Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Shutterstock artikkelin kuva
Matkavinkit
Aamiaistarjoilu, puolihoito vai all inclusive? Päätös majoituspaketista kannattaa tehdä omien matkasuunnitelmien mukaisesti.
Teksti: Rantapallo
Päivitetty: 20.07.2022
facebook   whatsapp

Millaiset palvelut sopivat pakettimatkaasi?

Kuulostaako tutulta? Lomien ajankohdat on saatu matkaseurueen kesken sovittua ja jopa lomakohdekin on valittu. Matkaa varatessa tulee kuitenkin eteen vielä yksi olennaisesti lomaan vaikuttava seikka, joka pitäisi päättää – nimittäin valitako hotelli, jossa on saatavilla puoli- tai täysihoito vai tyytyäkö pelkkään aamiaiseen? Vai pitäisikö panostaa kaiken kattavaan all inclusive -hotelliin?

Kaikissa pakettivaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa, joten päätös kannattaa tehdä omien matkasuunnitelmien mukaisesti.

Puolihoito, täysihoito vai all inclusive?

Puolihoito sisältää aamiaisen ja lounaan tai päivällisen, mutta ei ruokajuomia. Täysihoitoon puolestaan sisältyvät aamiainen, lounas ja päivällinen, mutta ruokajuomista maksetaan jälleen erikseen.

All inclusiveen kuuluvat kaikki edellä mainitut ruokailut. Lisäksi tarjolla on ruokajuomia, virvoitusjuomia ja drinkkejä, joita voi nauttia myös aterioiden välillä. Hotellikohtaisesti tarjolla voi olla myös erilaisia välipaloja sekä viihdeohjelmaa ja aktiviteetteja. Kaikista palveluista maksetaan ennen lomaa kotimaassa ja ne ovat vapaasti käytettävissä koko loman ajan, yleensä ranneketta näyttämällä.

ShutterstockAll inclusive
Sama matkapaketti ei ole välttämättä paras vaihtoehto kaikille matkoille: esimerkiksi pienten lasten kanssa matkaillessa useimmat pitävät all inclusiven helppoutta parhaana vaihtoehtona.

Pelkän aamiaisen varannutta matkailijaa voi odottaa kohteesta ja hotellista riippuen joko kahvit ja teet yksinkertaisella mannermaisella aamiaisella tai hulppea buffet-pöytä lämpimine ruokineen.

Tarkasta all inclusiven rajoitukset

All inclusiven ja täysihoidon hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti lomailun helppous ja huolettomuus – lompakon voi unohtaa huoneeseen, kun kaikki on saatavilla hotellissa. Illallisbudjettia ja ruokalistan hintoja ei tarvitse enää lomalla miettiä.

All inclusiven valinnut matkailija voi kävellä nauttimaan juomia tai pientä välipalaa melkeinpä milloin tahansa. Pääateriat tarjoillaan kuitenkin molemmissa palveluissa vain tiettyyn aikaan, ne eivät siis ole koko vuorokautta pöydässä.

All inclusiveen ilman erillistä lisämaksua kuuluvien alkoholijuomien suhteen voi kuitenkin olla myös aikarajoituksia, jotka kannattaa selvittää etukäteen. Juomia saatetaan tarjoilla vapaasti esimerkiksi puoleenyöhön saakka.

ShutterstockAll inclusive
Monille matkailijoille all inclusive tarkoittaa täydellistä irtiottoa arjesta.

Ateriat puolestaan ovat all inclusive -hotelleissa yleensä buffet-tyylisiä ratkaisuja, joissa vieras saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Erityisesti isoissa lomakeskuksissa vaihtoehtojen joukkoon kuuluu usein myös erilaisia a la carte -ravintoloita, joihin tehdään pöytävaraus etukäteen.

All inclusive -loman varannutta reissaajaa saattaa kaivertaa huoli hotellin murkinoihin kyllästymisestä. Hotellien välillä on toki eroja, mutta erityisesti isoissa resorteissa tarjonta on niin laaja, että erilaisia herkkuja pääsee taatusti kokeilemaan päivittäin.

All inclusiven plussat ja miinukset

All inclusive tai täysihoito kannattaa valita loman ajaksi varsinkin silloin, kun maan hintataso on kallis ja ulkona syöminen verottaisi kukkaroa turhan paljon. Myös lapsiperheiden loma voi sujua kivuttomammin, kun välipaloja on aina saatavilla.

All inclusive jyrää niin ikään myös suurissa resorteissa, jotka sijaitsevat hieman eristyksissä, sekä Kuuban kaltaisissa lomakohteissa, jotka eivät ole tunnettuja ruokakulttuuristaan.

ShutterstockAll inclusive
All inclusive -hotelleissa ruokailu sisältyy hintaan, ja paikasta riippuen tarjolla voi olla hyvin laadukas à la carte -vaihtoehto.

Täysi palvelu on ehdoton valinta silloin, kun lomailu keskittyy lähinnä ajanviettoon hotellin lähiympäristössä. Myös all inclusiveen kuuluvat hotellikohtaiset ohjelmapalvelut voivat olla mukava lisä asumisen ajaksi – aikuisetkin saavat lomalla omaa rauhaa lasten viipottaessa leikkikavereiden kanssa ohjatuissa aktiviteeteissa.

Huonojakin puolia etukäteen maksetuista ruokailuista löytyy: jos nälkä yllättää hotellialueen ulkopuolella, on melkeinpä pakko raahautua hotellille syömään. Ulkopuolisessa ravintolassa ruokailu voi tuntua ikävältä, kun kaikesta on jo kertaalleen maksettu. Mikäli lomalla on tarkoitus olla aktiivisesti liikenteessä, ei ehkä kannata sitoa itseään ruokailemaan pelkästään hotellissa.

All inclusiven suosio kasvaa

All inclusive -matkojen suosio on selvässä kasvussa. Tämä valmismatkojen trendi näkyy myös matkanjärjestäjien valikoimissa: kaikki Suomen suurimmat matkatoimistot tarjoavat all inclusive -lomia, joiden hintahaitari sopii kaikenlaisiin matkabudjetteihin.

Monesti kaukokohteiden lomakyliin yhdistetty all inclusive näkyy myös kesän suosikkikohteissa kuten Espanjassa, Turkissa ja Kreikassa.

ShutterstockAll inclusive
Kun löydät itselle ja omalle matkaseurueelle parhaiten sopivan matkapaketin, on rentoutuminen taattu.

Helppoa lomaa hakevien lapsiperheiden lisäksi myös hääparit valitsevat entistä useammin all inclusive -matkan. Kohteessa lempiväiset voivat rauhassa keskittyä toisiinsa, kun kaikki muu on valmiina ja helposti saatavilla. All inclusive miellyttää myös pitkän työputken päättäneitä uraohjuksia, joille tärkeintä on rentoutuminen ja rauhoittuminen.

Tärkeä kriteeri monelle all inclusive -matkan valitsevalle lomailijalle on taloudellisuus. Kun ruokailut ja palvelut on kuitattu jo ennen reissua, ei matkabudjetin hupenemista tarvitse murehtia.

Itsellesi parhaiten sopivan all inclusive -loman löydät esimerkiksi Rantapallon lomahaun avulla.

Ravintolafriikille riittää aamiainen

Puolihoito on hyvä vaihtoehto silloin, kun tietää pärjäävänsä aamiaisella ja yhdellä pääaterialla hotellin puolesta. Näin rahaa ja ruokahalua säästyy myös muiden paikallisten ravintoloiden herkkujen maisteluun.

Joillekin puolihoitokin on jo liikaa: silloin kannattaa varata pelkän aamiaisen sisältävä majoituspaketti.

Monet matkailijat haluavat lomansa aikana kokeilla mahdollisimman monia eri ravintoloita, joita saatetaan bongailla verkosta jo ennen reissuun lähtöä. Erityisesti ruokakulttuuristaan tunnetuissa kohteissa paikallisiin ravintoloihin tutustuminen on hyvästä ruoasta nauttiville matkailijoille tärkeää.

