Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle
1. Varo varkaita ja säilytä kameraa asiallisesti
Moni reissaaja pelkää yleensä eniten sitä, että kamera varastetaan. Riski on aina olemassa, mutta sitä on helppo pienentää muutamalla niksillä.
Kamera tai kallis älypuhelin kannattaa säilyttää huomaamattomassa laukussa piilossa uteliailta katseilta. Olalla roikkuva kameran merkillä varustettu laukku on helppo napata tungoksessa ja kamerasi on jo kaukana, kun huomaat sen kadonneen.
Oikeanlainen laukku tuo tarjoaa turvaa erityisesti järjestelmäkameralle. Reppu, jossa vetoketju on selän puolella, on turvallinen valinta myös tungoksessa, mutta vastaavasti myös kameran omistajan on haastavaa kaivaa kamera laukusta nopeasti.
Jos kuvaat järjestelmäkameralla, kanna mukanasi vain sitä runkoa ja objektiivia, joita uskot tarvitsevasi päivän aikana. Muut varusteet säilyvät turvassa hotellihuoneessasi, etkä joudu kanniskelemaan painavia varusteita ympäriinsä turhan takia.
Jos jätät kameran hotellihuoneeseen kun lähdet itse kaupungille, se kannattaa laittaa joko lukittavaan kaappiin tai matkalaukkuun. Hotelli ei aina ota vastuuta huoneesta kadonneista arvotavaroista, joten hotellin kassakaappi on tässäkin tapauksessa hyvä vaihtoehto.
2. Kuvaamien kielletty – kunnioita ohjeita
Vaikka valokuvaaminen on yleistynyt kaikkialla maailmassa, ei se ole edelleenkään sallittua kaikkialla. Aika ajoin vastaan tulee tilanteita, joissa ei missään nimessä kannata kaivaa kameraa esiin.
Muun muassa Sikstuksen kappeli Vatikaanissa, YK:n Ruandan kansanmurhaa tutkiva kansainvälinen sotarikostuomioistuin Arushassa Tansaniassa sekä monien maiden valtiolliset hallintorakennukset kuuluvat kiellettyjen listalle. Myös esimerkiksi virkavallan ja erityisesti armeijan kuvaaminen on usein kiellettyä.
Kieltoja kannattaa noudattaa, sillä saatat joutua luovuttamaan muistikortin kiukkuiselle vartijalle, joka vaatii sinua poistamaan juuri ottamasi kuvat tai pahimmassa tapauksessa tuhoaa koko muistikortin silmiesi edessä.
Joissakin kohteissa asetat itsesi alttiiksi pidätykselle kuvaamalla kiellettyjä kohteita. Tutustu matkakohteeseesi kunnolla jo ennen matkaa, niin tiedät mihin varautua.
3. Penni kuvastasi
Älä ylläty siitä, jos esimerkiksi Afrikassa matkustaessa yleisilläkin paikoilla kuten toreilla kuvatessa paikalliset tulevat pyytämään kuvausmaksua. Tämän voit välttää esimerkiksi sillä, että olet ottavinasi kuvaa viereisestä kohteesta tai vaikka matkakumppanistasi ja käännät kameraa viime tipassa niin, että saat haluamasi kuvan.
On kuitenkin asiallista pyytää lupa aina etukäteen, jos haluat kuvata ihmisiä. Jos kuvauslupaa ei muuten heru ja haluat saada juuri kyseisen otoksen kamerallesi, pieni rahallinen houkutin saattaa toimia.
Joissakin kulttuureissa on vallalla uskomus, että kuvan ottaminen ihmisestä varastaa tämän sielun. Tällöin kuvaamisen kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, jotta vältyt loukkaamasta paikallisia asukkaita.
4. Tarkista vakuutus
Ennen matkaa kannatta tarkistaa, että matkavakuutuksesi kattaa mukanasi kulkevan kamerakaluston. Älypuhelimet kameroineen mahtuvat yleensä hyvin tavallisen matkavakuutuksen asettamiin rajoihin, mutta jos otat mukaasi useita objektiiveja tai kamerarunkoja, voi olla että joudut laajentamaan vakuutuksesi katetta. Vertaile vakuutusyhtiöitä, sillä matkavakuutuksissa saattaa olla suuriakin eroja.
Riskeistä huolimatta kameraa ei kannata jättää kotiin. Pieni varovaisuus ja terve järki auttavat monessa tilanteessa ja palkinnoksi saat upeita muistoja, jotka palauttavat reissun kokemukset mieleesi yhä uudelleen ja uudelleen.
Teksti: Johanna Nelson
Kuvat: Shutterstock
Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää