Elefantti Afrikassa

Näin onnistut eläinten kuvauksessa – 8 ohjetta

Onnistuneet eläinkuvat ovat aivan yhtä hauskoja matkamuistoja kuin matkalla kohdatut nähtävyydetkin. Malesian temppeleissä näkee usein vikkeliä apinoita tai Australiassa teiden varsilla hyppiviä kenguruita – mutta eläinten kuvaaminen vaatii perustaitojen lisäksi kärsivällisyyttä, nopeita refleksejä ja hyvää onnea.

1. Aloita eläintarhasta

Hyvä tapa kartuttaa kokemusta eläinten kuvaamisesta on aloittaa eläintarhasta. Siellä kuvaamisesta pääsee nauttimaan ilman vaaraa tai pelkoa, että eläimet juoksisivat karkuun. Samalla pääset tutustumaan myös kohdemaan tai -alueen tyypillisiin eläinlajeihin. Esimerkiksi Uudessa-Seelannissa on erittäin epätodennäköistä tavata lentokyvytöntä Kiiviä luonnossa ja eläintarha onkin lähestulkoon ainoa paikka tutustua tähän mielenkiintoiseen lintuun.

2. Tärkeät silmät

Kuten henkilökuvauksessakin, on myös eläinten kohdalla tärkein elementti saada silmät tarkaksi varsinkin läheltä kuvattaessa. Muuten koko kuva menettää tehokkuutensa.

3. Käytä pitkää zoomia

Matkoilla eläimiä yleensä näkee melko kaukaa, ja onkin ensiarvoisen tärkeää omistaa kamera, jossa on mahdollisimman pitkä zoom-linssi. Yleensä noin 200 mm pitkällä linssillä pääsee hyvään alkuun. Jos se ei riitä, niin järjestelmäkameran omaava voi harkita hankkivansa telekonvertterin, joka kaksinkertaistaa polttovälin.

4. Varo eläinten arvaamattomuutta

Eläimet ovat luonnostaan joko pakenijoita tai saalistajia. Kuvaajan on tärkeää ymmärtää, milloin ei ole soveliasta lähestyä eläintä ilman asiatuntemusta. Esimerkiksi söpöstä ulkonäöstään tunnettu kenguru voi olla erittäin arvaamaton ja nyrkkeillä huono-onniselta kuvaajalta tajun pois.

5. Vaihda perspektiiviä

Kokeile erilaisia kuvaustekniikoita. Usein rajattu otos eläimen kasvoista luo vahvan kuvan, mutta toisaalta myös tuhannen puhvelin lauma toimii aivan yhtä tehokkaana ilmaisukeinona.

6. Anna kameran laulaa

Koska eläinten kuvaaminen on paljolti tilannesidonnaista, kannatta antaa kameran rullata tilanteiden läpi. Myöhemmin voit käydä kuvat läpi ja poistaa epäonnistuneet. Tällä tavalla on kuvien yksittäistä napsimista todennäköisempää tavoittaa se yksi erinomaisesti onnistunut otos.

7. Kurkista pinnan alle

Vedenalainen maailma on yksi unohdetuista kuvauskohteista, mutta samalla äärimmäisen mielenkiintoinen ja monipuolinen. Rantalomalle matkaava voi harkita hankkivansa vedenkestävän suojan kameralleen varsinkin jos kohteessa on paljon merielämää. Nykyään löytyy myös pokkarikameroita, jotka ovat muutaman metrin syvyyteen saakka vesitiiviitä ja soveltuvat erinomaisesti snorklatessa kuvaamiseen. Jos sukelluskuvaus kiinnostaa, niin paikan päällä on usein mahdollista vuokrata laadukas vedenalainen kamera käyttöönsä.

8. Etsi parhaat kuvauspaikat

Eräitä maailman parhaista paikoista kuvata eläimiä niiden luontaisessa ympäristössä ovat Serengetin luonnonpuisto Tansaniassa, Nepalissa sijaitseva Chitwanin luonnonpuisto ja Ecuadorille kuuluvat Galapagossaaret. Viimeisimmässä kuvaamista helpottaa eläinten harvinainen pelottomuus ihmisiä kohtaan. Jopa lintujen viereen pääsee ottamaan kuvia niiden lähtemättä heti karkuun.

Daniel Stöckli

Uudessa-Seelannissa asuva Daniel Stöckli on erikoistunut matkakuvaukseen – www.dsphoto.co.nz.

Päivitetty: 17.7.2014

Sinua saattaisivat kiinnostaa myös nämä

Arvostelut ja vinkit

1 Tähti2 Tähteä3 Tähteä4 Tähteä5 Tähteä (6 votes, average: 4,67 out of 5)

Kerro kokemuksesi ja jaa omat matkavinkkisi!

Kommentoi nimimerkillä tai Kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Mitä mieltä olet?

0 kommenttia