Hyppää sisältöön

Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 21.01.2019
Reissuun lähdettäessä kamera on yleensä pakkauslistan kärkipäässä. Harrastuneisuudesta riippuen kameran koko saattaa vaihdella, mutta kuvaamisen suhteen monet säännöt ovat samoja, olipa sitten kyseessä kännykkä tai kallis järjestelmäkamera.

1. Varo varkaita ja säilytä kameraa asiallisesti

Moni reissaaja pelkää yleensä eniten sitä, että kamera varastetaan. Riski on aina olemassa, mutta sitä on helppo pienentää muutamalla niksillä.

Kamera tai kallis älypuhelin kannattaa säilyttää huomaamattomassa laukussa piilossa uteliailta katseilta. Olalla roikkuva kameran merkillä varustettu laukku on helppo napata tungoksessa ja kamerasi on jo kaukana, kun huomaat sen kadonneen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Oikeanlainen laukku tuo tarjoaa turvaa erityisesti järjestelmäkameralle. Reppu, jossa vetoketju on selän puolella, on turvallinen valinta myös tungoksessa, mutta vastaavasti myös kameran omistajan on haastavaa kaivaa kamera laukusta nopeasti.

ShutterstockVinkit matkakuvaajalle
Älypuhelin on yhä useamman matkailijan ainoa kuvausväline eikä syyttä, sillä pienelläkin kameralla voi saada erinomaista jälkeä.

Jos kuvaat järjestelmäkameralla, kanna mukanasi vain sitä runkoa ja objektiivia, joita uskot tarvitsevasi päivän aikana. Muut varusteet säilyvät turvassa hotellihuoneessasi, etkä joudu kanniskelemaan painavia varusteita ympäriinsä turhan takia.

Jos jätät kameran hotellihuoneeseen kun lähdet itse kaupungille, se kannattaa laittaa joko lukittavaan kaappiin tai matkalaukkuun. Hotelli ei aina ota vastuuta huoneesta kadonneista arvotavaroista, joten hotellin kassakaappi on tässäkin tapauksessa hyvä vaihtoehto.

2. Kuvaamien kielletty – kunnioita ohjeita

Vaikka valokuvaaminen on yleistynyt kaikkialla maailmassa, ei se ole edelleenkään sallittua kaikkialla. Aika ajoin vastaan tulee tilanteita, joissa ei missään nimessä kannata kaivaa kameraa esiin.

Muun muassa Sikstuksen kappeli Vatikaanissa, YK:n Ruandan kansanmurhaa tutkiva kansainvälinen sotarikostuomioistuin Arushassa Tansaniassa sekä monien maiden valtiolliset hallintorakennukset kuuluvat kiellettyjen listalle. Myös esimerkiksi virkavallan ja erityisesti armeijan kuvaaminen on usein kiellettyä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kieltoja kannattaa noudattaa, sillä saatat joutua luovuttamaan muistikortin kiukkuiselle vartijalle, joka vaatii sinua poistamaan juuri ottamasi kuvat tai pahimmassa tapauksessa tuhoaa koko muistikortin silmiesi edessä.
Joissakin kohteissa asetat itsesi alttiiksi pidätykselle kuvaamalla kiellettyjä kohteita. Tutustu matkakohteeseesi kunnolla jo ennen matkaa, niin tiedät mihin varautua.

3. Penni kuvastasi

Älä ylläty siitä, jos esimerkiksi Afrikassa matkustaessa yleisilläkin paikoilla kuten toreilla kuvatessa paikalliset tulevat pyytämään kuvausmaksua. Tämän voit välttää esimerkiksi sillä, että olet ottavinasi kuvaa viereisestä kohteesta tai vaikka matkakumppanistasi ja käännät kameraa viime tipassa niin, että saat haluamasi kuvan.

ShutterstockVinkit matkakuvaajalle
Muiden ihmisten kuvaamiseen kannattaa pyytää aina lupa.

On kuitenkin asiallista pyytää lupa aina etukäteen, jos haluat kuvata ihmisiä. Jos kuvauslupaa ei muuten heru ja haluat saada juuri kyseisen otoksen kamerallesi, pieni rahallinen houkutin saattaa toimia.

Joissakin kulttuureissa on vallalla uskomus, että kuvan ottaminen ihmisestä varastaa tämän sielun. Tällöin kuvaamisen kanssa kannattaa olla erityisen varovainen, jotta vältyt loukkaamasta paikallisia asukkaita.

4. Tarkista vakuutus

Ennen matkaa kannatta tarkistaa, että matkavakuutuksesi kattaa mukanasi kulkevan kamerakaluston. Älypuhelimet kameroineen mahtuvat yleensä hyvin tavallisen matkavakuutuksen asettamiin rajoihin, mutta jos otat mukaasi useita objektiiveja tai kamerarunkoja, voi olla että joudut laajentamaan vakuutuksesi katetta. Vertaile vakuutusyhtiöitä, sillä matkavakuutuksissa saattaa olla suuriakin eroja.

Riskeistä huolimatta kameraa ei kannata jättää kotiin. Pieni varovaisuus ja terve järki auttavat monessa tilanteessa ja palkinnoksi saat upeita muistoja, jotka palauttavat reissun kokemukset mieleesi yhä uudelleen ja uudelleen.

Teksti: Johanna Nelson
Kuvat: Shutterstock

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Kameravertailu

Eroon isosta järjestelmäkamerasta! Vertaile matkailijalle sopivimmat Canonin ja Olympuksen reissukamerat

Ole tarkkana Dubaissa valokuvatessa – kolme vinkkiä, joiden avulla vältät tyypilliset virheet

Millaisia paikkoja matkailija ei saa kuvata?

Tunnetko säännöt? 5 paikkaa, joissa turistit eivät saa ottaa valokuvia – syyt voivat yllättää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja