Koe Ruotsi lapsen silmin – kolme tärppiä

1. Muumi-näyttely
Kenelle kuuluu musta käsilaukku? Entä kuka rakastaa onkimista? Muun muassa näihin kysymyksiin lapset etsivät vastausta hauskasti toteutetussa Muuminäyttelyssä Arbetets museumissa Norrköpingissä.
Muuminäyttely tempaa mukaansa hienoilla lavasteilla, erilaisilla tehtävillä ja runoteksteillä. Jännityksen hetkiä saa kokea, jos uskaltaa kurkistaa pienestä kolosta vuorten keskellä lymyilevää Mörköä. Näyttelyssä voi esittää halutessaan itse nukketeatteria. Ilmainen näyttelykierros on lapsiperheelle tutustumisen arvoinen.
Vinkki:
Kokeilkaa suussa sulavia lämpimiä skonsseja tuorejuustolla ja vadelmahillolla viereisestä Cafe Strykjarnetista. Kahvilassa on huomioitu perheen pienimmät monin tavoin. Sieltä löytyy leikkipaikka junaratoineen sekä mikro lastenruokien lämmitystä varten.
2. Seikkailu Kolmårdenissa
Uskallatko kohdata leijonan silmästä silmään parin metrin etäisyydellä? Entä pomppia jättitrampoliinilla useiden metrien korkeuksiin? Vai haluatko halata turvallisesti Maailman Vahvinta Nallea?
Pohjoismaiden suurin eläinpuisto, Kolmården, on kiehtova elämys. Siellä riittää tutkittavaa useammaksikin päiväksi. Jos aikaa on rajallisesti, suuntaa ainakin vuonna 2011 avatulle maailman ensimmäiselle köysiratasafarille.
On häkellyttävää, miten lähelle köysiradan vaunu vie lukuisia pohjoismaisia eläimiä ja eksoottisia savannin villieläimiä. Kirahveihin, leijoniin ja norsuihin pääsee tutustumaan jopa paremmin kuin aidolla Afrikan safarilla. Suomenkielinen selostus ja upeat maisemat tekevät vajaan puolen tunnin mittaisesta kierroksesta vaikuttavan.
Muita kokemisen arvoisia kohteita Kolmårdenissa ovat esimerkiksi Tiikerimaailma, Marine Worldin delfiinishow, hylkeet ja huvipuistolaitteet. Perheen pienimmät nauttivat Bamsen eli Maailman Vahvimman Nallen talossa vierailusta, teekuppikarusellista ja autoradalla ajamisesta.
Vinkki:
Sisäänkäynniltä saa puisia vetokärryjä, joissa lapset viihtyvät hyvin pitkän kävelyn alkaessa väsyttää.
Majoitusvinkki:
Kokeile jotain vähän erilaisempaa. Korkealla mäellä sijaitsevassa Villa Sollidenissa voi aistia entisajan tunnelmaa lapsiperheen ehdoilla. Ulko- ja sisäleikkipaikoissa riittää lapsille puuhaa ja aikuiset saavat nauttia rauhassa lasillisensa puutarhaterassilla, josta aukeavat kauniit järvimaisemat.
3. Astrid Lindgrenin maailma
Jo kaukaa kuuluu tuttu tunnusmusiikki: “Här kommer Pippi Långstrump…” ja lapsijoukko kerääntyy Peppi Pitkätossun talon ympärille. Vauhdikas esitys on pikkuväen mieleen ja moni haluaisi katsoa sen yhä uudelleen. Vimmerbyssä sijaitsevasta Astrid Lindgrenin maailmasta löytyy kuitenkin paljon muutakin tutkittavaa, joten jossain vaiheessa kannattaa jatkaa matkaa.
Pienoiskylän halki kulkee mukulakivikatuja ja matkan varrella on jos jonkinmoisia kojuja. Ainakin herkullisia polkkakarkkeja on ostettava tuomisiksi ja sitten onkin seurattava huumaavaa lettujen tuoksua.
Katto Kassisen talo on yksi ehdoton lasten suosikki. Paljon mutkikkaita portaita, piilopaikkoja ja liukumäkiä. Astrid Lindgrenin maailma on virkistävä vaihtoehto vauhdikkaille ja kovaäänisille huvipuistoille. Se on kurkistus menneeseen maailmaan, jossa elämä näyttäytyy idyllisenä ja päivänpaisteisena. Lapset ilahtuvat kohdatessaan tuttuja satukirjojen hahmoja, kuten Eemelin ja Peppi Pitkätossun.
Kotiinpaluumatkalla vanhempien kannattaa varautua siihen, että takapenkiltä voi kuulua useaan otteeseen kovaäänistä laulua: “Tässä on Peppi Pitkätossu…”.
Vinkki:
Ota mukaan piknik-kori sekä viltti ja vietä rauhallinen eväshetki oman perheen kera.
Majoitusvinkki:
Noin 10 minuutin ajomatkan päässä Vimmerbystä sijaitsee näyttävä Fredensborgs Herrgård. Kartanoa ympäröivät kauniit maisemat ja siellä on mahdollisuus myös golfaukseen. Lapsille löytyy leikkipaikat niin sisältä kuin puutarhastakin.
Miten sinne pääsee?
Koko perheen lomamatka Ruotsiin on helppo toteuttaa joko lentäen tai risteilynä.
Lentäen:
Flybe lentää suoraan Helsinki-Vantaalta Norrköpingiin reilussa tunnissa. Varaa itsellesi vuokra-auto (esim. www.europcar.com) heti lentokentältä.
Laivalla:
Helsinki-Tukholma risteilylle (esim. www.tallinksilja.com ja www.vikingline.fi) voi lähteä omalla autolla.
Teksti: Tellervo Uljas
Kuvat: www.alv.se, Kolmården/Eero Hannukainen ja Roine Magnusson
Aiheeseen liittyvät artikkelit
Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja






