Hyppää sisältöön

All inclusive vai tavallinen pakettimatka – kumpi sopii sinulle?

Rantapallo Päivitetty: 04.12.2023
Aamiaistarjoilu, puolihoito vai all inclusive? Päätös majoituspaketista kannattaa tehdä omien matkasuunnitelmien mukaisesti.

Millaiset palvelut sopivat pakettimatkaasi?

Kuulostaako tutulta? Lomien ajankohdat on saatu matkaseurueen kesken sovittua ja jopa lomakohdekin on valittu. Matkaa varatessa tulee kuitenkin eteen vielä yksi olennaisesti lomaan vaikuttava seikka, joka pitäisi päättää – nimittäin valitako hotelli, jossa on saatavilla puoli- tai täysihoito vai tyytyäkö pelkkään aamiaiseen? Vai pitäisikö panostaa kaiken kattavaan all inclusive -hotelliin?

Kaikissa pakettivaihtoehdoissa on hyvät ja huonot puolensa, joten päätös kannattaa tehdä omien matkasuunnitelmien mukaisesti.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Puolihoito, täysihoito vai all inclusive?

Puolihoito sisältää aamiaisen ja lounaan tai päivällisen, mutta ei ruokajuomia. Täysihoitoon puolestaan sisältyvät aamiainen, lounas ja päivällinen, mutta ruokajuomista maksetaan jälleen erikseen.

All inclusiveen kuuluvat kaikki edellä mainitut ruokailut. Lisäksi tarjolla on ruokajuomia, virvoitusjuomia ja drinkkejä, joita voi nauttia myös aterioiden välillä. Hotellikohtaisesti tarjolla voi olla myös erilaisia välipaloja sekä viihdeohjelmaa ja aktiviteetteja.

Kaikista palveluista maksetaan ennen lomaa kotimaassa ja ne ovat vapaasti käytettävissä koko loman ajan, yleensä ranneketta näyttämällä.

ShutterstockAll inclusive
Esimerkiksi pienten lasten kanssa matkaillessa monet pitävät all inclusiven helppoutta hyvänä vaihtoehtona.

Pelkän aamiaisen varannutta matkailijaa voi odottaa kohteesta ja hotellista riippuen joko kahvit ja teet yksinkertaisella mannermaisella aamiaisella tai hulppea buffet-pöytä lämpimine ruokineen.

Tarkasta all inclusiven rajoitukset

All inclusiven ja täysihoidon hyviin puoliin kuuluu ehdottomasti lomailun helppous ja huolettomuus. Lompakon voi unohtaa huoneeseen, kun kaikki on saatavilla hotellissa. Illallisbudjettia ja ruokalistan hintoja ei tarvitse enää lomalla miettiä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

All inclusiven valinnut matkailija voi kävellä nauttimaan juomia tai pientä välipalaa melkeinpä milloin tahansa. Pääateriat tarjoillaan kuitenkin molemmissa palveluissa vain tiettyyn aikaan, ne eivät siis ole koko vuorokautta pöydässä.

All inclusiveen ilman erillistä lisämaksua kuuluvien alkoholijuomien suhteen voi kuitenkin olla myös aikarajoituksia, jotka kannattaa selvittää etukäteen. Juomia saatetaan tarjoilla vapaasti esimerkiksi puoleenyöhön saakka.

ShutterstockAll inclusive
Monille matkailijoille all inclusive tarkoittaa täydellistä irtiottoa arjesta.

Ateriat puolestaan ovat all inclusive -hotelleissa yleensä buffet-tyylisiä ratkaisuja, joissa vieras saa syödä niin paljon kuin jaksaa. Erityisesti isoissa lomakeskuksissa vaihtoehtojen joukkoon kuuluu usein myös erilaisia à la carte -ravintoloita, joihin tehdään pöytävaraus etukäteen.

All inclusive -loman varannutta reissaajaa saattaa kaivertaa huoli hotellin murkinoihin kyllästymisestä. Hotellien välillä on toki eroja, mutta erityisesti isoissa resorteissa tarjonta on niin laaja, että erilaisia herkkuja pääsee taatusti kokeilemaan päivittäin.

All inclusiven plussat ja miinukset

All inclusive tai täysihoito kannattaa valita loman ajaksi varsinkin silloin, kun maan hintataso on kallis ja ulkona syöminen verottaisi kukkaroa turhan paljon. Myös lapsiperheiden loma voi sujua kivuttomammin, kun välipaloja on aina saatavilla.

All inclusive jyrää niin ikään myös suurissa resorteissa, jotka sijaitsevat hieman eristyksissä, sekä Kuuban kaltaisissa lomakohteissa, jotka eivät ole tunnettuja ruokakulttuuristaan.

ShutterstockAll inclusive
All inclusive -hotelleissa ruokailu sisältyy hintaan, ja paikasta riippuen tarjolla voi olla hyvin laadukas à la carte -vaihtoehto.

Täysi palvelu on ehdoton valinta silloin, kun lomailu keskittyy lähinnä ajanviettoon hotellin lähiympäristössä. Myös all inclusiveen kuuluvat hotellikohtaiset ohjelmapalvelut voivat olla mukava lisä asumisen ajaksi – aikuisetkin saavat lomalla omaa rauhaa lasten viipottaessa leikkikavereiden kanssa ohjatuissa aktiviteeteissa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Huonojakin puolia etukäteen maksetuista ruokailuista löytyy: jos nälkä yllättää hotellialueen ulkopuolella, on melkeinpä pakko raahautua hotellille syömään. Ulkopuolisessa ravintolassa ruokailu voi tuntua ikävältä, kun kaikesta on jo kertaalleen maksettu. Mikäli lomalla on tarkoitus olla aktiivisesti liikenteessä, ei ehkä kannata sitoa itseään ruokailemaan pelkästään hotellissa.

All inclusive -konseptin vastuullisuus mietityttää monia. Voiko hotellin jättimäinen buffet selvitä ilman valtavaa ruokahävikkiä? Matkailijan mieltä saattaa painaa myös se, että matkailusta saadut tulot valuvat isot kansainvälisille ketjuille paikallisten yrittäjien sijaan.

All inclusiven suosio kasvaa

All inclusive -matkojen suosio on selvässä kasvussa. Tämä valmismatkojen trendi näkyy myös matkanjärjestäjien valikoimissa: kaikki Suomen suurimmat matkatoimistot tarjoavat all inclusive -lomia, joiden hintahaitari sopii kaikenlaisiin matkabudjetteihin.

Monesti kaukokohteiden lomakyliin yhdistetty all inclusive näkyy myös kesän suosikkikohteissa kuten Espanjassa, Turkissa ja Kreikassa.

ShutterstockAll inclusive
Kun löydät itselle ja omalle matkaseurueelle parhaiten sopivan matkapaketin, on rentoutuminen taattu.

Helppoa lomaa hakevien lapsiperheiden lisäksi myös hääparit valitsevat entistä useammin all inclusive -matkan. Kohteessa pariskunnat voivat rauhassa keskittyä toisiinsa, kun kaikki muu on valmiina ja helposti saatavilla.

All inclusive miellyttää myös pitkän työputken päättäneitä uraohjuksia, joille tärkeintä on rentoutuminen ja rauhoittuminen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Tärkeä kriteeri monelle all inclusive -matkan valitsevalle lomailijalle on taloudellisuus. Kun ruokailut ja palvelut on kuitattu jo ennen reissua, ei matkabudjetin hupenemista tarvitse murehtia.

Itsellesi parhaiten sopivan all inclusive -loman löydät esimerkiksi Rantapallon lomahaun avulla.

Ravintolafriikille riittää aamiainen

Puolihoito on hyvä vaihtoehto silloin, kun tietää pärjäävänsä aamiaisella ja yhdellä pääaterialla hotellin puolesta. Näin rahaa ja ruokahalua säästyy myös muiden paikallisten ravintoloiden herkkujen maisteluun.

Joillekin puolihoitokin on jo liikaa: silloin kannattaa varata pelkän aamiaisen sisältävä majoituspaketti.

Monet matkailijat haluavat lomansa aikana kokeilla mahdollisimman monia eri ravintoloita, joita saatetaan bongailla verkosta jo ennen reissuun lähtöä. Erityisesti ruokakulttuuristaan tunnetuissa kohteissa paikallisiin ravintoloihin tutustuminen on hyvästä ruoasta nauttiville matkailijoille tärkeää.

Kannattaa myös huomioida, että mikäli puoli- tai täysihoidon ja all inclusiven erotus euroissa alkaa olla useita kymppejä päivässä per henkilö, on syytä laskea tulisiko muutenkaan syötyä tuolla rahamäärällä hotellin ulkopuolella. Jos vastaus on ei, on all inclusivea tai täysihoitoa ehkä turha varata.

Lue myös: Tiesitkö, miten all inclusive -hotellit syntyivät? Alku oli jotain aivan muuta kuin nykyään

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Seychellien hotellit Mainos

Seychellien ihanat hotellit – 3 vinkkiä unelmien lomasaarille

Solo Sokos Hotel Pier 4

Sokos Hotels avaa uuden hotellin Helsinkiin – aamiaiselle luvataan “kaupungin kiinnostavin puurovalikoima”

Mitä tarkoittaa mannermainen aamiainen?

Selitys yleiselle hotellitermille: mitä mannermainen aamiainen tarkoittaa?

Hobo Hotel Helsinki

Tältä näyttää Helsingin uusin hotelli – Tukholmasta tuttu Hobo Hotel avautui ydinkeskustaan

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja