Hyppää sisältöön

Otitko sinäkin tämän kielletyn lomakuvan? Uskomaton laki, jota matkailijan on helppo rikkoa tietämättään

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.04.2022
Kuka olisi arvannut, että yleinen Pariisissa napattu lomakuva rikkoo lakia?

Laittomat lomakuvat Eiffel-tornista

Ei varmasti löydy montaakaan matkailijaa, jotka eivät olisi ottaneet lomalla Pariisissa kuvaa Eiffel-tornista. Kaupungin tunnetuin nähtävyys on klassikko, joka on päästävä näkemään sekä päiväsaikaan että yön pimeydessä.

Mutta hetkinen – jos nappasit kuvan Eiffel-tornista öisessä Pariisissa ja julkaisit sen sosiaalisessa mediassa, olet tietämättäsi rikkonut lakia. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, on Eiffel-tornin iltavalaistuksesta otettujen kuvien julkaiseminen on todella kielletty.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Eiffel-torni itsessään on julkinen rakennus, jota kuka tahansa voi kuvata. Myös siitä otettujen kuvien jakaminen, julkaiseminen ja myyminen on sallittua. Kaikki kuitenkin muuttuu pimeän laskeutuessa.

Syynä öisten Eiffel-kuvien laittomuuteen on tornin valoshow, joka lisättiin siihen vuonna 1985. Valoshow on Eiffel-tornia pyörittävän Société d’Exploitation de la Tour Eiffelin mukaan virallisesti taideteos, jota suojaavat tekijänoikeuslait.

Virallisten määritelmien mukaan tekijänoikeuslailla suojatuista teoksista otettuja kuvia ei saa myydä, ladata kuvituskuvapalveluihin tai julkaista niitä lehdissä tai edes sosiaalisessa mediassa. Yöllisiä kuvia varten on haettava erikseen lupa Société d’Exploitation de la Tour Eiffeliltä.

Suurimmassa osassa Euroopan maista vastaavia tapauksia ei tule eteen, sillä niissä on voimassa arkkitehtuurin vapaan kuvaamisen salliva EU-direktiivi. Ranska ei kuitenkaan ole asettanut voimaan tätä vapaaehtoista direktiiviä.

Jaoit kielletyn kuvan – pitääkö nyt huolestua?

Öisen lomakuvan Eiffel-tornista jakaneiden matkailijoiden ei kuitenkaan tarvitse panikoida – lakia ei nimittäin ole koskaan toteutettu oikeudessa. Epätietoisen turistin ei siis kannata pelätä postiluukusta kolahtavaa laskua tai uhkaavaa kirjettä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Käytännössä lain toimeenpaneminen olisi mahdotonta. Miljoonat ihmiset ovat ottaneet kuvia Eiffel-tornista yöllä, ja niitä löytyy loputtomasti sosiaalisesta mediasta. Kaikkien näiden henkilöiden jahtaamiseen ja tuomitsemiseen ei ole kenelläkään resursseja.

Verkkosivusto Snopes.com selittää, ettei tavallisen matkailijan sosiaalisessa mediassa jakamasta kuvasta mitä todennäköisimmin aiheudu minkäänlaisia seurauksia. Sen sijaan kaupallisiin tarkoituksiin myytäviä valokuvia ottavien henkilöiden on perehdyttävä tekijänoikeuksiin tai tyydyttävä kuvaamaan tornia päivänvalossa.

Katso videolta seikkaperäinen selitys eriskummallisen lain takaa.

Lue myös: Tiesitkö tämän Eiffel-tornista? 15 hauskaa faktaa

Lähde: Snopes.com
Kuva: Istockphoto
Video: YouTube / Half as Interesting

Juttua päivitetty 29.4.2022: Korjattu virheellinen tieto siitä, että kuvien ottaminen olisi lainvastaista.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pariisi, Ranska

Pariisin parhaat nähtävyydet – 19 paikkaa, jotka saavat rakastumaan kaupunkiin

Suorat lennot Gironaan

Joko tunnet nämä viisi kohdetta, joihin pääsee Suomesta edullisesti? Ryanairin lennot vievät pienemmille kentille

Junalla Lontoosta Pariisiin

Junalla Lontoosta Pariisiin – millaista on matkustaa vedenalaisessa tunnelissa?

Slummista nähtävyydeksi – tältä näyttää suositusta lautapelistäkin tuttu ranskalainen Carcassonnen linnakaupunki

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja