholmassa on rajattu, kannattaa päivää varten poimia muutamat yksittäinen vierailukohde ja jättää aikaa myös kaupungin rentoon tunnelmointiin.

>> Löydä halpa risteily Ruotsiin Rantapallon risteilyhaun avulla!

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Teksti: Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock ja Inka Khanji

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Viking Cinderella

Viking Cinderella alkaa risteillä Helsingin ja Tukholman välillä – reitille neljä uutta ravintolaa ja kaksi uutta baaria

Tukholman ravintolat

Löydä Tukholman herkullisimmat ravintolat – 25 paikkaa, joita ei kannata jättää väliin

Japanilainen kylpylä Tukholmassa

Oletko kuullut Tukholman epätodellisesta K-16-kylpylästä? Aivan kuin olisit Japanissa – uimapuvun voit jättää kotiin

Arlandan lentokentältä Tukholman keskustaan

Helppo säästövinkki Tukholmaan – näin vältät lentokentän rahareiän ja siirryt keskustaan pikkurahalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja