hero taustakuva

Nauti kukkaloistosta puutarhaturistin Skånessa

artikkelin kuva
Kaupunkilomat
Suuria ja kauniita kansallispuistoja, 400 kilometriä hiekkarantaa, keltaisena vellovia peltoja ja syvän vihreitä metsiä. Skånen parasta antia ovat sen kauniit puutarhat.
Teksti: Jenna
Päivitetty: 19.07.2013
facebook   whatsapp

Länsinaapurin kauneimmat puutarhat

Ruotsin eteläosassa sijaitseva Skånen maakunta pitää sisällään viehättäviä kaupunkeja ja mielenkiintoisia nähtävyyksiä. Yksi Skånen hurmaavimmista puolista on kuitenkin sen puutarhojen kukkaloisto. Ruotsin eteläisimmässä osassa voi piipahtaa nauttimassa kukkivasta kesästä ja saada samalla inspiraatiota omaan puutarhaan.

Fredriksdalin museot ja puutarhat hurmaavat

Fredriksdal on kuin Skåne pienoiskoossa. Historialliset puutarhat, rakennukset ja laitumet levittäytyvät 1700-luvulta peräisin olevan kartanon ympärille. Fredriksdal on ottanut asiakseen huolehtia historian ja alueen monimuotoisuuden säilyttämisestä, ja alueella riittää nähtävää ja tehtävää vuoden ympäri.

Päiväkävelyllä Fredriksdalissa ja sen puutarhoissa voi nähdä niityillä laiduntavia eläimiä ja vanhasta kaupunginkorttelista voi ostaa vanhanajan makeisia ja kukkia muistoksi.

Helsingborgissa sijaitsevan Fredriksdalin vuosittain vaihtuvassa teemanäyttelyssä tutustutaan vuonna 2013 leipään ja sen tekoon.

Sofieron linnan tuoksuvat puutarhat

Helsingborgissa sijaitsee myös Sofieron linna ja linnanpuutarha, jotka houkuttelevat vierailijoita. Puutarha on tunnettu alppiruusuistaan, jotka Kustaa VI Aadolf aikoinaan istutti komealle kesähuvilalleen. Vuonna 1864 rakennettu Sofieron linna on monipuolinen käyntikohde, josta löytyy mielenkiintoisia näyttelyitä, inspiroivia tapahtumia ja väriloistossa kylpeviä puutarhoja.

Helsingborgissa sijaitseva Sofieron linna on puutarhaturistin unelmakohde

Huhtikuusta syyskuuhun kestävän kesäkauden aikana Sofierossa voi tutustua paitsi puutarhoihin, myös Sofieron upeisiin rakennuksiin, jotka ovat avoinna yleisölle. Kesän mittaan Sofieron puutarhan valokeilan valtaavat monet erilaiset kukat ja lajikkeet, ja juhannuksena alueella järjestetään juhannusjuhlat. Majan puutarhassa järjestetään kesän aikana laulutilaisuuksia ja koko perheelle yhteistä puuhaa.

Ruoanlaittovinkkejä yrttivaelluksella

Jos suuntaa lomalle Ystadiin, Wallander-elokuvista tuttuun pikkukaupunkiin, voi samalla piipahtaa Köpingebrossa. Siellä järjestetään nimittäin yrttivaelluksia Österlenkryddor-perheyrityksen toimesta. Retkiä järjestetään toukokuun puolivälistä elokuun loppuun, ja niillä saa sekä ruoanlaittovinkkejä että kuulee tarinoita mausteiden ja yrttien historiasta.

Nopein reitti Suomesta Skåneen kulkee Kööpenhaminan kautta, josta perille Helsingborgiin pääsee suoraan junalla reilussa tunnissa. Skåneen pääsee helposti myös Tukholmasta joko junalla tai bussilla. Omalla autolla matkaavaa hemmottelevat Etelä-Ruotsin kauniit maisemat.

Teksti: Jenna Lehkonen, Anni Moilanen
Kuva: Flickr / Jond3r, Lars Nilsson

Yksi kommentti (1) Jätä kommentti

  1. ”Skåneen pääsee helposti Tukholmasta joko julkisilla liikennevälineillä tai vuokra-autolla” – toki, mutta matkaa kertyy 600 km.
    Lennä sen sijaan Kööpenhaminaan, Skåne alkaa 15 minuutin junamatkan päässä Kastrupin lentokentästä.


  2. Jätä kommentti

    Kommentoi nimimerkillä tai tai kirjaudu sisään. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.