Hyppää sisältöön

Näin saat lomakuviisi uutta puhtia – ammattilaiset paljastavat parhaat vinkkinsä

Riikka Krenn
Riikka Krenn Päivitetty: 02.02.2015
Valokuvaajaveljekset Samuel ja Daniel Taipale kertovat parhaat vinkkinsä täydellisen matkavalokuvan ottamiseen. Matkailevat valokuvaajat luottavat yksinkertaisiin nikseihin, jotka vaikuttavat lopputulokseen merkittävästi.

Useimmat luottavat matkoillaan kännykkäkameraan

Hyvän matkavalokuvan ottaminen onnistuu Samuel ja Daniel Taipaleen mukaan mainiosti myös kännykän kameralla. Ammattilaiskuvaajat tietävät mistä puhuvat, sillä miesten Instagram-tilit ovat täynnä lumoavia matkavalokuvia, jotka on otettu nimenomaan kännykän kameralla.

– Nykyään monet kuvaavat puhelimella todella paljon, ja se taitaakin olla jo se kaikkein käytetyin laite, sillä se on niin helppokäyttöinen, sanoo Samuel Taipale.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Loma-albumin valokuvien laatua ei välttämättä tarvitse miettiä kännykällä kuvatessa, sillä useimmissa matkapuhelimissa kamerat ovat riittävän hyvälaatuisia tulostettavaksi asti.

– Kännykkäkamerat alkavat olla jo melko hyvälaatuisia, ja useimmat puhelimet tuottavat jo printtikelpoista kuvaa. Kuvan saa siis tulostettua talteen eikä se ole enää ainoastaan puhelimessa, Daniel Taipale jatkaa.

Lue Daniel ja Samuel Taipaleen kymmenen vinkkiä täydellisen matkakuvan ottamiseen!

1. Tutustu kameraasi

Oli kyse sitten kännykästä, pikkupokkarista tai suuresta järjestelmäkamerasta, tutustu kameraasi ennen matkaa, jotta et joudu lomalla opettelemaan, kuinka kamera toimii. Etukäteen tutustumalla saat mahdollisimman hyvät kuvat lomalta itselle talteen, ja voit matkalla keskittyä säätämisen sijaan lomamuistojen tallentamiseen.

2. Pidä linssi puhtaana

Tämä yksinkertainen vinkki voi kuulostaa turhalta, mutta puhtaus tekee huomattavan eron auringon osuessa linssiin. Samalla kun puhdistat linssin, tarkista myös että laitteisto on kunnossa, akku ladattuna ja muistikortilla on tilaa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

3. Älä käytä zoomia

Valokuvien zoomaus huonontaa kuvan laatua, joten mene zoomin käyttämisen sijaan lähelle kuvattavaa kohdetta.

4. Huomioi tasapainoinen sommittelu

Opettele kultainen leikkaus ja tunnista, milloin kohteen kannattaa olla keskellä kuvaa. Jos kuvassa näkyy esimerkiksi kauaskantoista maisemaa, voi siihen laittaa esimerkiksi ihmisen etualalle tuomaan maiseman laajuudesta kertovan elementin. Ihmisen lisäksi elementtinä voi toimia vaikkapa rakennus tai auto.

5. Herää aikaisin

On kyse sitten auringonnoususta tai sumusta, niin maisema on huikeimmillaan aikaisin aamulla. Maisemakuvasta saa enemmän irti kun sää ja valot ovat kohdillaan. Paras mahdollinen valo auttaa saamaan kuvattavasta maisemasta kaiken irti.

6. Älä kiirehdi

Ota mieluummin liian paljon kuvia kuin liian vähän. Varmista ennen matkan jatkamista, että olet saanut onnistuneen otoksen. Keskity ottamaan haluamasi valokuva jatkuvan räpsimisen sijaan. Mieti, kuinka voisit saada kuvauskohteen olemaan parhaimmillaan ja kokeile rohkeasti eri kuvakulmia. Pidä kohde kuvan pääosassa.

7. Tutustu valoon

Luonnonvalolla saa ihmeitä aikaan ja sen kanssa kannattaa leikkiä. Jos voit valita, ota valokuvia hyvällä valolla, sillä pilvisellä säällä elementit eivät välttämättä nouse kuvasta esiin toivotulla tavalla.

8. Leiki kuvakulmilla

Eri kuvakulmien avulla saat aikaan mielenkiintoisia kuvia. Voit viedä kameran ruohonjuuritasolle tai lintuperspektiiviin.

9. Käytä mielikuvitustasi

Kukaan ei rajoita mielikuvitustasi, joten ole rohkea ja kokeile eri tyylejä ja löydä omasi. Valitse kohteesta parhaat paikat, jotka ovat mielestäsi mielenkiintoisia sekä tarina, jonka haluat kuvan kertovan. Sen jälkeen riittää että laitat rajaukset ja valot kuntoon, ja pystyt tuomaan esille sen, mitä haluat kuvalla kertoa.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

10. Käsittele kuvia

Kameraan ladattavat kuvankäsittelysovellukset tekevät kuvasta aikaisempaa näyttävämmän.

>> Tutustu veljesten valokuviin Instagramissa!

Teksti: Inka Khanji
Kuva: Turkin matkailu

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Kameravertailu

Eroon isosta järjestelmäkamerasta! Vertaile matkailijalle sopivimmat Canonin ja Olympuksen reissukamerat

Ole tarkkana Dubaissa valokuvatessa – kolme vinkkiä, joiden avulla vältät tyypilliset virheet

Vinkit matkakuvaajalle

Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja