Hyppää sisältöön

Tunnetko säännöt? 5 paikkaa, joissa turistit eivät saa ottaa valokuvia – syyt voivat yllättää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 16.11.2018
Lähes kaikilla matkailijoilla kamera kulkee mukana vähintäänkin kännykässä. Lue viisi esimerkkiä paikoista, joissa kuvaamista on rajoitettu.

1. Tekijänoikeuksien rajoitukset

Miljoonat matkailijat ovat Pariisissa lomaillessaan napanneet valokuvan Eiffel-tornista iltavalaistuksessaan ja jakaneet sen sosiaalisessa mediassa. Harva on kuitenkaan tiennyt toimineensa vastoin lakia.

Pimeän tullen Eiffel-tornia koristava valoshow on taideteos, jota koskevat tekijänoikeuslait. Kaikkien valoshow’n aikana otettujen kuvien jakaminen ja julkaiseminen on virallisten sääntöjen mukaan kiellettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Samanlainen sääntö on voimassa myös Vatikaanivaltion Sikstuksen kappelissa, jossa kuvaus on niin ikään kielletty. Alun perin kielto liittyi tekijänoikeuksiin, jotka myönnettiin japanilaiselle televisioyhtiölle Michelangelon kattomaalauksen kunnostusta varten annetun mittavan lahjoituksen takia.

Japanilaisyhtiön oikeudet vanhenivat jo vuonna 1997, mutta kuvauskieltoa ei kumottu. On arveltu, että se liittyisi tänä päivänä enemmänkin Vatikaanin museokauppaan, joka haluaa saada postikortteja kaupaksi.

2. Puolustusvoimat ja turvatarkastukset

Kun bongaat matkalla paikallisen armeijan rakennuksia tai kulkuneuvoja, älä ota valokuvia. Kaikkea puolustusvoimiin liittyvää koskee yleensä kuvauskielto – mukaan lukien univormupukuiset työntekijät. Levottomissa maissa tilanne on erityisen herkkä.

Kuvien räpsiminen on tiukasti kielletty myös lentokenttien turvatarkastuksessa, matkatavarahihnoilla sekä maahantulopisteillä. Lentokentän työntekijöitä ja maahantuloviranomaisia ei saa kuvata. Kiellot liittyvät yleiseen turvallisuuteen: esimerkiksi terroristien ei haluta keräävän materiaalia lentokenttien käytännöistä.

3. Unohda salama museoissa

Monet maailman tunnetuimmista taidemuseoista sallivat valokuvauksen, mutta kieltävät salaman käytön. Tällaisia ovat muun muassa Pariisin Louvre, Amsterdamin Rijksmuseum ja Lontoon Tate Modern. Osittain kieltoon vaikuttaa varmasti se, että salama voi olla häiritsevä tilassa, johon tullaan nauttimaan rauhassa taiteesta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
IstockphotoSaako taidemuseoissa ottaa valokuvia?
Amsterdamin Rijksmuseum kieltää kuvaajilta salaman käyttämisen sisätiloissa.

Kieltoon liittyy myös teoria, jonka mukaan taideteosten värit haalistuvat ollessaan jatkuvasti salaman loisteen alla ja herkistyessään valolle. Väitteen todenmukaisuudesta on kuitenkin olemassa monia mielipiteitä.

4. Uskontoon ja kulttuuriin liittyvät rajoitukset

Turistinähtävyyksiksi nousseissa kirkoissa valokuvaus on usein kielletty. Malta jättää kuvien nappaaminen väliin esimerkiksi Venetsian Pyhän Markuksen kirkossa, Pariisin Notre Damessa sekä Firenzen Pyhän ristin basilikassa. Kiellolla halutaan antaa hiljentymisrauha kävijöille, jotka ovat paikalla uskonnollisista syistä.

Kuolleiden kommunistijohtajien mausoleumien kuvaamista ei sallita. Hindu- ja buddhalaistemppeleissä valokuvaaminen saattaa myös olla kielletty. Jos olet epävarma, kysy rohkeasti lupaa.

Australian Ulurua ympäröivällä alueella on vain tiettyjä paikkoja, joista käsin saa ottaa valokuvia. Jättimäinen punainen kivi on aboriginaalien pyhä paikka.

5. Käytä maalaisjärkeä myymälöissä

Erilaisten kauppojen suhtautuminen valokuvaamiseen vaihtelee. Kukaan tuskin puuttuu asiaan, jos turisti kuvaa erikoisia sipsimakuja ulkomaalaisessa supermarketissa. On kuitenkin selvää, ettei pieni taideliike halua asiakkaiden ottavan kuvia myytävistä tauluista ja kävelevän tiehensä ilman ostoksia. Tämä saattaa herättää epäilyksiä designien kopioinnista.

Osa liikkeistä kieltää kuvaamisen kokonaan. Tällaisia voivat olla esimerkiksi perinteisiä naamioita myyvät liikkeet Venetsiassa. Naamioiden myynti laskisi nopeasti, jos kaikki voisivat käydä kuvauttamassa itsensä ilmaiseksi hyllyjen välissä.

Lähde: Traveller.com.au
Kuva: Shutterstock, Istockphoto

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Kameravertailu

Eroon isosta järjestelmäkamerasta! Vertaile matkailijalle sopivimmat Canonin ja Olympuksen reissukamerat

Ole tarkkana Dubaissa valokuvatessa – kolme vinkkiä, joiden avulla vältät tyypilliset virheet

Vinkit matkakuvaajalle

Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja