Hae äkkilähtöjä
hero taustakuva

Prenzlauer Berg – Berliinin salaiset sisäpihat

artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Prenzlauer Bergin kaupunginosa tarjoaa kurkistuksen boheemiin Berliiniin.
Teksti: Riikka Krenn
Päivitetty: 14.05.2010
facebook   whatsapp

Itä-Saksan vaihtoehtomaailma

Vain kivenheiton päässä Berliinin ytimestä sijaitseva Prenzlauer Berg rakennettiin alunperin maalta kaupunkiin massoittain muuttaneiden työläisten asuinalueeksi. Jaetun Saksan aikana Prenzlauer Berg kuului Itä-Saksaan.

Jo DDR:n aikana seudusta muodostui vaihtoehtokulttuurien kehto, jossa taiteilijat ja toisinajattelijat saivat elää vapaammin kuin muussa Itä-Saksassa. Stasin silmä ei välttänyt Prenzlauer Bergissäkään, mutta täällä esimerkiksi ympäristöliikkeiden toimintaan suhtauduttiin sallivammin ja tiskien alta saattoi löytyä läntistä popmusiikkia salaa ostettavaksi.

Kahviloita ja kiireettömiä putiikkeja

Muurin kaatumisen jälkeen Prenzlauer Bergin vanha maine sekä edulliset vuokrat vetivät puoleensa uusia opiskelijoita ja nuoria taiteilijoita. Alue nousi nopeasti myös yhdistyneessä Berliinissä trendikaupunginosan maineeseen, eikä suotta – leveät kadut lukuisine kahviloineen ovat leppoisan puistomaisia, kuin toinen olohuone sekä asukkaille että vierailijoille.

Kiire ja ketjuliikkeet puuttuvat seudun ostoskaduilta täysin. Täällä shoppaillaan nousevien tähtien ja Berliinin omien muotisuunnittelijoiden putiikeissa ja tutkaillaan vintage-tavaraa kaikessa rauhassa asiantuntijoiden opastuksella. Kastanienallee ja Odenbergerstrasse sivukatuineen ovat hyviä starttipisteitä Prenzlauer Bergin kierrokselle.

Brunssaile berliiniläisittäin

Jos tahdot aloittaa päivän berliiniläisittäin, istahda aamiaiselle johonkin Prenzlauer Bergin kahviloista. Aamupala ei täällä ole kellonajasta riippuva käsite, vaan aamiaista tai runsaampaa brunssia saa pitkälle iltapäivään saakka. Brunssailu on kiireetön tapa tavata ystäviä. Taiteilijat, designerit ja muut luovien alojen ihmiset hoitavat samalla rennosti työasioitaan. Kannettava tietokone kulkee mukana ja kahvila muuttuu toimistoksi.

Sunnuntaisin Prenzlauer Bergin Mauerpark muuttuu kuhisevaksi ihmismereksi, kun muurin jäljiltä tyhjäksi jääneelle maakaistaleelle perustettuun puistoon nousevat jo aamuvarhaisella Berliinin suosituimmat markkinat. Mauerparkin markkinoilla myydään sekä kirpputoritavaraa että nuorten onneaan yrittävien designereiden tuotteita.

Jokaviikkoinen tapahtuma on noussut massiiviseen suosioon, ole siis ajoissa paikalla ja varaa reilusti aikaa kojujen tutkailuun. Mauerparkin löydät matkustamalla U-Bahnalla Eberswalder Strassen asemalle ja seuraamalla ihmisvirtaa.

Seikkaile sisäpihoille

Prenzlauer Bergin parhaaseen antiin kuuluvat sen lukuisat sisäpihat, vehreät keitaat keskellä kaupunkia. Kurkista rohkeasti porttikongeista sisään. Rakennusten takaa löytyy aivan uusi maailmansa, jossa kävijä on kuin maaseudulla keskellä kauneinta kesää! Asuinrakennusten lisäksi myös kadulle päin vaatimattomilta näyttävillä kahviloilla saattaa olla oma piilotettu pihansa.

Talonvaltaukset kuuluivat ja kuuluvat täällä maan tapaan. Aikanaan DDR:ssä rakennuksia ei käytännössä omistanut kukaan, joten omin toimin tyhjilleen jääneeseen rakennukseen muuttamista ei varsinaisesti paheksuttu. Alkujaan laittomasti taloon asettuneet tulokkaat saattoivat jonkin ajan kuluttua rekisteröidä itsensä osoitteeseen myös virallisesti. Tällaisia rakennuksia löytyy Berliinistä edelleen ja etenkin niiden sisäpihoilta löytyy mitä mielikuvituksellisempia puutarhamaailmoita taideteoksineen, sohvineen ja discopalloineen.

Viimeisten parinkymmenen vuoden aikana Prenzlauer Bergin rakennuksia on kunnostettu ja katukuvaa siistitty – boheemi ilme on säilynyt, mutta kaikkein villeimmät vuodet takana. Viimeisimmän muuttoaallon tulokkaat ovat nyt tyypillisesti perheellistyneitä ja osittain jopa “porvarillisiin” töihin siirtyneitä. Joillekin Prenzlauer Berg on jo nyt liian siisti ja todellisina vaihtoehtoihmisinä itseään pitävät hakeutuvatkin uudemmille underground-alueille aivan toisaalle.

Erilainen Berliini

Saksa on suuri maa ja Berliini aivan oma lukunsa Euroopan metropolien joukossa. Berliinin nähtyäsi et voi sanoa nähneesi Saksaa – olet nähnyt Berliinin, jolla silläkin on niin monet kasvot, että yhdellä visiitillä tuskin ehdit niihin kaikkiin tutustua.

Vaikka Berliinin kasvot ovat aivan toiset kuin tyypilliset saksalaisstereotypiat antaisivat olettaa, löytyy täältäkin toki niitä perinteisiä elementtejä, jotka monen suomalaisen silmissä edustavat Saksaa. Prenzlauer Bergissä sijaitseva Prater (Kastanienallee 7-9) on Berliinin suurin Biergarten, joka on tunnettu olutkulttuuristaan ja makkaroistaan jo yli 160 vuoden ajan.

Riikka Krenn

Lue kommentit (0) Jätä kommentti

    Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.