Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Näin onnistuu autoloma Australiassa – helpoin tapa kokea maan upeimmat maisemat

Shutterstock artikkelin kuva
Automatkailu
Vaikka vasemmanpuoleiseen liikenteeseen tottuminen saattaa aluksi tuntua hankalalta, automatkailua Australiassa kannattaa ehdottomasti harkita. Etäisyydet ovat pitkiä ja koska julkisen liikenteen verkosto on paikoin vajavainen, auto on joskus ainoa keino päästä haluttuun määränpäähän perille.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 06.08.2018
facebook   whatsapp

Automaattivaihteilla stressitöntä ajamista

Australian vasemmanpuoleisessa liikenteessä ajaminen vaatii ensikertalaiselta hieman totuttelua, mutta mahdoton tehtävä se ei kuitenkaan ole ja siihen myös tottuu yllättävän nopeasti.

Eniten ihmetystä aiheuttaa varmasti ensin ajopuoli, autossa kaikki tuntuu olevan jotenkin väärinpäin, myös vilkku ja tuulilasinpyyhkimet. Muutaman kerran liikenneympyrässä ikkunoita pyyhkinyt tosin oppii tämänkin nopeasti.

Automaattivaihteinen auto saattaa olla joillekin kuskeille helpompi tapa päästä autoilusta jyvälle, sillä tällöin ei tarvitse keskittyä vaihteiden vaihtamiseen vasemmalla kädellä.

ShutterstockAutoloma Australiassa
Australiassa on vasemmanpuoleinen liikenne.

Jos vasemmanpuoleinen liikenne ei ole ennestään tuttu, on ennen matkaa myös hyvä tarkistaa väistämissäännöt. Esimerkiksi Melbournen keskustassa ajava joutuu ennen pitkää myös vastatusten niin sanotun koukkukäännökseen kanssa. Sen oppimiseen kannattaa kysyä vinkkiä autoa vuokratessa.

Suurimmilla moottoriteillä saattaa liittymien yhteydessä myös joskus nähdä kyltin ”Wrong Way, Go Back”. Australialaiset ovat siis hyvin perillä siitä, että heidän oikeaksi kokemansa ajotapa saattaa hämmentää ulkomaalaisia.

Vakuutukset kuntoon

Autovakuutusten tärkeyttä ei voi koskaan liiaksi korostaa, mutta Australiassa pitkät ajomatkat, maaseutujen harva asutus ja iltaisin teiden lähistöllä liikkuvat kengurut, vompatit ja muut pienemmät pussieläimet lisäävät ajamisen riskejä entisestään.

Kesäkuukausina lämpötila saattaa paikoin kohota 40 asteen yläpuolelle, joten ilmastoinnin toimivuus kannattaa tarkistaa ensimmäisenä autoa vuokratessa.

Varsinkin Keski-Australiassa ajaessa on hyvä varmistaa, että ajoreitti kulkee matkapuhelinverkon kuuluvuusalueella. Syrjäisillä reiteillä saattaa hätätilanteessa joutua turvautumaan radioliikenteeseen. Autoon kannattaa aina varata reilusti juomavettä siltä varalta, että avun tuloa joutuu odottamaan paahtavassa helteessä pidempään. Ajoreittejä suunnitellessa kannattaa myös pistää merkille huoltoasemien sijainti, sillä niitä on ripoteltu syrjäseuduille harvakseltaan.

ShutterstockAutoloma Australiassa
Teiden kunto vaihtelee kohteesta riippuen, mutta valtaväylät ovat päällystettyjä ja mainiossa kunnossa.

Pitkillä matkoilla kannattaa myös muistaa pitää riittävästi taukoja ja ajoreitit kannattaa suunnitella siten, ettei yhden päivän ajomatkasta muodostu kohtuuttoman pitkää. Rattiin nukahtaminen on yksitoikkoisilla erämaateillä valitettavan yleistä.

Myös hämärässä ajamista kannattaa välttää, sillä se on otollisinta liikkeelläoloaikaa muun muassa kenguruille. Ne aiheuttavat auton kanssa törmätessään samanlaista vahinkoa kuin hirvet kotimaisilla teillä.

Kauniissa maassa on runsaasti reittivaihtoehtoja

Yksi Australian tunnetuimmista ajoreiteistä on Victorian osavaltiossa sijaitseva Great Ocean Road, joka nimensäkin mukaisesti on pitkä merenrantaa myötäilevä ajoreitti. Great Ocean Roadin nähtävyyksistä tunnetuin lienee kahdentoista merestä kohoavan kivipatsaan ryhmittymä Kaksitoista apostolia.

Reitin virallinen aloituspiste on Torquay ja päätöspiste Warrnambool, mutta nähtävää riittää myös reitin molemmin puolin. Kartalla reitille kertyy mittaa vajaa 280 kilometriä, mutta mutkaisella rantatiellä nopeusrajoitukset ovat hillittyjä ja ajaminen vaatii keskittymistä, joten aikaa kannattaa varata muutama päivä.

ShutterstockAutoloma Australiassa
Great Ocean Road on Australian kuuluisimpia ajoreittejä, ja sen varrella sijaitsee muun muassa tunnettu Kaksitoista apostolia.

Uluru-Kata Tjutan kansallispuisto on monella Australiassa matkaavalle se ehdoton kohde, jota ei voi jättää näkemättä. Alice Springsista kertyy Uluruun matkaa noin 440 kilometriä ja vaikka reitti kulkeekin täydellisen erämaan halki, perillä odottaa elämys joka ei kovin nopeasti unohdu.

Toinen mielenkiintoinen rannikkoreitti löytyy väliltä Sydney–Brisbane. Reitin varrella on niin idyllisiä pikkukaupunkeja, hiekkarantoja kuin viinitilojakin. Ja mitä pohjoisemmas matka etenee, sitä trooppisemmaksi ilmasto muuttuu. Kilometrejä kaupunkien välillä on noin 930, joten aikaa reissulle kannattaa varata viikon verran.

Vertaile hintoja

Auton vuokraaminen onnistuu Australiassa suomalaisella ajokortilla ja mukana kannattaa kuljettaa varalta myös passia henkilöllisyyden todistamiseksi.

Australialaisia autovuokraamoja on vaikea laittaa paremmuusjärjestykseen. Hinnat riippuvat hyvin paljolti siitä missä ajat ja kuinka pitkään halua autoa pitää. Vertailu kannattaa aloittaa siinä vaiheessa, kun matkasuunnitelma on jo hieman hahmottunut.

>> Lue lisää vinkkejä Australiaan Rantapallon kohdeoppaasta!

Teksti: Johanna Nelson
Kuvat: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.