Kannattaa myös huomioida, että mikäli puoli- tai täysihoidon ja all inclusiven erotus euroissa alkaa olla useita kymppejä päivässä per henkilö, on syytä laskea tulisiko muutenkaan syötyä tuolla rahamäärällä hotellin ulkopuolella. Jos vastaus on ei, on all inclusivea tai täysihoitoa ehkä turha varata.

Kuvat: iStockphoto, Tjäreborg, Teneriffan Matkailu

Lue kommentit (39) Jätä kommentti

 1. All Inclusive ruokataso laskee, juomat huonoja.
  Puolihoito vaihtoehto on ollut laadukkaampi.
  Eikä sido niin paljon.


 2. All Inclusive on ehdoton ratkaisu, varsinkin jos on lapsia mukana, ei tarvitse pitää rahoja mukana altaalla. Voihan sitä käydä muuallakin syömässä, jos siltä tuntuu. Itsekin käymme3-4 kertaa syömässä hotellin ulkopuolella viikon loman aikana.


 3. Artikkelista en löytänyt puoli- ja täysihoidon olennaista ominaisuutta: Mainittiin toki, että lounaalla ja päivällisellä juomat eivät kuulu hintaan. Olennaisempaa kuitenkin on, että puoli- tai täyshoitoa käyttävä ruokailija joutuu ostamaan juomat juuri ko. ravintolasta. Näiden juomien hinta saattaa olla todella iso, jopa kymmeniä euroja. Monesti käy niin, että pelkkien juomien hinnalla ostaisi sekä ruoat että juomat jostain muualta. Ts., kokenut matkailija tuskin ostaa matkaansa puoli- tai täyshoidolla, jos ravintolatarjontaa on kohtuullisen matkan päässä.


 4. Hyvä kokemus ja tullaan käyttämään jatkossakin . Saa syödä ja juoda mitä haluaa !


 5. Turkissa olin viime vuonna Oll inclusive hotellissa , oli mahtavaa- ruoka oli hyvää,2 viikon lopussa oli vähän kyllästyny saman tyyliseen ruokaan. Olisi ollu mukava saada kunnon sian kyljyken. Kahvi pullaa sai koska vain alkoholia kaikenaikaa. Huoneeseen ei saanu viedä ruokia. hansski


 6. Ja vatsataudin voi saada myös all inclusive hotellin ruokapöydästä ja vielä pahan sellaisen.
  Hotellin aamiainen riittää ja myös lasten kanssa on aina riittänyt.


 7. Minä joka lähden matkalle pelkästään seksin vuoksi otan aina sellaisen all inklusiven johon kuuluu myös pillu Näitä on ulkomaisista matkatoimistoista edullisesti saatavilla. Kahden viikon lomalla varvin keskihinnaksi tulee alle 5 euroa


 8. Bulgariassa törmänny tilanteeseen että huone toisesta kerroksesta ja all in clusive – molemmat maksettu… all inclusive ravintolat alkaa kerroksesta numero 3 ja jos sun huone ei oo siellä tai ylempänä nii sulla ei oo sinne mitää asiaa.. joten NEVER AGAIN all inclusive tai Bulgaria


  • Lisätään vielä että Kiinassa Sanghaissa vietin pari kk ja söin pelkästään katukeittiöissä, eikä maha ollu koskaan sekaisin. Ja oli halvempaa kuin ykskään all inclusive


 9. Intia, thaimaa, bali, malesia… Missään mulle tullu vatsavaivoja. Intiassa taisi olla niin että aamupaala ja illallinen hotellissa mutta päivällä lounas jossain muualla.


 10. Riippunee paikasta. Äkkilähtö ja todella loman tarpeessa, ajattelin että all inclusive olisi hyvä. Eka kertaa elämässä, ja ehkä vika. All inclusive oli nimittäin kuitenkin turha, koska lähellä on pilvin pimein kiinnostavia ravintoloita. Hotellin ruokatarjonta oli kyllä erinomainen. Lähinnä alkoi tympimään meluisa jättiravintola (ison hotellin miinuspuolia) . Minusta all inclusive ei lisännyt hintaa niin paljoa, etteikö raaskisi joskus muuallakin syödä. Yhtenäkään päivänä en muutenkaan jaksanut tai ehtinyt (aktiviteettien vuoksi) syömään lounasta.


 11. Tietysti all inclusive, jos rahaa on. Voihan sitä sitten käydä kerran paikallisella kebulla jossain lähiössä. Ainakaan turkissa ei ole mitään nähtävää, niin kannattaa ottaa viiden tähden hotelli ja AI. Se on loma vailla vertaa!

  Eri asia tietenkin jossain Pariisissa – ei siellä mitään AI kannata ottaa. Crepestä vaan kadun myyjältä naamariin ja sitten Eiffeliin. Illalla vähän puolikypsää pihviä ja punaviiniä raflasta. Sitten nukkumaan ja sama runtsa seuraavana päivänä. Tätä seitsemän päivää ja blue1:llä kotiin.


 12. Tällä hetkellä pelkkä aamupala on sopivampi, koska haluan liikkua vapaasti. Ehkä vähän vanhempana, jos ei jaksa lähteä etsimään ruokapaikkoja all incllusive on se parempi vaihtoehto


 13. lapsiperheille ehdottomasti all inclusive! on paljon stressitömämpää. yksin tai puolison kanssa matkustaessa pelkkä aamiainen riittää. silloin on mukava kokeilla ja ihmetellä!


 14. Kerran vasta All Incua kokeilleena olen sitä mieltä,
  että molempi parempi.
  Jos olet kipeä jo valmiiksi tai sinulla on pieniä lapsia,
  etkä pysty reissaamaan ympäriinsä niin on tosi
  helppoa ottaa AllInclusive. Tai jos maan hintataso on
  kova.
  Mutta jos ruoka on halpaa ja tykkäät nähdä maata
  laajemmin niin suosisin puolihoitoa ainakin jos hotelli on kaukana palveluista.
  jos taas tahdot kovasti vaihtelua ja seikkailua (ja olet nuori ja viriili ;-)) niin parasta on ottaa korkeintaan aamupala.
  Eli minusta on hienoa, että kaikkia ateriointitapoja olisi mahdollista varata. Tai
  jos kohde on selvästi bilettäjille (meluisa, runsas yöelämä) tai perhekohde tai vanhemmille suunnattu niin vaihtoehdot voisi räätälöidä edellisten ehdotusteni
  mukaisiksi.


 15. Aamiainen riittää sitten on “vapaa” tutustumaan maan tapoihin ja ruokakulttuuriin ilman että olisi sitoutumaan olemaan hotellilla tiettyihin kellon aikoihin syömässä!
  Vapaus tutustua maahan kunnolla ♡♡


 16. Buffet aamupala on riittävä, sit voi herkutella paikallisilla murkinoilla vähän sivummalla ja nauttia maan tapojen mukaan…


 17. Niin kauan kuin eläkeläinen pääsee liikkumaan omin avuin niin all inclusive ei tule kysymykseen. Hotellihan on vielä näin lähes seitsämänkymppiselle vain nukkumista varten. Päivät menee retkeillessä tai muuten vaan. Jos on aina jossain muualla niiin eihän sitä silloin voi syödä hotellissa..

  Mutta antaas olla kun mittariin tulee yhdeksänkymmentä, niin silloin all inclusive varmasti kelpaa.


 18. Minulle on tärkeää matkalla vetää allasalueella mahdollisimman paljon olutta ja drinksuja. Ei tarvitse yleensä kun alun toistakymmentä paukkua päivässä niin all inclusivella tulee jo selvää säästöä verrattuna siihen, että ne drinkit pitäisi ostaa erikseen. Ja mitä enemmän juot niin sitä enemmän säästät!


