Matkakuvausta ääriolosuhteissa: näin selviät helteessä ja pakkasessa
Ääriolosuhteissa kuvaaminen vaatii huolellisuutta. Sekä kameran käsittelyllä että varusteilla voi vaikuttaa siihen, selviääkö kamera koitoksesta kunnialla vai ei.
Korkealaatuinen kameralaukku suojaa varusteita sekä säältä että matkan aiheuttamilta kolhuilta. Linssiä varten kannattaa hankkia UV-suodin, joka suojaa linssiä iskuilta ja mahdolliselta rikkoutumiselta.
Kylmää kyytiä
Kylmä sää asettaa haasteensa niin kameralle kuin myös kuvaajalle. Oikea ajoitus on iso osa onnistunutta tilannekuvaa ja joskus oikeaa ajoitusta joutuu odottamaan pitkään. Jos paikallaan olemiseen yhdistää hyytävän pakkasviiman, voi kylmyys viedä lopulta voiton ja kuva jää saamatta. Siksi kuvaajan tulee kiinnittää huomiota myös omaan pukeutumiseen.
Kameran kohdalla kylmyys vaikuttaa ensimmäisenä kameran virtalähteeseen, oli kyseessä sitten akku tai paristot. Molempien täytyy olla lämpimiä toimiakseen kunnolla. Tämän takia mukana on hyvä olla vara-akku tai -paristoja, ja ne kannattaa pitää takin alla lämpimässä vuoroaan odottamassa.
Suurin osa digitaalikameroiden muistikorteista on testattu sietämään -20°C pakkasta, mutta sitä kylmemmässä säässä ne saattavat lakata toimimasta. Samoin kuin virtalähteen kohdalla, varamuistikortit on syytä pitää lämpiminä.
Objektiivien vaihtaminen kylmässä ulkoilmassa ei ole suositeltavaa, sillä tuulenpuuska saattaa puhaltaa lunta kameran herkkiin sisäosiin. Samasta syystä kameraa ei myöskään kannata laskea lumeen edes hetkeksi.
Nopea lämpötilanvaihtelu kylmästä lämpimään sisäilmaan voi aiheuttaa sen, että kameran sisälle tiivistyy kosteutta. Kosteus saattaa huurtua kameran linssiin tai tuhota kameran herkkää elektroniikkaa. Kameran kannattaakin antaa lämmetä rauhassa, mieluiten kameralaukussa ja kaukana lämmönlähteistä, kuten avotulesta tai lämpöpattereista.
Jos kameraan kuitenkin tiivistyy kosteutta, poista muistikortti ja akku/paristot kamerasta ja jätä lokerot auki. Anna kameran kuivua rauhassa.
Kostea tropiikki
Trooppisessa ilmastossa suurin haitta on vesi, niin sateen muodossa kuin myös ilmankosteutena. Ruoste, elektroniikkaongelmat ja huurtuneet linssit ovat kaikki seurausta kosteuden tunkeutumisesta kameran sisään.
Helpoin tapa välttää kosteusvaurioita trooppisessa ilmastossa on käyttää vedenpitävää kameralaukkua ja varautua matkaan sateenvarjolla. Jos haluat ottaa kuvia sateessa eikä mukana satu olemaan sateenvarjoa, voit laittaa kameran vedenpitävään muovipussiin ja tehdä pussiin reiän linssin kohdalle. Varmista pussin paikallaan pysyminen kumilenkin avulla.
Mukana kannattaa myös kuljettaa tarkoitukseen sopivaa pyyhettä, jolla kameran voi käytön jälkeen pyyhkiä kuivaksi.
Kuiva aavikko
Aavikolla ja muissakin pölyisissä ja hiekkaisissa ympäristöissä objektiivin vaihto tuottaa eniten ongelmia. Jos omistat kaksi kameran runkoa, mukaan kannattaa ottaa molemmat eri objektiiveilla varustettuna. Näin vältyt objektiivin vaihtamiselta.
Muussa tapauksessa yritä vaihtaa objektiivi niin suojaisessa paikassa kuin mahdollista, tai vaihda objektiivi esimerkiksi takin suojassa välttääksesi hiekan ja pölyn pääsyä kameran sisäosiin.
Kameralaukku on myös hyvä suojata esimerkiksi muovipussin avulla, jotta tuuli ei pääse puhaltamaan hiekkaa sisään laukun raoista.
Myös kuumuus on kameralle haitallista. Älä jätä kameraa koskaan suoraan auringonpaisteeseen. Jos muuta suojaa ei ole tarjolla, peitä kamera vaalealla pyyhkeellä.
Jos kameran linssissä tai etsimessä näkyy pölyä tai tahroja matkan jälkeen tai kameran toiminnassa ilmenee ongelmia, se vaatii puhdistusta. Jos omat taidot eivät riitä, kameran voi viedä liikkeeseen huollettavaksi.
Teksti: Johanna Nelson
Kuva: Flickr / AnneFroechlich