Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Finnairin kaikissa koneissa on perustajan nimikirjain – tiedätkö, mistä sen löytää? Lue 10 faktaa Finnairista

Finnair artikkelin kuva
Lennot
Kotimainen Finnair on lähes satavuotias lentoyhtiö. Tiesitkö nämä 10 asiaa lentävästä suomalaisesta?
Teksti: Elina Venttola
Päivitetty: 22.03.2022
facebook   whatsapp

1. Lähes satavuotias lentoyhtiö

Oletko koskaan miettinyt, miksi Finnairin lentojen tunnus on AY? Tunnus tulee yhtiön alkuperäisestä nimestä, Aero Oy:sta.

Aero Oy perustettiin 1. marraskuuta vuonna 1923, eli yhtiö aloitti toiminnan vain kuusi vuotta Suomen itsenäistymisen jälkeen. Finnair viettää satavuotisjuhliaan vuonna 2023.

2. Ensimmäinen lento Tallinnaan

Yhtiön ensimmäinen lentokone oli Saksassa valmistettu Junkers F 13, joka lensi talvisin suksilla ja kesäisin kellukkeilla varustettuna. 1920-luvulla Suomessa ei matkustajalennoille tarkoitettuja maalentokenttiä, ja Aeron kotikenttä sijaitsi Helsingin Katajanokalla meren rannalla.

Ensimmäinen lento lennettiin Helsingistä Tallinnaan, ja koko ensimmäisen vuoden matkustajamäärä oli nykymittapuulla vaatimaton 269 matkustajaa. Koko vuoden matkustajamäärä mahtuisi tänä päivänä yhteen Airbus A330-300 -koneelliseen. Konetyyppiä käytetään muun muassa Bangkokin-lennoilla.

3. Kolmen nimen yhtiö

Aero-nimisenä perustettu yhtiö on tunnettu vuosien varrella myös Finnish Air Linesina. Yhtiö alkoi käyttää markkinoinnissaan Finnair-nimeä vuonna 1953, vaikka virallisesti nimenmuutos tapahtui vasta vuonna 1968.

4. Salaperäinen L-kirjain

Jokaisessa Finnairin koneessa on rekisteritunnus koneen kyljessä. Tekstin alkuosassa on rekisteritunnus OH merkkaamaan sitä, että kone on rekisteröity Suomessa. Maakoodin jälkeen seuraa koneen yksilöllinen rekisteritunnus. Oletko huomannut, että tunnus alkaa aina L-kirjaimella?

Finnair10 faktaa Finnairista
Finnairin koneiden rekisteröintitunnuksesta voi bongata yhtiön perustajan Bruno Lucanderin nimikirjaimen.

Rekisteritunnuksen ylimääräinen L-kirjain on kunnianosoitus Finnairin perustajalle Bruno Lucanderille, ja se on jokaisen Finnairin koneen kyljessä – varmista vaikka seuraavalla lennollasi!

5. Suomen pahin lentoturma Aeron nimissä

Suomen matkustajaliikenteen pahin lentoturma on Aeron maahansyöksy vuodelta 1961. Lento nousi ilmaan Kruununkylän kentältä Kruunupyystä ja oli matkalla kohti Vaasaa. Humalaisen kapteenin ohjausvirhe vei kaikkien 22 matkustajan ja kolmen miehistön jäsenen hengen.

Suomessa onnettomuus käynnisti muutoksen suhtautumisessa alkoholiin. Nykyään ilmaliikennejuopumuksesta voidaan tuomita sakkoja tai enintään kaksi vuotta vankeutta.

6. Idän uranuurtaja

Aero oli ensimmäinen yhtiö, joka avasi sotien jälkeen lennot lännestä Moskovaan.

Finnair10 faktaa Finnairista
Finnairin ensimmäisen vuoden matkustajamäärä mahtuisi Airbusin A330-300 -lentokoneen yhdelle lennolle.

Finnair pitää hallussaan myös ensimmäisiä suoria lentoja Länsi-Euroopasta Japaniin ja Kiinaan. Vuonna 1983 avattu Tokion-lento oli ainoa lento, joka tarjosi suoran yhteyden Länsi-Euroopan ja Japanin välillä. Neuvostoliiton ilmatila voitiin kiertää Pohjoisnavan kautta lisäpolttoainetankkien ansiosta.

7. Matkustamossa suomalaista designia

Reittilennoilla Helsingistä New Yorkiin on voitu ihailla suomalaista designia, sillä 1960-luvun lopulla reitillä nähtiin Tapio Wirkkalan uunituore astiasto. Wirkkalan Ultima Thule -klassikkolaseja käytetään yhä Finnairin bisnesluokassa.

Finnairin koneita on lennetty myös tyyliteltyinä Marimekon Unikko-kuosiin, ja matkustamossa on nähty niin Marimekon vilttejä kuin pahvimukejakin.

8. Joulupukin virallinen lentoyhtiö

Finnair on toiminut Joulupukin virallisena lentoyhtiönä 80-luvulta saakka. Joinakin vuosina yhtiö on tyylitellyt koneitaan jouluteeman mukaisesti. Esimerkiksi vuonna 2014 yhtiö lensi jouluteemaisilla koneilla Aasiaan.

Finnair10 faktaa Finnairista
Finnair brändättiin Joulupukin viralliseksi lentoyhtiöksi jo 80-luvulla.

9. Savuttomat lennot vasta vuonna 1997

Tiesitkö, että tupakointi lentokoneissa on ollut kiellettyä alle 30 vuotta? Esimerkiksi Yhdysvalloissa lakeja tupakoinnin kieltämiseksi lennoilla luotiin 1990-luvun alussa, mutta Finnairin lennot muuttuivat suurelta osin savuttomiksi vasta vuonna 1997.

Viimeisenä tupakointi kiellettiin Japanin-lennoilta kaksi vuotta myöhemmin.

10. Viisi tähteä

Finnairille on myönnetty kansainväliseen Airline Passenger Experience Associationin (APEX) korkein tähtiluokitus, viisi tähteä, vuonna 2019. APEX:in viiden tähden luokitus arviodaan lentoyhtiöen palvelujen perusteella.

Tähtiluokitus annetaan muun muasa mukavuuden, lennonaikaisten palvelujen, ruoan ja juoman sekä viihteen ja lennon langattoman verkkoyhteyden perusteella.

>> Lue myös: Tiesitkö, että myös lentoyhtiöillä on tähtiluokitukset? Suomessa liikennöivät yhtiöt huippuluokkaa

Lähde: Finnairin historia
Teksti: Elina Venttola
Kuvat: Finnair

Lue kommentit (3) Jätä kommentti

  1. Kohdassa 5 virheellistä tietoa, koneen lähtöpaikka oli Kruunupyy. Kruunupyyllä ei mitään tekemistä Mustasaaren kanssa.


  2. Kohtaan 6. Idän uranuurtaja: Tämä Helsingistä Tokioon suoraa lentänyt kone oli tyypiltään DC-10 sarjaa 30 ja Finskillä oli yksi ja ainoa kone, jolla tuo suora lento voitiin toteuttaa. Ja tässä koneessa ei ollut rekkarissa tuota L-kirjainta. Se oli N345HC. ”Perimätiedon” mukaan siksi, että oli alunperin vuokrakone.


    • Pakko sanoa tony, että tuo sinun täsmennyksesi on tylsää ja ikävystyttävää.


  3. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.