 19. En todellakaan halua olla hotellissa kiinni ruoka aikojen vuoksi, ainastaan aamiaispöytä pitää olla ja saan syödä missä milloinkin haluan..


 20. itsellämme osa maahan ja sen kulttuuriin on nimenomaan myös tutustuminen maan ruokaan,meille se on tärkeää. Jokainen onneksi voi valita mikä itselle parhaiten sopii. Olen matkustanut todella paljon vain kaikilla matkoillani vain kaksi kertaa olen ollut sairaana, joten älkää hyvät ihmiset jättäkö maan ruokiin tutustumatta vain pelon vuoksi. Thaimaassa ja muuallakin emme tosiaankaan ole syöneet missään hienoissa tai länsimaisille tarkoitetuissa ravintoloissa ja olen voinut aina hyvin, bulgarissa nimenomaan ns.hyvässä hotellin ravintolassa sain elämäni kamalimman ruokamyrkytyksen :) joten uskallusta vaan kehiin ja se mikä sopii yhdelle ei välttämättä sovi toiselle, mutta hyvää matkaa kaikille menette minne vain!


 21. Lasten kanssa matkustaessa ehdottomasti all inclusive. Jos aikuisten kesken oltaisiin reissussa, niin ehdottomasti kiinnostaisi kierrellä illalla ravintolaa etsimässä ja baareissa, mutta kun lapset määräävät tahdin hyvin pitkälle loman aikana, niin all inclusive helpottaa meitä vanhempia ja saadaan itsekkin lomasta enemmän irti.


 22. Kyllä ruokaa löytää ilman vatsavaivoja. Aamiainen on aina riittänyt minulle hotellin puolesta ja aina ei ole sitäkään ollut. Vatsavaivoilta olen säästynyt.
  Suurin huvi kohteessa on tutustua nähtävyyksiin, kulttuuriin, ihmisiin ja ruokaan.


 23. Ravintolan etsiminen illalla kaikessa rauhassa kävellen, välillä baariin poiketen, ihmisiä seuraten, on yksi tärkeimmistä lomahuveistani. Kerran olen ollut puolihoidolla reissussa ja se “ahisti oikeesti”, kun ilta oli hotellin puolesta valmiiksi suunniteltu. Toki viikon aikana piti kolme kertaa jättää uteliaisuuden vuoksi hotellin illallinen väliin. Ja se mahataudin saaminen “paikallisista likaisista ravintoloista” on mahdollista ihan sivistyksen keskelläkin, viime heinäkuu Monacossa sen todisti, vuorokausi meni kallista Novotellin vessanpönttöä halatessa… Tuurillaan menee mahataudin kanssa, nyt kotoperäistä salmonellaa potevana voin sen vakaasti todeta.


 24. All Inclusive, hyvä vaihtoehto, riippuen kohteesta. Itse olemme useinkin apartomentoksen kannalla, terveydellisistä syistä, mutta täytyy ottaa huomioon maa ja ylipäätään kohde, minne on menossa. Mainitsen nyt esimerkin tämän vuoden tammikuulta. Olimme Keniassa; Mombasan rannikolla, all inclusive hotellista varattuna ja selvisimme ilman vatsavaivoja matkastamme. Sen sijaan hotellissamme oli henkilöitä pelkällä buffetaamiaisella, jolloin kävivät syömässä lähistön ravintoloissa, saaden ripulin.
  Jos olet jo kotimaassa ostanut esimerkiksi kolmen päivän safarin ja aiot sinne päästä, paras valinta on all inclusive. Autoon et voi lähteä ripulissa, koska päivittäin ajetaan pitkiäkin matkoja eikä niitä pysähdyspaikkoja niin vain ole (ja missä voi toimittaa asiansa). Järki käteen milloin mikäkin valinta on se paras.


 25. Ei todellakaan “kaikki mulle heti, kun olen avuton muuten”. Miksi edes lähtee ikävään ulkomaahan, kun on pelkona saada ripuli? Selityksenä lienee, että saa kertoa kavereille, että; “tuli täs käytyä ulkomailla ja tutustuin maahan kunnolla ” (tod. ryssähotellia rikastutti), mutta lentokentällä on se kovaääninen “suurmatkailija” kaikenlaisista juuri häntä koskevista ongelmista kailottava itsekeskeinen 30-40 vuotias lapsi.


 26. Ihan ehdottomasti all inclusive. Jää 50% enemmän vapaa-aikaa, kun ei tarvitse etsiä uusia ruokapaikkoja joka päivä monta kertaa, tai ajoittaa syömisiä tulemisten ja menemisten mukaan.
  All inclusive matkoilla ei kertaakaan ole mennyt maha sekaisin, mutta näillä “tutustutaan kulttuuriin” matkoilla on koettu ripuli jos toinenkin.


 27. Ei todellakaan All Inclusivea meille. Eri ravintoloihin ja ruokiin tutustuminen on yksi tärkeimpiä asioita, joita itse haluan toisessa maassa tehdä. Hotelleissa on ruokia aina tuunattu vastaamaan turistien mediaanimakua.


  • Kyllä ! Joskus vain nauttii kuten esm kuubassa ohjelmaa joka ilta ,iso hotellialue ei minkään keskellä ,upeat illallispöydät ! Useimmiten kyllä syödään sielläsun täällä .Intiassa katukeitiöissä samon thaimaassa tai paikallisissa, meren rannalla kynttilän ja lyhdyn valossakin Kun muistaa käsidesi ja kuumennettu ruoka Tämä on lomaameille!!!


 28. Ei ainakaan all inclusive. Kyllä matkailijakin voi ottaa huomioon paikallisia yrittäjiä. Eikös matkan suola ole myös tutustua mitä eri ravintoloissa on tarjolla, eikä rikastuttaa venäläisten omistuksessa olevia ketjuhotelleja. Kahdessa viikossa kyllästyy samaan mättöön. Miten voi olla liian rasittavaa päättää minne mennä syömään..


 29. Ei kun pelkkä aamiainen! Päivän kohokohta on lähteä illalla suihkun ja parin kämpillä otetun drinksun jälkeen raitille katteleen kivaa ruokapaikkaa ja valita joka illalle eri! Ihanaa.


  • jut tämä on loman suola ehdottomasti illalla etsimään mukavaa ruokapaikkaa ja syömään paikallisisa herkkuja. en jaksasi vain hotellin altaalla pyöriä kahtaviikkoo.


   • Riippuu paikasta missä reissaa, Esim Mexico , ja brassi ja muutamat Euroopankin kohteet ehdottomasti all inclusive. Ennen olin sitä mieltä ette missään tapauksessa, mutta kerran kokeiltuani olen toista mieltä. Voi silti joku ilta mennä muuallekin syömään, eipä juuri hinnassa häviä ! Ja kiva altaalla ollessa hakea mitä haluaa ilman että pitää koko ajan kaivaa rahaa, eikä tarvitse raahata VETTÄ kaupasta !


    • Vietin pari viikkoa meksikossa, joista toisen all inclusive -hotellissa. Ikinä en enää mene. Kolmen päivän jälkeen oli pakko vuokrata auto ja alkaa ajella maata ympäri, kun hotelli alkoi ahdistamaan. All inclusive koostuikin sen jälkeen aamiaisesta ja parista oluesta illalla.

     Ensimmäinen viikko pelkällä aamiaisella oli loistava. Pitkiä kävelyitä kaupungilla, vaihtelevaa ruokaa (kadulta ja huippuravintoloista), keskusteluja paikallisten kanssa, jne.

     Ehkä sopii ihmisille, joiden idea lomasta on grillata itseään rannalla.


 30. All Inclusive,säästää rahaa ja ei tarvitse miettiä missä syö ja mitä syö


 31. All Inclusive
  Ei tarvitse tuskailla, mistä löytyisi edullista ruokaa tai löytyykö ollenkaan. Jää turha surffaminen pois.


 32. Jätä kommentti

  Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.