Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

“Henkien asuttama kivi” kiinnostaa matkailijoita ympäri maailmaa – tällainen on Australian mystinen Uluru

Shutterstock artikkelin kuva
Kulttuuri ja nähtävyydet
Ulurun kivimuodostuma on yksi Australian tunnetuimmista nähtävyyksistä ja alueen aboriginaalien pyhä paikka.
Teksti: Krista Ahonen
Päivitetty: 04.05.2020
facebook   whatsapp

Mystinen kivimuodostuma

Lähes keskellä Australiaa sijaitsee valtava kivimuodostuma nimeltään Uluru, joka tunnetaan nykyisin myös nimellä Ayers Rock. Ulurusta on tullut yksi Australian suosituimpia nähtävyyksiä sen syrjäisestä sijainnista huolimatta.

Tämä noin 350 metriä korkea ja punertavan värinen kivimuodostuma kehittyi jo kymmeniä miljoonia vuosia sitten alueella sijainneen muinaisen vuoriston maa-aineksesta. Sen väri syntyy kiviaineksen sisältämän raudan ruostumisreaktion seurauksena.

Ulurua ympäröivää aluetta asuttavat aboriginaalit, jotka pitävät kivimuodostumaa pyhänä vuorena. He muun muassa uskovat, että muinaiset esi-isät, jotka loivat Ulurun ja kaiken muun sitä ympäröivän, asuvat nykyään sen sisällä.

Reilut parikymmentä kilometriä länteen Ulurun kivimuodostumasta sijaitsee vähemmän tunnettu kivirykelmä, joka on nimeltään Kata Tjuta. Aboriginaalien kielellä nimi tarkoittaa useaa päätä. Kata Tjuta oli alunperin yksi suuri kivi, mutta aikojen saatossa eroosio on kuluttanut sen toisistaan erillisiksi ja pienemmiksi osiksi.

Uluru-Kata Tjutan kansallispuisto otettiin Unescon maailmanperintökohteisiin vuonna 1987. Kansallispuistosta on myös tullut matkailijoiden suosima nähtävyys. Alueen aboriginaalit kuitenkin kehottavat vierailijoita välttämään Ulurulle kiipeämistä sen pyhyyden vuoksi.

Katso tästä Unescon video Uluru-Kata Tjutan kansallispuistosta!

Lähde: Unesco
Kuva: Shutterstock

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.