Hyppää sisältöön

Koe jotain uutta Portugalissa – tällainen on kaupunkilomailijan kaunis Porto

Kirjoittajan oletuskuva
Päivitetty: 27.05.2016
Joko tunnet Porton? Pohjois-Portugalin kulinaarikaupunki yllättää matkailijan.

ILMOITUS

Ihastu pohjoisen Portoon

Kaikki tuntevat pääkaupunki Lissabonin, mutta juuri nyt Portugalin puhutuin kohde on maan toiseksi suurin kaupunki Porto.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen

Porto on noin 240 000 asukkaan rannikkokaupunki Portugalin pohjoisosassa. Kaupungilla on hauska sijainti meren ja joen välissä – toisella puolella kuohuaa Atlantin valtameri, kun taas toisella puolella virtaa Dourojoki. Vuoret kruunaavat komeat maisemat.

Porton suosituin nähtävyys on sen vanhakaupunki, Ribeira, joka on myös Unescon maailmanperintökohde. Ribeira on mainio kohde päämäärättömille kävelyretkille ja perinteisille portugalilaisille illallisille. Jokirannasta käsin Dourolla seilaavat laivat ovat komea näky.

Maisemia Portossa voi ihailla esimerkiksi Clerigos-tornista, joka kohoaa 76 metrin korkeuteen. Nousemalla tornin 240 porrasta kävijät pääsevät tutkimaan kaupunkia lintuperspektiivistä.

Porton komein kirkko on São Francisco, joka häkellyttää vierailijan vasta sisään astuttaessa: barokkikirkko on vuorattu lähes kokonaan kullalla. Uudempaa arkkitehtuuria edustaa vuonna 2005 avattu moderni musiikkitalo Casa da Musica.

Matkailijoiden suosima aktiviteetti Portossa on risteily Dourojoella, josta käsin on helppo ihailla niin kaupunkia kuin sen kuuluisia siltojakin. Ainakin kerran joki kannattaa ylittää myös Dom Luis -siltaa pitkin kävelemällä.

Tällainen on Portugalin kakkoskaupunki Porto

Muutaman päivän vierailu Portossa on helppo yhdistää vaikkapa kaupunkilomaan Lissabonissa – koe kovassa nosteessa oleva kaupunki ennen kuin kaikki muutkin löytävät sinne!

Porto hemmottelee ruokamatkailijoita

Porto on nouseva kulinaarikohde, jossa hyvästä ruoasta nauttivat matkailijat eivät taatusti tule pettymään. Usein Portoon viitataankin Portugalin ruokapääkaupunkina.

Kaupungin sijainnin ansiosta tyypilliset portolaiset herkut ovat usein tuoreita kalaruokia. Portugalilaiseen tapaan turska eli bacalhau on tuttu näky kaikilla ruokalistoilla myös Portossa. Kalaa valmistetaan sadoin eri reseptein, eikä Portosta voi lähteä maistamatta edes jotain versiota.

Yksi portolainen erikoisuus on tripas eli sisälmykset. Vaikka perinneruoka ei välttämättä kuulostakaan kovin houkuttelevalta, kannattaa sitä kokeilla edes kerran vaikka koko matkaseurueen kesken jaettuna – saatat yllättyä!

Erilaiset pataruoat ja muhennokset ovat Portugalissa suosittuja. Pataruokiin laitetaan esimerkiksi lihaa, kalaa, äyriäisiä, vihanneksia ja riisiä.

Yksi uudemmista portolaisista klassikoista on francesinha – kerrosvoileipä, jonka väliin laitetaan esimerkiksi kinkkua ja makkaraa. Koko komeus kuorrutetaan juustolla ja mausteisella kastikkeella ja nautitaan oluen kera.

Portossa on laaja valikoima ravintoloita Michelin-tähden huippuravintoloista yksinkertaisiin naapurustokuppiloihin. Perinteisissä portolaisissa ravintoloissa annokset ovat isoja ja tunnelma on mutkaton.

Porto tunnetaan port-viinistä

Nimensä mukaan Porton tunnetuin juoma on portviini, jolle on omistettu kaupungissa jopa oma museo. Portviiniksi saa virallisesti kutsua ainoastaan viinejä, jotka tulevat Douron laaksosta.

Väkevää jälkiruokaviiniä valmistetaan sekä punaisena että valkoisena, mutta nimenomaan punaviinirypälelajikkeista tuotettu juoma tunnetaan parhaiten kansan keskuudessa. Douron alueella portviiniä on valmistettu 1600-luvun loppupuolelta saakka.

Douron laakso tunnetaan viinituotannosta

Monia matkailijoita saattaa ihmetyttää, miksi suurimpien portviinien valmistajien nimet ovat usein brittiläisiä kuten Taylor tai Graham. Portviinin valmistuksen aloittivatkin itse asiassa britit, jotka väkevöittivät Portugalista Britanniaan kuljetettavaa viiniä saadakseen sen säilymään paremmin.

Portossa lomaileva matkailija voi tutustua portviinin valmistukseen joen toisella puolella sijaitsevassa Vila Nova de Gaiassa, josta löytyy kymmeniä eri toimijoita. Jokivarren korttelit täyttyvät viinintuottajista, jotka järjestävät opastettuja kierroksia ja myyvät tuotteitaan. Vila Nova de Gaiasta aukeavat myös loistavat näkymät Portoon.

Portviinin lisäksi Douron laakson alueella tuotetaan myös miedompia viinejä, ja Portosta onkin helppo tehdä retkiä läheisille viinitiloille. Kaunis viinialue on myös Unescon maailmanperintökohde.

Näin matkustat Portoon

Suomesta Portoon on helpointa matkustaa Portugalin pääkaupungin Lissabonin kautta. TAP Portugal liikennöi suoria lentoja Helsingistä Lissaboniin.

Lissabonin ja Porton etäisyys on reilut 300 kilometriä, ja yhteydet ovat erinomaiset. Lento kaupunkien välillä kestää noin 50 minuuttia. Lissabonista Portoon voi matkustaa myös junalla, bussilla tai omalla vuokra-autolla.

Portossa on leuto ilmasto vuoden ympäri, mutta parhaimmillaan sää on huhtikuusta syyskuuhun. Talvikuukaudet voivat olla sateisia, mutta toisaalta hiljaisempi sesonki takaa edulliset hinnat.

Karnevaalitunnelmaa etsivän matkailijan kannattaa suunnata Portoon suomalaisen juhannuksen aikaan – 23. kesäkuuta kaupunki täyttyy São Joâo do Porto -juhlapäivää viettävistä paikallisista ja turisteista.

Lähde: TAP Portugal
Kuvat: Istockphoto

ILMOITUS

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Parhaat rantakohteet Lissabonin lähellä

Parhaat rannat lähellä Lissabonia – kolme helppoa vinkkiä

Ponta de Sao Lourenco, Madeira

Madeiran parhaat maisemapaikat – 5 kohdetta, jotka yllättävät lomasaarella

Madeira, Portugali

Madeiran tärkeimmät nähtävyydet – 17 vinkkiä onnistuneeseen lomaan

Lissabonin tunnetuimmat nähtävyydet

Lissabonin tärkeimmät nähtävyydet – 12 paikkaa, jotka kannattaa kokea lomalla

Lisää aiheeseen liittyviä artikkeleja