Hyppää sisältöön

Eroon isosta järjestelmäkamerasta! Vertaile matkailijalle sopivimmat Canonin ja Olympuksen reissukamerat

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 19.12.2019
Sekä Canon että Olympus ovat julkaisseet matkailijoille sopivia pienikokoisia kameroita. Vertaa suositukset ja kevennä matkatavaraa pienellä ja kätevällä kameralla, joka riittää myös vaativalle kuvaajalle.

Uudet peilittömät ja kompaktit kamerat

Haaveiletko matkalla kevyestä ja pienestä matkakamerasta, joka korvaa vanhan ja painavan järjestelmäkamerasi? Ne kuvaajat, jotka eivät tyydy puhelimen kameralla kuvaamiseen, harmittelevat usein järjestelmäkameroiden suurta kokoa ja vaihdettavien objektiivien sirkusta.

Pienempää kameraa etsiville on kaksi vaihtoehtoa: kompaktikamera ja peilitön järjestelmäkamera. Kompaktikamera vastaa monen käsitystä digipokkarista. Nykyajan kompaktikamera on pieni ja kätevä taskukamera, jossa on kiinteä objektiivi ja monesti kaupan päälle tulee hyvä kuvanlaatu.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Monilla kameroiden valmistajilla on kuitenkin tarjota suurten peilillisten järjestelmäkameroiden tilalle myös kevyitä ja kompakteja peilittömiä kameroita. Peilittömissä järjestelmäkameroissa kuvanlaatu on lähes yhtä hyvä kuin peilillisissäkin, mutta kamera on pienempi kooltaan ja kevyempi. Myös objektiivi voidaan vaihtaa.

Canon G7x Mark III: kompaktikamera videoiden tekoon

Kompakti ja kevyt Canon G7x Mark III on käytännöllinen matkakamera, joka sopii erityisesti videokuvaajan tai videobloggaajan kameraksi. Kamerassa on mikrofoniplugi ja suora striimausmahdollisuus Youtubeen. Sen hinta on usein noin 800 euron paikkeilla.

Sekä Canon G5x:n että G7x:n voi liittää puhelimeen Bluetoothin kautta. Yhdistämisen kanssa on joitakin ongelmia, mutta pienen vaivannäön jälkeen yhteys toimii, ja kamera etsii myös GPS-sijainnin näppärästi Bluetoothin välityksellä.

CanonKameravertailu
Canon PowerShot G7x Mark III sopii matkavideoiden kuvaamisen, sillä siinä on mikrofoniplugi ja YouTube-striimaus.

Kamera on nopea käynnistää ja sammuttaa, mikä parantaa parhaisiin kuvatilanteisiin ehtimistä. Kameran saa yhtä nopeasti käyttöön kuin puhelimen, mutta kuvanlaatu ja kuvauksen hallinta ovat puhelinta paremmat. Rannehihna ehkäisee kameran putoamista ja tekee kuvaamisesta varmempaa.

Kamerasta löytyy suurin osa järjestelmäkameroiden toiminnoista, mutta sen objektiivi ei ole vaihdettava. Kamera kuitenkin venyy monenlaiseen kuvaukseen ja sopii useimpiin matkakuvauksen tilanteisiin. Erityisen hyvin se sopii kuvaajille, jotka valokuvien lisäksi haluavat ottaa myös videota.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kenelle sopii?

 • Videokuvausominaisuutta kaipaavalle.
 • Kompaktia ja monikäyttöistä kameraa etsivälle.
 • Sosiaalista mediaa käyttävälle.

Canon G5x Mark II: kompaktikamera kätevään matkustamiseen

Kuvausominaisuuksiltaan G5x sopii G7x:ää paremmin matkakuvaukseen, sillä siinä on muotoillumpi kahva ja parempi pito yhdellä kädellä kuvattaessa. G5x:ssä on myös etsin, joka helpottaa nopeaa katukuvausta.

G5x:n linssissä on myös 20 millimetriä pidempi polttoväli verrattuna G7x:ään. Mitä pidempi polttoväli on, sitä kapeampi kuvakulma on ja sitä enemmän objektiivi suurentaa kuvattavaa kohdetta.

Noin tuhannen euron hintaluokkaan nouseva Canon G5x Mark II -kamera on pieni ja ihanan kevyt verrattuna painaviin peilillisiin järjestelmäkameroihin. Säätövivuissa on hyvä näppituntuma, ja napakat käyttöohjeet johdattavat nopeasti kameran käytön saloihin.

Ensimmäisiä kuvia otettaessa kameran piipitykset ärsyttävät, mutta kamera tuntuu hyvältä kädessä ja kuvaa otettaessa sulkimen viive on lyhyt, mikä auttaa ehtimään loman parhaisiin hetkiin ennen kuin kultainen kuvaushetki valuu sormien lomasta. Erityisesti nopea katukuvaus onnistuu tällä kameralla.

CanonKameravertailu
PowerShot G5x Mark II on käytännöllinen matkakamera, joka tarjoaa G7x:ää pidemmän polttovälin, paremman käsiteltävyyden ja etsimen, jota ei G7x:ssä ole.

Kameran huono puoli on se, että AF-tarkennusta voi säätää vain isosta valikosta, mikä tekee tarkennusasetusten vaihtamisesta hankalaa kiireessä.

G7x:n tavoin kameran voi yhdistää Bluetoothilla puhelimeen, mikä tekee matkabloggaamisesta ja somen päivittämisestä helppoa. Kamera on kätevä reissukaveri erityisesti niille, jotka haluavat jakaa kuvat nopeasti myös sosiaalisessa mediassa.

Tarkemmille kuvaajille RAW-kuvien ottaminen on hyvä vaihtoehto, koska kuvat kestävät kovempaakin jälkikäsittelyä. Kamerasta löytyy suurin osa samoista toiminnoista kuin peilillisistäkin kameroista, mutta kompaktikamerassa ei ole vaihdettavaa objektiivia.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kenelle sopii?

 • Käytännöllistä ja helposti käsiteltävää kameraa etsiville.
 • Sosiaalista mediaa käyttävälle.
 • Nopeita tilannekuvia ottaville.

Olympus OM-D E-M10 Mark III: peilitön järjestelmäkamera matkailijalle

Olympuksen kompakteissa peilittömissä järjestelmäkameroissa on mahdollisuus objektiivin vaihtamiseen, mikä tekee niistä likipitäen yhtä monipuolisia kuin peilillisistä järjestelmäkameroista. Olympuksen OM-D E-M10 Mark III-kamera on varsinainen tehopakkaus, sillä siitä löytyy toimintoja niin aloitteleville kuin ammattimaisillekin valokuvaajille. Sitä markkinoidaan erityisesti matkakuvaajille.

Digitaalisen näytön lisäksi kamerassa on myös vanhanaikainen etsin, joka säästää akkua matkalla. Akkua säästyy myös siten, että kameran näyttö sammuu oletusasetuksilla hyvin pian – joskus jopa niin pian, että näytön herättely voi häiritä nopeiden tilanteiden kuvaamista.

Jos Olympuksen E-M10:een tarttuu aloitteleva harrastajakuvaaja, kameran lukuisiin puoliautomatisoituihin kuvaustiloihin kannattaa tutustua ajan kanssa. Valmiit asetukset helpottavat kuvausta, ja myös kokeneempi kuvaaja voi saada niistä paljonkin iloa irti.

Valoitusominaisuuksia kamerassa on toisinaan hankala säätää, sillä jos kuvaa kameran näytön kautta, ei näytössä näkyvä kuvan valoisuus vastaa lopputulosta. Aivan aloittelijoille kamera ei siis välttämättä sovi, vaan kameran tekniikkaan ja säätöihin kannattaa tutustustua etukäteen. Epävarmoilla kuvaajilla automaattiasetus kuitenkin korjaa monia puutteita itsenäisesti.

OlympusKameravertailu
Olympus OM-D E-M10:stä löytyy paljon käytännöllisiä toimintoja kuvaajalle, kuten esimerkiksi automaattiset asetukset vastavalon varalle.

Olympus E-M10 III:lla voi ottaa myös 4K-videota, minkä vuoksi se sopii myös matkavideoiden tekemiseen. Se on selvästi kevyempi kuin Olympyksen Pen-malli, ja käytettävyydeltään kamera on helppo ja looginen.

Erityisen käytännöllinen matkakuvaajan näkökulmasta on kameran vastavaloasetus, jolla pystyy välttämään voimakkaat valoerot vastavaloon kuvattaessa. Kamera ottaa useamman kuvan ja sommittelee niistä valoitukseltaan tasapainoisen lopputuloksen, jossa ei ole puhki palanutta taivasta ja mustaa hahmoa etualalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Kaikkiaan Olympuksen E-M10 Mark III tarjoaa hauskuutta ja ominaisuuksia osaavammallekin matkakuvaajalle.

Kenelle sopii?

 • Paljon kuvausta harrastaneille, jotka kaipaavat pientä kameraa.
 • Myös kuvausharrastusta aloittaville, jotka löytävät kamerasta monia puoliautomaattisia asetuksia helpottamaan valokuvaamista.
 • Kuvaajalle, joka haluaa vaihdettavat objektiivit ja lähes samat ominaisuudet kuin peilillisessä järjestelmäkamerassa.

Olympus PEN E-PL9: peilitön järjestelmäkamera somettajalle

Olympuksen PEN-sarjan E-PL9-kamera sopii erityisesti tyylitietoisille kuvaajille, sillä sitä saa useissa eri väreissä ja kamera myös näyttää hyvältä.

Kameran vakain ja korkeat ISO-arvot helpottavat pimeässä kuvaamista, mutta kameran laatu ei pysty haastavimpaan urheilukuvaukseen, sillä nopeita liikkeitä on vaikea pysäyttää erityisesti hämärässä.

Kamera on helppokäyttöinen, joskin jotkut toiminnot ovat useamman näppäimen takana kuin E-M10 Mark III:ssa. Esimerkiksi manuaalikuvauksella syväterävyyttä ja suljinaikaa säädetään eri paikoista, mikä tekee PEN-kameran säädöistä erilaiset kuin monissa muissa Olympuksen kameroissa.

OlympusKameravertailu
Olympus PEN E-PL9-kameraa saa vaaleana, beigenä, mustana ja tummansinisenä.

Siinä missä E-M10:n näyttö taipuu vain ylös ja alas, E-PL9:ssä näyttö taipuu myös sivuun. Taipuvuus helpottaa kuvausta, mutta se tekee myös kamerasta rikkoutumisherkemmän: kameran kääntyvä näyttö on todennäköisin osa, joka rikkoutuu kovassa matkakäytössä.

Molemmat Olympuksen kamerat voi yhdistää puhelimeen Bluetoothilla, mutta ainakaan testatessa yhdistettävyys ei ollut mainostetun veroisesti helppo. Pienen vaivannäön jälkeen kamera sopii kuitenkin erinomaisesti myös sosiaalisen median päivittämiseen. Kamerassa on myös selfie-asetus, jolla reissu-selfien otto on vaivatonta.

Kamerassa on paikka irtosalamalle, ja myös objektiivin vaihtaminen on mahdollista. Molemmista Olympuksen kameroista löytyi myös RAW-tila, joka kestää kovaa käsittelyä, joten kamerat sopivat hyvin kokeneenkin harrastajan varusteiksi. Erityisesti E-M10 Mark III tarjoaa paljon ominaisuuksia myös kokeneelle kuvaajalle.

Objektiiveista testikäytössä olivat 14-42 mm EZ Pancake ja M.Zuiko Digital 25mm f1.8. Erityisesti litteä 14-42 millimetrin pannukakkuobjektiivi on kätevä ja kompakti, sillä litteydestään huolimatta objektiivissa oli reissukuvaukseen riittävä zoomaus.

Kenelle sopii?

 • Tyylikästä kameraa etsivälle.
 • Sosiaalista mediaa käyttävälle.
 • Pientä ja kätevää kameraa etsivälle.

>> Lue myös: Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Teksti: Michael Holler ja Elina Venttola
Kuvat: Shutterstock, Olympus ja Canon

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Ohjeet passikuvan ottamiseen

Voiko passikuvan ottaa itse? Lue vinkit ja nappaa hyvä passikuva ilmaiseksi

Ole tarkkana Dubaissa valokuvatessa – kolme vinkkiä, joiden avulla vältät tyypilliset virheet

Vinkit matkakuvaajalle

Kameran kanssa matkalla – neljä vinkkiä valokuvaajalle

Millaisia paikkoja matkailija ei saa kuvata?

Tunnetko säännöt? 5 paikkaa, joissa turistit eivät saa ottaa valokuvia – syyt voivat yllättää

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja