Hyppää sisältöön

Näin varaat edullisen äkkilähdön yhdelle – soolomatkailijan tietopaketti

Elina Venttola Päivitetty: 07.03.2024
Tiesitkö, että äkkilähdön voi saada halvalla myös yksin? Lue vinkit yksin matkustavalle.

Yksin lomalle?

Etkö onnistunut ajoittamaan lomiasi samaan aikaan ystäviesi tai puolisosi kanssa? Tai eikö lähipiiristä löydy ketään, joka olisi kiinnostunut matkailusta?

Jos mieli tekee silti lomamatkalle, edullisia lomia voi löytää myös yhdelle hengelle. Yksin matkustaminen on kasvava trendi: moni vannoo helpon soolomatkailun nimeen, ja perheellinenkin saattaa haluta lähteä lataamaan akkuja omassa rauhassa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Sopivan loman etsiminen yhdelle matkailijalle vaatii kärsivällisyyttä, sillä tyypillisesti halvimmat lomat myydään kahdelle matkailijalle. Erityisesti äkkilähtötarjoukset ovat usein tarjolla kahden hengen matkaseurueelle, sillä monien hotellien huoneet on suunniteltu kahdelle tai useammalle yöpyjälle.

Yhden hengen huoneet ovat usein suhteessa kalliimpia kuin kahden hengen huoneet, ja pahimmillaan yksin matkustava joutuu maksamaan kahden hengen huoneesta yksin. Riippuu kuitenkin hotellista ja matkanjärjestäjästä, miten yhden hengen huoneet hinnoitellaan.

Lue tietopaketti matkan varaamisesta yksin ja lähde matkaan!

Valitse kohde hyvin

Jos suunnitelmissasi on ensimmäinen matka yksin, huolta voivat aiheuttaa monet asiat, kuten turvallisuus. Sopiva kohde kannattaa valita huolellisesti, sillä ensimmäinen soolomatka on mukavinta tehdä kohteeseen, jossa tuntee olonsa turvalliseksi.

Jos kielitaito huolettaa, suosituimmissa lomakohteissa on usein muita suomalaisia ja joissakin kohteissa saattaa jopa saada palvelua suomeksi. Vaikka muutoin ei matkustaisi paljon suosituissa rantalomakohteissa, muiden lomailijoiden suosimat kohteet voivat osoittautua nappivalinnaksi ensimmäiselle matkalle yksin.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

>> Lue lisää: Kymmenen vinkkiä yksin matkustavalle – näin selviät ensimmäisestä matkasta yksin

Näin etsit matkan äkkilähtöhausta

Rantapallon äkkilähtöhaussa matkat vertaillaan kahden hengen lomina. Vertailussa näkyvä hinta on yhden hengen osuus eli puolet kokonaissummasta, kun matkalle lähtee kaksi henkilöä.

Näin vertaat hinnat, jos matkustat lomalle yksin:

  • Selaa ensin kiinnostavia kohteita, joissa on tarjolla äkkilähtöjä haluaminasi päivämäärinä. Kun löydät sopivalta vaikuttavan lomamatkan, klikkaa Varaa-linkkiä ja siirry kumppanin sivuille. Kumppani tarkoittaa matkanjärjestäjää, kuten esimerkiksi Apollomatkoja, Aurinkomatkoja, Nazaria tai Tjäreborgia.
  • Kaikkien matkanjärjestäjien varaussivuilta löytyy pudotusvalikko, josta voi vaihtaa matkustajien määrän yhteen henkilöön. Vastaavasti lomalaisten määrää voi kasvattaa samasta pudotusvalikosta.
  • Kun muutoksen on tehnyt, hinnat päivitetään hae-, etsi- tai valitse-linkistä. Tällöin näkyviin pitäisi tulla yhden hengen lomahinta.
Hidas aamiainen hotellissa vai brunssi kahvilassa? Yksin matkustaessa voit päättää lomasuunnitelmasi itse.

Kun matkan hakee yhdelle hengelle, tulos on aina oma huone tai huoneisto hotellissa. Matkanjärjestäjillä ei ole tarjolla niin kutsuttuja mies- ja naispaikkoja, joissa voi jakaa huoneen tuntemattoman kanssa. Jos kuitenkin haluat lähteä matkalle tuntemattoman kanssa, etsi matkaseura jo kotimaassa.

>> Haluatko matkustaa samanmielisen ihmisen kanssa? Näin löydät matkaseuraa

Muista äkkilähtölennot yhdelle

Useimmat matkanjärjestäjät myyvät myös pelkkiä lentoja. Äkkilähtölennoilla viitataan myymättä jääneisiin paikkoihin lomalennoilla, ja niihin yksin matkustavan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota.

Toisin kuin pakettimatkat, lennot myydään aina yhdelle hengelle. Yksin matkustavalle ei siis koidu mitään lisämaksua äkkilähtölennon varatessa. Majoitus on varattava erikseen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Lentoja varatessa yksin matkustaminen voi olla jopa etu: saatat löytää edullisen paikan äkkilähtölennolle, jossa on enää yksi paikka jäljellä.

Tutustu matkanjärjestäjien käytäntöihin

Lähes kaikki suomalaiset matkanjärjestäjät huomioivat jollakin tavalla yksin matkustavat matkailijat.

Monien matkanjärjestäjien sivuilta voi tarkistaa, mihin hotelleihin on tarjolla huoneita ilman lisämaksua. Muun muassa Tjäreborg tarjoaa palvelua, jossa yksin matkustava saa matkan ilman lisämaksua, jos majoittuu tietyissä hotelleissa. TUI on kerännyt yhdelle sivulle erityisesti yksin matkustavalle sopivat matkat.

Joillakin matkanjärjestäjillä yhden hengen huoneesta saatetaan periä lisämaksu. Lisämaksun suuruus ja huoneen koko kannattaa aina tarkistaa ennen lopullista varausta.

>> Vertaa matkat Rantapallon äkkilähtöhausta!

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kalleimmat matkakohteet

Olisitko arvannut? Hintavertailusta selviää 10 kalleinta lomakohdetta

Halvimmat matkakohteet Top 10

Tuore hintavertailu paljastaa: nämä ovat 10 halvinta matkailumaata

Löydä sopiva matkavakuutus

Matkavakuutusten ABC – mitä pitäisi tietää, kun etsit sopivaa matkavakuutusta?

Minne matkustaa toukokuussa?

Minne matkustaa toukokuussa? 10 ideaa, jos lomasi osuu keväälle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja