Näin valitset sopivan matkanjärjestäjän – seitsemän vinkkiä ensikertalaiselle
1. Suuri vai pieni yhtiö?
Matkan sujuvuuden kannalta yrityksen koolla ei ole suurta merkitystä, mutta valikoimaa on enemmän, jos kyseessä on suosittu matkanjärjestäjä. Tällöin matkatoimistolla on mahdollisuuksia tarjota erilaisia kohteita ja hotelleja.
Suurimmat Suomessa toimivat matkatoimistot ovat Finnairille kuuluva Aurinkomatkat ja maailman suurimpiin matkanjärjestäjiin kuuluva saksalainen Tui.
Matkailijamääriltään suurimpiin matkanjärjestäjiin kuuluu myös pohjoismainen Tjäreborg. Aiemmin Tjäreborg kuului osaksi Thomas Cook -konsernia, joka ajettiin konkurssiin vuonna 2019.
Thomas Cook kuului maailman suurimpiin pakettimatkojen tarjoajiin, mikä osoittaa sen, ettei yhtiön suuri koko aina tarkoita varmempaa matkustamista.
2. Muista maakuntien tarjonta
Useimmat pakettimatkat lähtevät Helsingistä, mutta myös maakuntakentältä voi löytää halvan äkkilähdön. Jos haluat helpottaa lomaa, etsi matkanjärjestäjä, joka tarjoaa matkan kotikentältäsi.
Eniten äkkilähtötarjontaa suosittuihin rantalomakohteisiin on suurilla matkatoimistoilla Aurinkomatkoilla, Tuilla ja Tjäreborgilla, jotka toimivat ensisijaisesti Helsingissä. Niillä on kuitenkin tarjontaa myös maakunnista.
Jos etsit halpaa matkaa maakunnista, tarkista suurten tekijöiden lisäksi myös Apollomatkojen, Nazarin, Deturin ja Top 10 Matkatarjousten tarjonta. Oulusta halpoja pakettimatkoja järjestää myös Easyloma.
3. Onko kotimaisuudella väliä?
Monille matkailijoille on tärkeää se, että matkanjärjestäjä on kotimainen. Matkaa varatessa kannattaa muistaa, että suomenkielistä palvelua saa myös monista kansainvälisistä matkatoimistoista, sillä niillä on useimmiten toimipiste Suomessa ja suomalaisia asiakaspalvelijoita.
Jos tärkeää on se, että matkayhtiö maksaa veronsa Suomeen, kannattaa matkatoimiston omistuspohja selvittää etukäteen. Monilla Suomessakin toimivilla matkatoimistoilla on kansainvälinen omistus.
Sataprosenttisesti suomalaisia matkanjärjestäjiä ovat Finnairin omistamat Aurinkomatkat ja Finnair Holidays. Myös jotkin pienemmät matkatoimistot kuten Easyloma ovat suomalaisessa omistuksessa.
4. Helpota all inclusiven etsimistä
Jos etsit all inclusive -lomaa, haluat luultavasti löytää matkanjärjestäjän, jolla on valikoimissaan all inclusive -hotelleja. Suurin osa rantalomia tarjoavista matkatoimistoista tarjoaa hotellivalikoimassaan all inclusive -hotelleja.
Jos etsit pelkästään all inclusivea, lisää suurten matkanjärjestäjien lisäksi hakuun myös pienempiä matkatoimistoja: esimerkiksi Nazar erikoistuu all inclusiveen.
>> Lue myös: All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?
5. Mitä yhtiön vastuullisuuteen kuuluu?
Matkanjärjestäjien lupaukset vastuullisuudesta ovat helppo takuu siitä, että joku on jo ajatellut vastuullisuutta puolestasi – mutta haluatko silti tietää, mitä vastuullisuuspuhe tarkoittaa käytännössä?
Vastuullisuus voi tarkoittaa sitä, että yhtiöt hyödyntävät paikallisia palveluita ja palkkaavat paikallista työvoimaa. Se voi myös tarkoittaa vastuuta ympäristöstä, jolloin matkanjärjestäjä pyrkii pääsemään eroon muovin käytöstä hotelleissa ja kierrättämään roskansa.
Vastuullinen matkailu voi tarkoittaa myös suoria lentoja kotimaisella yhtiöllä, hyväntekeväisyyttä ympäristöjärjestöille, tutustumisretkiä eläinten suojelualueille tai päästökompensointia, jonka Tui ja Tjäreborg aloittivat vuonna 2019.
Vastuullista matkailua voidaan nykyään mitata ja valvoa sertifikaatein. Pohjoismaissa vastuullisuutta mittaa muun muassa Sustainable Brand Index -tutkimus, jossa Aurinkomatkat on valittu vuoden 2019 vastuullisimmaksi.
6. Miten pääsee yksin pakettilomalle?
Jos etsit pakettilomaa yksin, tarkista, että matkanjärjestäjällä on vaihtoehtoja myös yksin matkustavalle. Yksin matkustavan kannattaa huonetyyppien lisäksi katsoa myös tarjolla olevat aktiviteetit: vaikka yksin olisi mahdollista varata matka, kaikki hotellit eivät välttämättä tarjoa paljonkaan tekemistä soolomatkailijalle.
Jos pääset matkanjärjestäjän sovelluksella katsomaan hotellin aktiviteetteja etukäteen, voit katsoa sieltä, kuinka hyvin hotellin ohjelma mahdollistaa muihin yksin matkaileviin tutustumisen. Tällaisiin aktiviteetteihin kuuluvat esimerkiksi avoimet rantalentopalloturnaukset.
Osassa sovelluksista voi myös jutella muiden sovellusta käyttävien matkailijoiden kanssa.
7. Vaihtoehtona pakettiloma kaupunkiin
Mielikuva pakettimatkailusta yhdistyy monilla suosittuihin rantalomakohteisiin kuten Espanjaan, Turkkiin ja Thaimaahan, mutta todellisuudessa monet perinteisistä pakettimatkojen järjestäjistä ovat alkaneet järjestää myös kaupunkilomia. Matkatoimistojen kaupunkilomilla korostuu helppous: kun lennon ja hotellin ostaa samasta paikasta, suunnittelussa säästyy aikaa ja vaivaa.
Jos matkan aikana tulee ongelmia lentojen tai hotellin kanssa, matkanjärjestäjän matkoilla voi tarvittaessa soittaa suomenkieliseen neuvontapuhelimeen, joka auttaa ongelmissa.
Suomessa toimivista matkanjärjestäjistä laajin kaupunkilomien valikoima on Finnair Holidaysilla, joka on vuonna 2017 perustettu Aurinkomatkojen aputoiminimi. Yhtiö tarjoaa kaupunkilomia suurimpaan osaan Finnairin lentokohteista, ja matkapaketin voi halutessaan räätälöidä hyvin vähän pakettimatkaa muistuttavaksi – pelkistetyimmin se voi olla pelkät lennot ja hotelli.
>> Joko tiedät, millaista lomaa etsit? Löydä matka äkkilähtöhausta!
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää