Hyppää sisältöön
Kohdeoppaat Venäjä

Monipuolinen Moskova hurmaa ja yllättää

Rantapallon päätoimittaja Inka Khanji
Inka Khanji Päivitetty: 29.05.2018
Euroopan suurin kaupunki Moskova suorastaan pöyhkeilee varakkuudellaan ja vilkkaudellaan.

Kalliin ja kaoottisen julkisivunsa alta Moskova kuitenkin paljastuu ihmisen kokoiseksi kaupungiksi, jossa voi nauttia hienoista puistoista, entisaikojen rakennusten loistosta, mainioista ostosmahdollisuuksista ja upeista kulttuurielämyksistä.

Suurkaupunki Venäjän sydänmaalla

Moskova on Venäjän historiallinen, kulttuurillinen, uskonnollinen ja poliittinen keskus. Hurjankokoisen pääkaupungin sydämen muodostavat 1400-luvulla alkunsa saanut Kreml ja Punainen tori. Muu kaupunki rakentuu Kremlin alueen ympärille Euroopassa harvinaisen ympyräkaavan pohjalta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Moskovan ydinkeskusta on monipuolinen, laaja ja vaihteleva alue, josta löytyy huomattava määrä teattereita, museoita, ravintoloita, illanviettopaikkoja ja kauppakeskuksia. Menoa riittää ympäri vuorokauden, eikä tekeminen varmasti lopu matkailijalta kesken.

Myös ydinkeskustan ulkopuolella Moskova tarjoilee monenmoista nähtävää. Etenkin kaupungin puistot ja luostarialueet ovat vierailemisen arvoisia. Samoin muun muassa maailman korkeimpiin rakennelmiin lukeutuva Ostankinon tv-torni ja alun perin Neuvostoliiton saavutuksia esittelemään rakennettu Yleisvenäläinen näyttelykeskus ovat hienoja vierailukohteita.

Moskovan eri nähtävyyksien liikutaan metrolla, jonka asemat ovat kuuluisia kauneudestaan. Neuvostoliiton aikana rakennetut asemat ovat uskomattoman koristeellisia ja täynnä taidetta, kuin pieniä nähtävyyksiä itsessään.

ShutterstockMoskova, Venäjä
Moskovaa halkova Moskvajoki tuo kaupunkiin omaleimaisen tunnelman.

Kesä on parasta matkustusaikaa

Moskova on mainio kohde läpi vuoden, mutta parhaimmillaan kaupunki on kesällä, jolloin lämpötilat lähentelevät hellelukemia. Paras sää on kesäkuusta elokuulle, mutta esimerkiksi keväällä ja syksyllä Moskovassa voi päästä nauttimaan lähes 20 asteen lämmöstä.

Talvet ovat Moskovassa kylmiä. Lämpömittari painuu pakkasen puolelle viimeistään joulukuussa, ja tammikuussa pakkasta saattaa olla jopa kymmenen astetta.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Varaa mukaan tuntuva budjetti

Moskova on kallis matkailukaupunki, jonka hintataso näkyy matkailijalle erityisesti majoituksessa. Budjettiloma onnistuu myös Moskovassa, mutta laatua kaipaavan matkailijan on varauduttava muhkealla budjetilla kaupunkilomaa varten.

Monipuolinen kaupunki tarjoaa lähes loputtomasti mahdollisuuksia. Upeat kulttuurikohteet ovat kaupungin keskiössä, mutta Moskova on myös erinomainen shoppailukohde, upea ruokakaupunki sekä täynnä kiinnostavia arkkitehtonisia yksityiskohtia. Kaupungissa järjestetään myös lukuisia urheilutapahtumia.

Monipuolinen kulttuurikohde

Moskovan kulttuurielämä on erityisen tunnettu legendaarisesta Bolšoi-teatterista. Bolšoi toimii vuodelta 1824 peräisin olevassa rakennuksessa, jonka koristeelliset sisätilat johdattelevat kävijänsä kuin toiseen maailmaan.

Etenkin Bolšoin baletti- tai oopperaesitykset, joita voi seurata myös ilman venäjän kielen taitoa, ovat pakollinen elämys kaikille kulttuurinnälkäisille.

Bolšoi-teatterin suuren suosion vuoksi liput on syytä hankkia hyvissä ajoin ennakkoon joko matkatoimiston tai Bolšoin nettisivujen lipunmyynnin kautta. Paikan päällä Moskovassa teatterilippuja myyvät Teatralnaja kassa -lippukioskit.

Museoita ja historiaa

Moskova on Pietarin tapaan museoiden kaupunki.

Museoista etenkin Euroopan suurimpiin taidemuseoihin lukeutuva Tretjakovin galleria sekä Puškinin taidemuseo ovat kiinnostavia käyntikohteita. Bulgakovin kotimuseo taas palvelee kirjallisuuden ja historian ystäviä.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Muista Moskovan museoista monet erilaiset kirjallisuus- ja teatterimuseot sekä Venäjän ja Moskovan historiaa esittelevät museot ovat erinomaisia.

Harmillisesti kuitenkin monissa museoissa opasteet ovat vain venäjäksi.

Urheilua, musiikkia ja sirkusta

Moskovan kulttuuritarjontaa parantaa hyvä musiikkitarjonta.

Klassisen ystäviä hemmottelee esimerkiksi Moskovan filharmoninen orkesteri. Kevyen musiikin kuuntelijat taas löytävät erilaisia konsertteja päivittäin baareista ja musiikkiklubeilta. Kaupungin konserttitarjonta listataan kattavasti viikottain englanninkielisessä The Moscow Times -lehdessä.

Muuta turistillekin sopivaa kulttuuria Moskovassa edustavat esimerkiksi kaksi sirkusta sekä kaupungin kansainvälisestikin tasokkaat jalkapallo- ja jääkiekkojoukkueet.

Ostokset ja tuliaiset

Moskova on monipuolinen mutta monin paikoin kallis ostoskaupunki. Ehdoton tutustumiskohde on perinteinen ja hintava GUM-tavaratalo Punaisen torin laidalla.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Ostoksille erityisen hyviä paikkoja ovat monipuolinen Tverskaja-katu sivukatuineen sekä Vanha Arbat -kävelykatu. Vanhalta Arbatilta on hankkia tyypillisiä venäläisiä tuliaistuotteita, kuten maatuska-nukkeja, karvalakkeja tai samovaareja. Tverskaja taas kiinnostaa enemmän muotishoppailijaa.

Jos aikaa riittää Moskovassa, on hyvä tutkia ja vertailla eri kauppojen valikoimia ja hintoja huolella – erot voivat olla suuria. Etenkin Vanhan Arbatin tuliaispuodeissa vertailu kannattaa.

Puistojen kaupunki

Vilkas ja ruuhkainen Moskova yllättää matkailijan puistojen runsaudella: puistoja ja puutarhoja on yhteensä kaikkiaan yli sata.

Moskovan puistot sijaitsevat eri puolilla kaupunkia. Monet niistä ovat paitsi mukavia rentoutumispaikkoja myös merkittäviä nähtävyyksiä arvorakennuksineen. Puistot ovat hyviä vierailukohteita, koska niissä näkee paikallista elämää aidoimmillaan.

Moskovan kuuluisimpia puistoja ovat muun muassa Izmailovin puisto, joka on pinta-alaltaan moninkertainen New Yorkin Central Parkiin verrattuna, ja Kolomenskojen puisto, jonka historiallinen kirkko 1500-luvulta on Unescon maailmanperintökohde.

Kasveista laajemmin kiinnostuneet voivat vierailla kaupungin kasvitieteellisessä puutarhassa, jonka Pietari Suuri perusti 1700-luvulla.

Suunnaton Yleisvenäläinen näyttelykeskus

VDNH-messukeskus eli Yleisvenäläinen näyttelykeskus on suunnaton alue Moskovan pohjoisosassa ja soveltuu erityisen neuvostonostalgiaa etsiville matkailijoille.

Alue perustettiin esittelemään Neuvostoliiton aikana maan hienoimpia saavutuksia eri aloilla. Kaikkiaan alueelle on noin 400 rakennusta, joista monet ovat tietyille asioille omistettuja paviljonkeja.

Aiemmin sosialismin saavutuksia esitelleet rakennukset on ironisesti otettu markkinatalouden käyttöön. Suurimmassa osassa rakennuksista sijaitsee kauppoja. Nykyvenäläiset suuntaavat näyttelykeskuksen alueelle mielellään piknikille.

Näyttelykeskus sijaitsee Ostankinon alueella, jossa on myös muun muassa suunnaton avaruuden valloituksen muistomerkki ja avaruuden valloitukselle omistettu Kosmonautikan museo, yli 500 metrinen TV-torni sekä 1980 olympialaisia varten rakennettu massiivinen hotelli Kosmos.

LENNOT, MAJOITUS JA LIIKKUMINEN MOSKOVASSA

ShutterstockMoskova, Venäjä
Moderni Moskova tarjoaa matkailijalle runsaasti nähtävää.

Lennot Suomesta

Helsinki-Vantaalta on hyvät lentoyhteydet Moskovaan, sillä Finnair liikennöi kaupunkiin päivittäin. Myös Aeroflot tarjoaa runsaasti lentoja Helsingistä Šeremetjevon kansainväliselle lentokentälle.

Lentoaika on noin tunti ja 45 minuuttia. Lentoja on saatavilla runsaasti, ja edestakaiset suorat lennot maksavat halvimmillaan noin 150 euroa.

Šeremetjevolta on junayhteys Moskovan keskustan Valko-Venäjän asemalle Aeroexpress-junalla. Junat liikennöivät aamukuudesta puoli kahteentoista saakka. Matka kestää noin 35 minuuttia.

Moskovaan junalla

Suoran junayhteyden Moskovaan tarjoaa Helsingistä päivittäin liikennöivä Tolstoi-yöjuna. Lippuja myy VR, ja matka neljän hengen hytissä maksaa noin sata euroa suuntaansa. Moskovaan saavutaan heti aamusta.

Tolstoi saapuu Moskovassa Leningradin asemalle, joka sijaitsee niin kutsutulla Kolmen aseman aukiolla. Samalla aukiolla on kaikkiaan kolme asemaa: Jaroslavin paikallisjuna-asema, Kazanin rautatieasema ja Leningradin asema.

Kolmen aseman vierekkäisen sijainnin vuoksi paluumatkalla on syytä varmistaa huolellisesti olevansa oikealla asemalla.

Majoitus ja hotellit

Moskova on valtava kaupunki, jossa liikkuminen vie paljon aikaa. Majoitusta kannattaa tästä syystä etsiä mahdollisimman läheltä Punaista toria tai hieman kauempaa metroasemien välittömästä läheisyydestä.

Laadukkaimmat hotellit sijaitsevat lähellä Punaista toria, esimerkiksi Tverskaja-kadulla, jonka läheisyydessä on myös paljon tarjolla edullisempaa majoitusta.

Etenkin budjettimatkalaisille hyvän majoitusvaihtoehdon tarjoavat Moskovan lukuisat ja nykyaikaiset hostellit, joiden sijainti on usein keskeinen.

Moskovasta löytää siis hyvin luksus- ja budjettimajoitusta, mutta hinta-laatusuhteeltaan hyvistä keskitason paikoista on kaupungissa muun Venäjän tapaan hieman pulaa.

Erikseen kannattaa huomata, että bisnesväelle suunnatut ylemmän tason hotellit laskevat usein hintojaan selvästi viikonlopuiksi. Viikonloppumatkalaiset voivatkin saada näistä paikoista huoneen hyvään hintaan.

Liikenne on ruuhkaista

Aivan Moskovan ydinkeskustan keskeisimpien nähtävyyksien välillä voi liikkua jalkaisin, mutta muutoin julkisen liikenteen käyttäminen on kaupungissa välttämätöntä suurten etäisyyksien vuoksi.

Moskovan liikenne on runsasta ja ruuhkaista. Autojen määrän ja leveiden katujen vuoksi teiden ylittäminen voi olla vaikeaa ja vaarallista. Keskustassa on kuitenkin paljon alikulkutunneleita, joita kannattaa aina etsiä.

Tehokas ja helppo metro

Moskovan käytännöllisin ja nopein liikennöintiväline kaikenpituisten matkojen taittamiseen on metro. Verkosto on kattava ja metroliput ovat suhteellisen edullisia.

Moskovaan metroon ei myydä aikalippuja, vaan kerta- tai sarjakortteja. Pitkien
lippujonojen välttämiseksi kannattaa heti ostaa esimerkiksi viiden tai kymmenen matkan sarjakortti. Lippuvyöhykkeitä ei ole, ja yhdellä leimauksella voi kulkea pitkänkin matkan.

Metrojärjestelmän käyttöä hankaloittaa hieman se, että opasteet on yleensä merkitty vain kyrillisin aakkosin. Tähän kannattaa varautua.

Metro toimii pääasiallisena matkustusmuotona kaikkialla kaupungissa. Muiden liikennevälineiden, kuten bussien ja raitiovaunujen, tehtävänä on lähinnä tukea metroverkostoa syöttöliikenteenä. Moskovassa on vain harvoja paikkoja, jonne ei pääse kävelyn ja metromatkan yhdistelmänä.

Yöaikaan taksilla

Ruuhkien vuoksi taksilla tai bussilla matkustamista ei voi suositella Moskovassa kuin pakon edessä. Etenkin päiväsaikaan matkanteko voi ruuhkien vuoksi olla turhauttavaa.

Taksilla liikkuminen on hyvä vaihtoehto öiseen aikaan, jolloin kello yhteen saakka liikennöivä metro ei enää kulje.

Viralliset taksit ovat siedettävän hintaisia, mutta hinnat yleensä nousevat yöksi. Taksinkäyttöön voi kysellä apua hotellistaan. Tärkein periaate on, että hinnasta sovitaan kuljettajan kanssa etukäteen.

Neuvostoaikojen tapaan Moskovassa on yhä jonkin verran niin sanottuja kansantakseja. Mikä tahansa auto voi ottaa matkustajia ja kuljettaa maksua vastaan minne tahansa. Turistille ja etenkin kielitaidottomalle kansantaksien käyttäminen on kuitenkin hankalaa, eikä sitä suositella. Sovi hinnasta aina etukäteen äläkä koskaan nouse autoon, jossa on kuljettajan lisäksi muita ihmisiä.

Viisumi ja rekisteröinti

Moskovaan matkustava tarvitsee aina viisumin.

Valmismatkoilla matkanjärjestäjä huolehtii viisumin hankinnasta.

Omatoimimatkailijankin on helpointa jättää viisumi matkatoimistojen hankittavaksi, koska matkatoimistot hoitavat viisumin saamiseksi tarvittavan kutsun. Vuonna 2011 kertaviisumin hinta matkatoimistosta ostettuna on noin 70 euroa.

Jos Venäjällä oleskelee samassa kohteessa pidempään kuin 72 tuntia, on lain mukaan rekisteröidyttävä. Majoitusliikkeet hoitavat rekisteröinnin automaattisesti, mutta yksityishenkilöiden luona majoittautuvat saattavat joutua rekisteröitymään itse. Tällöin on hyvä ottaa yhteyttä Suomen konsulaattiin ja kysyä ohjeita rekisteröinnin suorittamiseksi.

MOSKOVAN NÄHTÄVYYDET

ShutterstockMoskova, Venäjä
Pyhän Vasilin katedraali on Moskovan tunnetuimpia nähtävyyksiä, jonka useimmat matkailijat tunnistavat.

Punainen tori ja Pyhän Vasilin katedraali

Punainen tori on koko Venäjän tunnetuin symboli ja jokaisen matkailijan pakollinen käyntikohde.

Alun perin Punainen tori rakennettiin palvelemaan Moskovaa keskustorina, mutta jo varhain torilla alettiin pitää juhlia ja paraateja, joihin aluetta edelleen käytetään.

Punaisella torilla sijaitsee karkkimaisen koristeellinen Pyhän Vasilin katedraali, jonka hämmästyttävää kauneutta katsellessaan voi todella tuntea olevansa Venäjän sydänmailla. Vuonna 1561 valmistunut katedraali on sekoitus itä- ja länsimaista tyyliä.

Punaisen torin Kremlin puoleiselle reunalle rakennettu Leninin mausoleumi on erikoinen nähtävyys, jossa pääsee katsomaan ensimmäisen neuvostojohtajan palsamoitua ruumista.

Punaisen torin toisella laidalla sijaitsee kuuluisa GUM-tavaratalo, jossa kannattaa pistäytyä sisällä saakka.

Vallan keskus Kreml

Punaisen torin vieressä sijaitseva Kreml on vanha linnoitusalue ja pitkäaikainen Venäjän vallan keskus. Alueella sijaitsee edelleen monia hallintoelimiä sekä muun muassa Venäjän presidentin virka-asunto.

Poliittisten rakennusten lisäksi muurien ympäröimään Kremliin mahtuu kirkkoja, museoita ja muita historiallisia rakennuksia.

Kremlin erikoisuuksiin kuuluvat maailman suurin kirkonkello eli Tsaarin kello, joka painaa yli 200 tonnia, sekä vaikuttava, kaliiberiltaan maailman suurin kanuuna, Tsaarin kanuuna, jota ei tosin ole koskaan laukaistu.

Kremlin alueelle aukeavat hienot näkymät Moskovajoen vastarannan Sofiskaja-bulevardilta sekä Bolšoi Kameni most -sillalta. Näkymät kannattaa käydä katsomassa esimerkiksi ennen tai jälkeen Kreml-vierailua.

Kristus Vapahtajan katedraali

Ortodoksisen maailman korkeimmalla kirkolla, Kristus Vapahtajan katedraalilla on takanaan erikoinen historia.

Uusbysanttilaiseen tyyliin rakennettua katedraalia rakennettiin 1800-luvulla kuin Iisakin kirkkoa ikään. Rakennus valmistui yli 40 vuoden rakennustöiden jälkeen 1800-luvun loppupuolella.

Neuvostoliitto kuitenkin räjäytti rakennuksen jo vuonna 1931 rakentaakseen tilalle suureellisen Neuvostojen palatsin, joka ei ikinä valmistunut. Palatsin sijaan alueelle sijoitettiin lopulta valtava maauimala, joka palveli moskovalaisia pitkälle 1990-luvulle.

Kristus Vapahtajan katedraali rakennettiin alkuperäisen mallin mukaan uudelleen kansalaiskeräyksen rahoittamana vain muutamassa vuodessa. Rakennustyöt valmistuivat vuonna 2000, ja kirkko on nyky-Moskovan hienompia nähtävyyksiä.

Kolomenskojen puistoalue

Kolomenskojen puistoalue palveli vuosisatojen ajan Venäjän tsaareja kesäasuinpaikkana. Nykyisin Kolemenskoje on valtava puistoalue ja ulkoilmamuseo, jossa on useita historiallisia rakennuksia, tunnetuimpina Unescon maailmanperintökohde Kristuksen ylösnousemuksen kirkko 1500-luvulta.

Kolomenskojen alue on miellyttävän mäkinen, ja puistosta avautuu näköala kohti Moskovaa. Paikalliset viettävät täällä paljon aikaa.

Voitonpuisto ja obeliski

Voitonpuisto eli Park Popedi on Neuvostoliiton aloittama ja Venäjän loppuunsaattama suurprojekti toisen maailmansodan muistolle.

Puisto on perustettu Poklonnaja Gora -mäen päälle, paikalle jossa Napoleon vuonna 1812 odotti venäläisten luovuttavan hänelle Kremlin avaimen.

Voitonpuistoa hallitsee 140-metrinen obeliski, jonka ympärillä sijaitsee lukuisia kirkkorakennuksia ja viheralueita. Obeliskia lähestytään pitkin Sodan vuodet -väylää, jonka varrelle on sijoitettu kivilaatta toisen maailmansodan jokaiselle sotavuodelle sekä yhtä monta suihkulähdettä kuin sodassa oli päiviä.

Alueella sijaitsee myös sotamuseo, jossa on esillä esimerkiksi lukuisia panssarivaunuja, sekä Moskovan riemukaari.

MOSKOVAN PARHAAT

ShutterstockMoskova, Venäjä
Vietä monipuolinen loma Moskovassa.

Viisi museota Moskovassa

 1. Tretjakovin galleria
 2. Pushkinin museo
 3. Bulgakovin kotimuseo
 4. Kosmonautikan museo
 5. Asevoimien keskusmuseo

Koe nämä Moskovassa

 1. Baletti tai ooppera Bolšoi-teatterissa
 2. Moskovan eläintarha
 3. Yleisvenäläinen näyttelykeskus
 4. Keskustan nähtävyydet jokiristeilyllä
 5. Ostankinon TV-tornin näköalatasanne

Viisi puistoa Moskovassa

 1. Novodevitšin luostarialue – Moskovan tunnetuin ja kaunein luostarialue, Unescon maailmanperintökohde
 2. Kolomenskoje – tsaarien entinen kesäasuinpaikka, nykyinen ulkoilmamuseo
 3. Izmailovin puisto – pinta-alaltaan Moskovan suurin puisto
 4. Kuskovon puisto – Venäjän aateliston vanha asuinpaikkka täynnä hienoja rakennuksia
 5. Moskovan kasvitieteellinen puutarha – kasvienystävien pakollinen käyntikohde, Pietari suuren perustama

Lisätietoa

Visit Russia

Teksti: Panu Lempiäinen ja Inka Khanji
Kuvat: Shutterstock

Rantapallon päätoimittaja Inka on aina valmis seikkailuun. Jos voi itse valita, suuntaa hän kaikkein mieluiten aktiivimatkalle maailman ääriin.
Lue lisää